Тръгнах да махам бойлера и се натъкнах на ампула с живак, която си нямам идея каква функция върши. Къде мога да я предам, защото не ми се хвърля на боклука да не отровя някой клошар.
![]()
Тръгнах да махам бойлера и се натъкнах на ампула с живак, която си нямам идея каква функция върши. Къде мога да я предам, защото не ми се хвърля на боклука да не отровя някой клошар.
![]()
Освен да я махнеш и да попиташ в най близката аптека. Но преди да я свалиш се запаси със сяра и ако по невнимание я счупиш веднага посипваш.
Ако не се лъжа, трябва да се обърнеш към РИОКОЗ.
подари я на кабинета по химия на най-близкото училище
Или на някой кабинет по електротехника или физика. Това е класически пример на силов прекъсвач. С успях заменя контактор, но не искри при включване и изключване. Но ако я счупиш случайно последвай съвета на tana!Първоначално публикувано от FearMe
Знам, че при личните лекари и в аптеките имат специални контейнери, в които събират счупените живачни термометри.
Леле, тя работата стана дебелаКъде да я търся тази сяра сега?
уффф, човек ще каже, че от уран трябва да се отървеш
като купуваш яйца от магазина да не ги слагаш в кош памук?
просто не я изпускай на земята и това е
вие наплашихте човека....
Не се плаши де. Просто я развивай тая работа над кофа например, щото ако стане сакатлък и я изтървеш ще се пръсне на едни хиляда капки и на тогава ще стане лошо.Сяра има във всяка аптека, струва 50-60 стотинки.
*Преди в държавните аптеки ги задължаваха да се справят с такива работи - живак, опиати и други там. Сега в частните няма условия, не ги и задължават.
Благодарности за отговорите!
Естествено ще внимавам и ще взема предпазни мерки. Между другото една позната е проявила интерес за училищна лаборатория по химия и може би ще им я дам.
Бойлера трябва да е руски. Само в руските електротехнически изделия има такова разхищение на скъпи материали, като живака. Аз не бих се разделил с такава находка, ако я имах.
Едно време, като копаеха разни отводнителни шахти някой идиот беше пуснал мухата, че трябва да се пуска по малко живак, за да не се задръсти инсталацията. Колко термометри са заминали счупени заради живака, можем само да гадаем. То, понеже живака е канцерогенен, започнаха да правят термометрите със спирт.
Като стана дума за живак - спомняте ли си преди години каква истерия имаше с така нареченият червен живак. Често се четеше по вестниците, че еди си къде имало разлят червен живак и местната ГЗ го събирала. После пък почнаха да пишат, че не съществува такова нещо като червен живак. И от години вече не се споменава.
Има ли, няма ли и ако има все пак - за какво се използва?
червеният живак е слух за свръхмощен експлозив, разработен от руснаците
в действителност няма пряко доказателство "за" и "против" подобна хипотеза
затова и най-обширният материал е в уикипедията (като за всяко не много конкретно нещо:
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_mercury