Ако някой може да ми помогне ще сам ви много благодарен.
От един два дни се занимавам с турбо паскал и имам проблем кажете ми каде баркам с този калкулатор.
program p;
var
a,b(longint);
begin;
readln(a,b);
writeln('Sboryt e',a+b);
end;
Ако някой може да ми помогне ще сам ви много благодарен.
От един два дни се занимавам с турбо паскал и имам проблем кажете ми каде баркам с този калкулатор.
program p;
var
a,b(longint);
begin;
readln(a,b);
writeln('Sboryt e',a+b);
end;
аз не разбирам много, ама... [:D]
Код:program sbor; var a,b:longint; begin write('wywedete a: '); readln(a); write('wywedete b: '); readln(b); writeln('sboryt e: ', a+b); end.
щом това елемантарно действие те мъчи - лошо...
отвори някоя книжка да попрочетеш по-добре...
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
program p;
var
<font color="red">a,b(longint);</font id="red">
begin;
readln(a,b);
writeln('Sboryt e',a+b);
end<font color="red">;</font id="red">
<div align="right">оргинално мнение на _NO_NAME_</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Променливите се декларират, като след тях се поставя двоеточие, а не скоби
Или ... ще изглежда така <font color="black">a,b:longint;</font id="black">
Още нещо ...
Последния end завършва с точка, а не с точка и запетая и е добре преди последния end да се постави <font color="black">readln;</font id="black">
Последното за да видиш резултата на екрана.
--- edit ---
Dockera ме е изпреварил или аз не съм обърнала внимание.
[:I]
Момко, няма нищо лошо в това че си решил да учиш Паскал, ама все ми се струва че е добре да попрочетеш някоя книжка, както те посъветваха по-горе.
Извинявай, но не може да не знаеш елементарни неща за структурата на езика, да не говорим за компилатора, и да очакваш че пишейки по форумите 'добрите' хора всичко ще ти кажат
Да, знам какво ще кажеш - Никой не се е родил научен - вярно е, но вложи и малко труд от себе си, пък ако се запецнеш на сложен проблем - тогаз с удоволствие всеки ще ти помогне