Добър ден, колеги! Най-напред, честити празници на всинца ви!
А сега, по същество.
Отскоро имам LCD телевизор, та ми дойде време да помисля за съраунд. Знам, че има доста теми за ресивъри, но моите чуденки са малко по-различни. Тъй като се оръсих достатъчно за телевизора, за ресивър няма достатъчно пари. Планирам да взема нещо старо (200-300 лева), което да върши някаква работа. Телевизорът ми има добър вграден плейър, който чете всякакви формати, без затруднения. Именно оттам ще гледам филми - през външен харддиск или флашка. Не се планира DVD или Blue-Ray устройство. Тоест, искам ресивърът да обработва само звука. Мисля по оптичен кабел да вържа звука от телевизора към ресивъра. По тази причина не ми трябва ресивър с HDMI или видеообработка. Колоните са Wharfedale Diamond - предни 8.2 , а задните 8.1. Ще взема и някакъв център на същата марка. Съб не искам, засега. Тоест, трябва ми ресивър 5.1, който да го добутва до DTS (какъвто дойде).
Въпросите са респективно два.
Приемливо ли съм го измислил като схема? (Нали плейърът на телевизора изпраща многоканален звук по оптичен кабел към ресивъра?)
Какъв ресивър евентуално да си взема за посочените пари?
Не съм чак толкова претенциозен, мога да мина без повечето съвременни глезотии. Просто искам малко съраунд усещане към прекрасния образ на телевизора ми... Искам приличен ресивър от старо поколение. След някоя и друга година ще мисля за нови решения.
Ще бъда много благодарен на хора, които отговорят конструктивно. (Без навивки за 7.1 звук, нов ресивър и т.н.) Благодаря предварително! Наздраве!