Искам да спя - писна ми от шума на РС-то :(
Хех, незнам дали тая тема е за Софтуерния форум, но искам да ви питам нещо свързано както с хардуера, така и със софтуера :)
Значи проблема е такъв - опитвам се да излиична интернета и най - вече БГ фрии сървърите, като използвам нощта за това. :)
Да, ама РС-то е в стаята където спя и мисля че ви е ясно какво става смен - ши****** вентилатори ни "Размелват" главата. Искам да имам спокоен съм.
След това лирическо отклонение ето го и въпроса: Кажете някоя програма за намаляване на оборотите на въртене на вентилаторите в РС-то. При мен те са два - на процесора (Интер Селерон) и на охлаждането - него не го знам какво е). Та кажете някоя програма с която да им намаля оборотите, както и програмка за следене на темп. на процевсора - знам за МВМ, но немога да намеря някоя по - нова версия "кракната" :(
Поздрави
SpeedFan е програмата, която може и да ти свърши работа. На мен не ми свърши :). А нещо не разбрах какво имаш предвид под вентилатор и на охлаждането...?!
Ами в бързането съм искал да кажа вентилатора на Захранването - сори за грешката, ама много бързах тогава :)
А иначе аз пробвах преди време със стара версия на спидфен и на мен също не ми помогна :(
Това изобщо няма да помогне колкото си мислиш, по-добре се замисли за шумоизолиране на кутията, във форума пише как стават тези работи [;)]
Предлагам ти една проста схема за регулиране на оборотите на вентилаторите според температурата
http://www.mnet.bg/~irinkin/fan.gif
Има захранвания и без вентилатори, но струват астрономически суми. Идеи за "обезщумяване" и безшумни PC компоненти дал Господ.
www.google.com -> silent pc, etc
Търговците отдавна усетиха тази златна мина и вече има доста фирми които са се специализирали именно в тази област.
Все пак не е ли по добре да прескочиш до близкия комп- клуб и да си изтеглиш това което ти трябва от там? Хем по-бързо, хем по-евтино.
Поне за това има решение. Виж ако рипваш филми например, тогава е друго.
Ами какво да ти кажа и аз имам същия проблем ама според мен решението е да се закупи някаква маркова кутия(може би ще има добри на старо).На работа имам николко Р4 1700MHz Hewlett Packard легнали кутии направо нищо не се чува(специално за спалня[:)]). Май нещо подобно ще си търся
Взимаш едно килимче(изтривалка) и го слагаш под кутията. Убива всички вибрации.
PONiC - аз при тебе виждам няколко варината :)
1. Купуваш си ballbearing вентитор за кутията и възможно, най-безшумния такъв за процесора :) Струва пари, ма разликата се усеща. Също така, трябва да си сложиш ballbearing и на захранването, щото и то бая шум вдига.
2. Другия вариант е просто да изключваш вечер от дъното, тоя дето е на кутията, за процесора да ползваш някой програмка от горепосочените. А ако дъното ти е АСУС още по добре, щото те си имат тази функция директно в БИОС :)
3. Ако вентилатора на кутията ти не е вързан към дъното, а е с букси за захранване, тогава можеш да размениш местата на червения и жълтия кабел, по тоя начин вместо 12 ша му пуснеш 5 волта и значително ще се намали шума, но и оборотите :) А с тоя на процесора повтаряш точка 2 :))
И има и още ма ся не ми се пише, мисля че това е достатъчно като за начало,
айде и успех ;))
10x all
Това ще го пробвам тия дни и ще кажа резултати. А има и друг вариант - приспивателни, но после сигурно ще се чуствам като надрусан :)
Ponic рано или късно ще стигнеш до моето "друго" решение на проблема.
Да си вземиеш отделен компютър "само за теглене" който да седи 24ч. включен и да седи в килера [:)]
Това обикновено е решението за хора в В група[:D][:D]
Водата му е майката,аз ,иначе на ВСто и на захранването бая зор тряя да си дам да ги чуя:парното примерно ми шуми 2 пъти повече
Още повече че си правя водно блокче и за картата[:D]
Аз да съм назат с материала?!?!Еми до колкото знам дръг в София не прави блокове..плюс тва последните на Тодор съм ги правил аз,така че недей да разсъждаваш като си чул недочул[:D]
Vsicko tova ehubavo ama vnimavaite da ne vi gramne neshto ot tiq magaii :) che ogava tolkova tiho shte bade- vse edno ne bachka :)))