Резултати от 1 до 10 от общо 10

Кодеци,формати,релийзи?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    59
    #1

    Кодеци,формати,релийзи?

    Имам много неясноти в разликата и използването на разнообразните видео,аудиокодеци,опаковки за тях,релийзи и т.н.Къде мога да прочета нещо на популярян език за това?Мисля че тази тема би била доста полезна.Благодаря!

  2.  
     
  3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #2

    Re:Кодеци,формати,релийзи?

    не съм попадал на събрана и обобщена информация за всички кодеци и контейнерите им
    като цяло материята не е кой знае колко сложна. по-скоро сложно е справянето с големия брой кодеци, който е резултат от липсата на унифицирани стандарти, както и от ежедневния прогрес

    най-добре за самия теб би било да зададеш конкретните си въпроси тук, а в процеса на отговарянето им ще се появят и конкретни линкове и т.н.

  4. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #3

    Re:Кодеци,формати,релийзи?

    Само информация да искаш... Статия: Справочник за кодеци - на български, систематизирано и с връзки към съответните инструменти.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    59
    #4

    Re:Кодеци,формати,релийзи?

    Благодаря,за статията за кодеците!А за релийзите,кой е с по-добро качество и въобще малко повече инфо за тях?

  6. Member Аватара на zayo bayo
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    207
    #5

    Re:Кодеци,формати,релийзи?

    CAM -

    Този тип е бил записан в киносалон с дигитална видеокамера. Понякога се използват малки стойки за камерата, но в повечето случаи това е невъзможно и затова образът не е статичен. Също така не винаги местата са в центъра, което води до изкривяване на ъгъла на снимане. Трудно е да се установи дали картината е правилно прихваната, докато не се появи текст на екрана, но много пъти горната и долна част на екрана са с формата на триъгълници. Звукът се записва чрез вградения в камерата микрофон и много често могат да се чуят допълнителни и неприятни звуци и шумове от публиката. Качеството на картината, имайки предвид горе изброените фактори, обикновено е добро, но звукът най-често е изключително лош. Понякога, ако киносалонът е празен звукът може да е по-изчистен.


    TELESYNC (TS) -

    Тези релийзи също са записвани в киносалон, както САМ, но с разликата, че звукът е получен от друг източник(в повечето случаи това е външен микрофон) и публиката не се чува. Записвани са със професионална видеокамера и се отличават с по-добро качество на картината. Качеството ваарира, затова проверявайте sample-a, коагто има такъв. Много Telesync release-и, обикновено се оказват грешно обозначени CAM версии.


    TELECINE (TC) -

    Осъществяват се по няколко начина, но всички са чрез снемане от кинолентата със специални устройства. Би трябвало да са с отлични звук и картина, но това зависи преди всичко от използваната апаратура. Издават се в широкоекранен формат. TC не бива да се бърка с TimeCode , което е някакъв брояч, видим през целият филм.

    Region 5 (R5)

    За да се състезават с пиратите филмовите компании пускат ДВД-та в региона на Азия, доста преди официалното излизане на съответният филм. Различават се от официалните ДВД-та по липсата на екстрите към филма и понякога липсата на допълнителна обработка, която се наблюдава в официалното ДВД. Разликата с DVDScr е по липсата на черно-бели моменти и предупредителни надписи... както и значително по-доброто качество на картината.

    SCREENER (SCR) -

    Скрийнърите се записват от промоционални видеокасети, които са раздадени на цензуриращи екипи, филмови критици и др. Обикновено формата на картината е 4:3. Главният недостатък е съобщение, съдържащо информация за притежателя на авторските права, което преминава в долната част на екрана. Също така може да има сериен номер или някаква друга маркировка, остатък от оригинала, но в повечето случаи са покрити с черна лента. Понякога тази лента се появява за няколко секунди, но е възможно и да стои през целия филм. Възможно е да има и черно-бели отрязъци, моментна липса на звук и др. Качеството обикновено е като на нормалното пазарно копие, но пак всичко зависи от техниката, с която е направено копието. Повечето скрийнъри се прехвърлят на VCD или SVCD -та.


    DVD-SCREENER (DVDscr) -

    По същество е като SCEENER-а, но оригиналът е DVD. Обикновено форматът на картината е широкоекранен, но липсват допълнителните материали и екстри, които пазарното копие съдържа. Обикновено се конвертират в SVCD или DivX/XviD формати.


    DVDRip -

    Тези издания са свалени от оригинално DVD и качеството е почти същото като на оригинала. Пускат се във SVCD или DivX/XviD формати.


    VHSRip -

    Източникът е видеокасета.По такъв начин се разпространяват предимно спортни и XXX продукции.


    TVRip -

    Това са релийзи, които са направени или от аналогов телевизионен източник, или от цифров, като е извършено междинно аналогово преобразуване. Такъв етикет се слага на релийзи, които са извличани директно от цифровия поток на предаването чрез DVB-{S,T} или HDTV карта. Те включват и всички цифрови излъчвания, които не са във HDTV формат на резолюцията.


    WORKPRINT (WP) -

    Всеки кадър от филма е снет от работния източник. Това обикновено не е крайният вариант на даден филм. Звукът може да е перфектен, а качеството на картината варира. Обикновено са с колекционерска стойност.


    DivX Re-Enc -

    Филмът е бил прекодиран от оригиналното VCD в по-малък по обем DivX/XviD файл. По принцип не се препоръчват за сваляне, освен ако не искате информативно да прегледате даден филм, тъй като размерът на всеки файл е около 200-300Mb. Да се избягват.


    Watermarks -

    Различни символи, вградени във филма. Обикновено са вградени от хората, отговорни за даденият release.


    Asian Silvers / PDVD -

    Asian Silvers се разпространяват предимно във VCD формат. Това са евтини и лесно намиращи се копия на различни филми и това е причината навсякъде да е пълно с тях. Групите, които ги пускат просъществуват съвсем мимолетно на голямата сцена. PDVD-тата са същото нещо, но в DVD формат с малко по-добро качество.


    Scene Tags...

    PROPER -

    Заради съществуващите правила на сцената, който първи реализира Telesync ‘печели купата’. Но ако качеството на изданието е много лошо и друга група има същият Telesync (или същият източник, но с по-добро качество) те слагат тага PROPER, за да не бъде релийза им маркиран като повтарящ се (DUPE). PROPER e най-субективният таг на сцената и много хора дискутират дали PROPER изданието е по-добро от оригиналното. Много групи пускат такива издания, само от отчаяние, да не изгубят първенството. Причината за поставянето на този таг винаги трябва да е включена в NFO-то.


    LIMITED -

    Това е филм с ограничено прожектиране при пускането му. Обикновенно в не повече от 250 киносалони. По правило това са малки филми, като тези за изкуството например.


    INTERNAL -

    Вътрешен релийз. Такива издания се правят по-няколко причини, Класическите DVD групи правят много INTERNAL издания, след като е сигурно, че няма да бъдат маркирани като DUPE. Също така издания с лошо качество биват маркирани така, за да не намалят престижа на групата или заради голямото количеството от вече направени рипове. INTERNAL релийзите обикновенно са достъпни на сайтовете на групите, но не могат да бъдат обменяни с други сайтове, без заявка до админа. Някои от тези релийзи все пак стигат до IRC/Newsgroups, в зависимост от заглавието и популярността на филма. Понякога, макар и рядко някои групи пускат филма само за техни членове. Тогава това е различен контекст на стандартното определение.


    STV -

    Направо на видео . Филми без кинопремиера, (никога не са показавни на кино) и поради тази причина много от сайтовете не допускат този тип филми.


    ASPECT RATIO TAGS -

    Това са тагове за съотношението на екрана, Биват *WS* за широкоекранен (widescreen – 16:9) (letterbox – 16:9 преправен за 4:3) и *FS* за пълноекранен (fullscreen 4:3).


    REPACK -

    Ако групата издаде лошо издание, те ще пуснат Repack, който да поправи проблемите с предишното издание.


    NUKED -

    Баннат или още забранен. Един филм може да бъде баннат по най-разнообразни причини. Индивидуални сайтове могат да го направят за нарушаването на техните правила (например без Telesyncs), или ако филма е много повреден (липса на звук за 20 мин, CD2 е грешно архивирано и т.н.) тогава може да бъде поискан глобален бан и хората, които го обменят ще загубят много кредит. Такива филми все още могат да достигнат други източници като p2p/usenet, но не е лоша идея да се провери за какво е бил сложен бана на първо място. Ако групата разбере, че нещо не е в ред с тяхното издание, те могат да поискат бан.


    NUKE REASONS...

    Причини за слагане на бан. Това е списък на най-широко разпространените причини (главно за DVDRip)

    BAD A/R = Грешен размер. Картината е или твърде разтегната или твъде свита.
    BAD IVTC = Процесът на извличане на филма е протекъл грешно.
    INTERLACED = Появяват се черни ленти по време на филма, след като е объркан реда на кадрите.


    DUPE -

    Това означава, че ако нещо вече съществува, то тогава няма причина да го има втори път без подходяща причина.

    За това ли става дума?

  7. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #6

    Re:Кодеци,формати,релийзи?

    Zayo Bayo, страхотен пост! Благодаря много за инфото. Оказа се, че повече от половината релийзи даже не съм ги и чувал.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    59
    #7

    Re:Кодеци,формати,релийзи?

    Тази статия я има на много места в нета http://xtremebg.com/index.php?action=view&type=vform -.Това наистина са рядко срещащи се релийзи.Какво значат например:ESiR ,REFiNED ,BTT ,CBGB ,DD20.HDL ,CtrlHD ,THOR ,HiDT ,Z@X,DOWN,BestHD,NODLABS
    и мн.мн.други?

  10. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #8

    Re:Кодеци,формати,релийзи?

    Цитат Първоначално публикувано от barbajani
    Тази статия я има на много места в нета http://xtremebg.com/index.php?action=view&type=vform -.Това наистина са рядко срещащи се релийзи.Какво значат например:ESiR ,REFiNED ,BTT ,CBGB ,DD20.HDL ,CtrlHD ,THOR ,HiDT ,Z@X,DOWN,BestHD,NODLABS
    и мн.мн.други?
    това са групи от сцената, но не толкова известни като, примерно, diamond, xvid, lol и т.н.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    99
    #9

    Re:Кодеци,формати,релийзи?

    Някой може ли да ми препоръча универсален кодек/ци за филми, по-скоро за субтирите, тъй като ми излизат като йероглифи?Нека добавя,че съм с няколко player-a и с всички така става.Инсталирах XP Codec, но кел файда Дайте нещо универсално моля

  12. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon
    Мнения
    3,213
    #10

    Re:Кодеци,формати,релийзи?

    Цитат Първоначално публикувано от katy85
    Някой може ли да ми препоръча универсален кодек/ци за филми, по-скоро за субтирите, тъй като ми излизат като йероглифи?Нека добавя,че съм с няколко player-a и с всички така става.Инсталирах XP Codec, но кел файда Дайте нещо универсално моля
    трябва да си решиш въпроса с маймуницата, като прехвърлиш на български, както ти показах снощи.
    Но трябва CD-то на windows и един добър рестарт

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. За кодеци
    От get във форум Общ - софтуер
    Отговори: 11
    Последно: 27-01-14, 21:53
  2. Видео формати
    От didosl във форум Телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 25-02-12, 23:00
  3. формати на media player-a
    От kicho1 във форум Телевизори
    Отговори: 0
    Последно: 08-05-11, 13:12
  4. Кодеци
    От SET_time във форум Общ - софтуер
    Отговори: 18
    Последно: 06-12-04, 18:18
  5. Кодеци
    От CCCP_FAN във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 18-09-04, 11:07

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе