Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 25

Енергоспестяващите крушки са опасни, съдържат живак!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Енергоспестяващите крушки са опасни, съдържат живак!

http://setcombg.com/default.asp?site=comment&NID=14287

Германски евродепутати обявиха резултатите от изследване, което доказва, че новите енергоспестяващи крушки, налагани със сила и директиви в цяла Европа са опасни за здравето. Депутатите искат незабавно да бъдат преразгледани решенията и да бъде отменена забраната за продажба на обикновенни крушки. Дали наистина има опасност, или сме свидетели на поредното корпоративно лобиране... няма как да разберем.
    Според Федералната служба за околна среда при счупване на модерна крушка се отделят 0,35 микрограма живак на кубически метър, което надхвърля 20 пъти допустимата норма. Специалистите й твърдят, че това е опасно за деца и бременни жени. (явно според пичовете, 20 пъти над нормата не е опасно за стандартен мъж, него кучетата да го ядат...).
    Все повече евродепутати с власт надигат глас в защита на старите крушки с нажежаема жичка и искат забраната за продажбата им да бъде вдигната. В групата влизат председателя на икономическата комисия Херберт Ройл ( икономическата, а не здравната... ) и заместник председателката на Европарламента Силвана Кох-Мерин.
    Аз лично съм за тезата, че в момента група хора защитава нечии икономически интереси и иска един остарял продукт да бъде върнат на пазара...

2.  

3. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2008

Re:Енергоспестяващите крушки са опасни, съдържат живак!

И за мене си прав Крис. Но и мерцедеса е опасен ако караш с двеста срещу бетонна стена, да вземат да ги забранят.

4. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Болни мозъци Предлагам да ги почакаме малко и ако не ни приемат във Шенген се разделяме на две групички и едните към Германия, другите към Франция и да ги приключваме

5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Вярно, остарял продукт...но с много по-добри качества като крушка за осветление от новите. Евтина или скъпа нова крушка не може да достигне комфорта на обикновенната.

6. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2004

Така е не разбрах защо забраниха старите крушки. Не видях един свестен аргумент.
    Защо никой не забрани CRT мониторите, а те изчезната. Защото заместващият продук е конкурентен.
    Кога аз ще избия парите на 12 лв крушка - ами никога.

7. Member
    Тук е от
    Nov 2008

друг е въпроса ,че тази 12 левова крушка,струва не повече от 4-5 лв при вносителя.

8.  

9. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Едно, че крушката не струва 12лв, според мен и 4-5 не струва...
    Второ, че не винаги всичко трябва да се гледа само от страната на икономическата изгода. Прекалено потребителски живяхме дълго време и е дошъл момента, това да се промени. Било то на по-висока цена за по-лош продукт.
    Мислене от типа - аз си плащам и тока и водата, ще си ги харча колкото искам, а не колкото ми трябва не води до нищо добро в глобален мащаб.

10. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

при липса на данни, с които да бъде потвърдено или отречено подобно твърдение, не виждам как може човек да заеме позиция. прави са всички, които смятат, че парите движат и псевдозагрижеността на корпорациите

замислете се обаче дали всъщност има сблъсък на корпоративни интереси

енергоспестяващите крушки се произвеждат от същите компании, които са произвеждали и старите, така че от този храст няма как да изскочи заек . в същото време обаче една такава крушка струва поне 20 пъти повече, като дали животът й е 20 пъти по-дълъг и дали е 20 пъти по-спестяваща е малко под въпрос. освен това производството й е по-сложен процес от това да надуеш едно стъкло и да опнеш жичка в него, така че именно насилственото налагане на енергоспестяващите е резултат от натиск от страна на корпорациите в опит да закрият един пазарен сегмент, в който имат опит за конкуренция, и замяната му с друг, в който не биха имали поне засега

преди време коментирахме и някакви ел.магнитни импулси при включване, които на някой тук приятел с апаратура на мтел бил засякъл... не че трябва да се вярва на всичко или отрича всичко, но ежедневието ни е пълно с продукти, които са недостатъчно тествани (или по-скоро биват тествани върху нас), за да не обърнем поне малко внимание на подобни новини, пък било то и само за да се опитаме да намерим сами някаква неизкривена информация от друг източник

11. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003

Някой да вземе да измери и радиацията, която излъчват тези лампи по време на работа... не, че не излъчват и през останалото време.

12. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2004

Екологичните глупости защото не знам ка да ги нарека са ясни. Защо се захванаха с най-слабия бушон в моята къща. От всички електроуреди, който черпят ток се захванаха точно с осветлението. Ами то е най-малкия разход. Да вземат да дадат пари за подобряване на енергиината ефекивност на една пещ, а не на крушките. Освен това пак ще повторя това, което всички казват за енергоспестяващите крушки - дават кофти светлина.

13. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от antonfx
    Екологичните глупости защото не знам ка да ги нарека са ясни. Защо се захванаха с най-слабия бушон в моята къща. От всички електроуреди, който черпят ток се захванаха точно с осветлението. Ами то е най-малкия разход.
    И защо смяташ, че с другите не са се захванали?
    Знаеш ли каква е разликата в концумацията на A++ хладилник и B хладилник?

Освен това, защо мислиш, че това е най-малкия ти консуматор в къщата???
    Колко крушки имаш - 3 в хола, 2 в спалнята, 2 на нощни лампи в спалнята, 2 в детската стая, 1 на нощната лампа в детската стая, 1 в коридора, 1 в банята, 1 на балкона, 1 в тоалетната, 2 в кунята
    Аз ги изброих 16 за нормален апартамент. По 100-ина вата, както и да го смятам се превръща в един от най-мощните ти консуматори в къщата.

Друго - Крушки се сменят често, битова техника - рядко. Преминаването към енергоспестяваща битова техника ще стане плавно и не е необходимо да се набива в главата на потребителите, а на производителите! Може би затова ти се струва, че нищо не се прави в тази насока, но това не е вярно.
    Аз лично мога да ти покажа, какъв куп европейски сертификати има, на които трябва да отговаря едно захранване за компютър за да може да се продава в Европа. Това важи и за всички други ел. консуматори...

Много е хубаво да се пише без да се мисли... Ако това ни беше работата и имахме статистика какво количество ток отива за осветление в света, друга песен щеше да пееш, относно непотребността от въвеждане на забрана върху неефективните източници.

Ясно е, че има и други проблемни ниши. Но преоборудването на един завод струва милиони и не е възможно да се направи от раз. Докато крушките струват 10лв и ограничението е напълно приложимо масово и на момента!

14.  

15. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003

Аз също не харесвам енергоспестяващите крушки.

Във връзка с това се питам какво правим със спестения ток? Събираме го в резервоари или в буркани? За да го ползваме след това...

16. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Не - спестения ток не го произвеждаме просто...
    Много енергоспестяващи уреди, в това число и крушки = една Марица Изток по-малко...

17. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp

Немците му намериха цаката:
    http://www.monitor.bg/article?id=264832

А това дали е икономически изгодно е под голям въпрос.
    Аз преди в хола имах една 100В крушка, сега имам 3Х75В.
    Затова пък си сложих и регулатор на напрежението вместо обикновен ключ.
    За мен това е най-интелигентното решение.

18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

А на мен ми е интересно защо сега се сетиха за живака? Мен от ученик в техникума са ме учили, че не бива пурите на луминисцентните лампи да се хвърлят на боклика и да се чупят, защото съдържат живак. А без него не може, тъй като е заложен в самия принцип на работа на лампите.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Димващи се енергоспестяващи крушки
    От drianov във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 20-02-09, 14:12
  2. Как да се отърва от ампула с живак?
    От bucho във форум Друга битова техника
    Отговори: 24
    Последно: 10-07-07, 13:04
  3. Графичните GIF файлове могат да бъдат опасни
    От IvO™ във форум Коментирай новина
    Отговори: 5
    Последно: 27-06-07, 12:55
  4. Мобилните телефони опасни? за пореден път :-)
    От fori във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 3
    Последно: 14-10-03, 12:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе