Резултати от 1 до 9 от общо 9

WinXP, матричен принтер и DOS !!!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #1

    WinXP, матричен принтер и DOS !!!

    Проблемът не е на ден-два, а отдавна мъчи доста потребители [сега и мен, включително].

    Става въпрос за <font color="blue">DOS</font id="blue">-базирана програма, стартирана под <font color="red">WinXP</font id="red">, и на която данните трябва да се разпечатат на <font color="green">матричен принтер</font id="green">.

    Всъщност, проблемът е в самият принтер, защото при проба с два други модела [матрични принтери] всичко е наред и те си печатат така, както под <font color="red">WinXP</font id="red">, така и под чист <font color="blue">DOS</font id="blue">.

    Проблемният принтер се именува <font color="green">"Panasonic KX-P1694"</font id="green">. Някой имал ли си е работа с такова "добиче"? Странното е, че в инсталацията на <font color="red">WinXP SP2</font id="red">, точно този модел го няма включен - има примерно <font color="green">"Panasonic KX-P1695"</font id="green">, по-нови или по-стари модели, но точно този липсва, което ме навежда на мисълта, че е някакво "уродче", оставено безпризорно в прегръдките на природата. Принтерът е купуван от Техномаркет, "върви" си с дискетка с драйвъри от 1997 г. - т.е. драйвъри само за <font color="blue">DOS</font id="blue"> и <font color="red">Win95</font id="red">. Е, просто не можах да го накарам да печата под <font color="blue">DOS</font id="blue"> [т.е. нито под симулирана <font color="blue">DOS</font id="blue">-среда, нито под чист <font color="blue">DOS</font id="blue">] - излизат само маймунченца! Сложих му и стандартният <font color="green">"IBM Graphics"</font id="green">-драйвър - пак не ще!!! Иначе WORD-овски документи си печата на кирилица - там няма проблем.



    Въпросът ми е: Има ли някаква универсална програмка, която да "кара" всички видове матрични принтери, излезли по майката земя, да могат да печатат КИРИЛИЦА под <font color="blue">DOS</font id="blue">, независимо дали е чист <font color="blue">DOS</font id="blue"> или симулиран от която и да е версия на <font color="red">Win</font id="red">?



    Благодаря предварително!




  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #2

    WinXP, матричен принтер и DOS !!!

    При мен точно такъв принтер (KX-P 1694) е закачен за компютър с инсталиран Windows 98 и е разпределен за останалите компютри в мрежата. Печатам под DOS и от хоста, и от отдалечени компютри с 98 и XP. Не се ползва никаква допълнителна програма. На хоста не е с драйверите от дискетата му (синьо-бял етикет, от 1997 г.[]), а е инсталиран като "Generic IBM Graphics 9pin wide". Отдалечените компютри с XP си го разпознават автоматично, а на тези с 98 съм инсталирал Generic IBM Graphics. Печата от програма за попълване на МД, програма за заплати, програма за изчисляване на охладителни товари. Единствено при последната сгъбва псевдографиката, ама това е заради МИК-таблицата. Накратко - нямам грижи...

  4. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #3

    WinXP, матричен принтер и DOS !!!

    Raid, мерси за съвета... ще го инсталирам и така, както е при теб, но това ще стане чак в петък, а дотогава очаквам и други препоръки...



    Пропуснах да спомена, че смених доста Cyrilic Drivers за <font color="blue">DOS</font id="blue">, но резултатът е пак същия [докато при другите принтери никакви проблеми няма!].



    Озадачава ме и това, че под чист <font color="blue">DOS</font id="blue"> също не иска да печата на кирилица! Да не би да е до някакви хардуерни настройки в самият принтер - някакви ключета или нещо подобно?




  5. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #4

    WinXP, матричен принтер и DOS !!!

    А като беше под чист <font color="blue">DOS</font id="blue"> пусна ли <font color="red">SETUP</font id="red">-a от дискетката и избра ли че държавата е <font color="green">БЪЛГАРИЯ</font id="green">?

    А пък драйверите за Windows-a важат само за Windows базирани програми, <font color="blue">DOS</font id="blue"> програмите пращат директно символите към принтера, т. е- може и Лазерен принтрер да си казал че имаш, на тях не им дреме

  6. DGP
    DGP е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    137
    #5

    WinXP, матричен принтер и DOS !!!

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">А пък драйверите за Windows-a важат само за Windows базирани програми, <font color="blue">DOS</font id="blue"> програмите пращат директно символите към принтера, т. е- може и Лазерен принтрер да си казал че имаш, на тях не им дреме



    <div align="right">Originally posted by Black Adder*-*02/12/2004*:* 10:31:16</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Именно ... за да печата кирилица под DOS принтера трябва да е хардуерно кирилизиран (да присъства БГ кодова страница в EPROM-а на принтера) или софтуерно (чрез TSR-програма) да му се добави поддръжка за кирилица. Ако самия принтер не е хардуерно кирилизиран ти остава само вторият вариант за коректен печат на кирилица под DOS ... сега нямам каквото ти трябва под ръка, но довечера ще пусна линк.

  7. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    786
    #6

    WinXP, матричен принтер и DOS !!!

    Мисля, че DOSPRN би ти свършила идеална работа. http://track.websiteceo.com/r/5192/w.../DOSprn177.exe

    Тази програма доста е споменавана по форумите. Но с принтера който си посочил не съм я тествал.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #7

    WinXP, матричен принтер и DOS !!!

    Black Adder, DGP - прави сте и в случая заблудата си е изцяло моя. Предполагам обаче, че принтерът е хардуерно кирилизиран, защото все пак го продават в "Техномаркет" [и е предназначен за български потребители]. Вчера, преди да "пост"-на темата, пробвах и със SETUP-а под <font color="blue">DOS</font id="blue"> [пропуснах да спомена това], но резултатът отново беше нулев. DGP, ще ти бъда благодарен, ако пуснеш линк на програмка, различна от тази на DoRa.



    DoRa, благодаря ти за линкът към програмката - още утре ще я тествам на принтера. Преди имах някъде една програмка DOSPRN.COM, но просто досега никъде не ми се е налагало да я ползвам, а сега като ми потрябва... кой я знае къде е...




  10. DGP
    DGP е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    137
    #8

    WinXP, матричен принтер и DOS !!!

    Заповядай : CyrPrn

  11. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #9

    WinXP, матричен принтер и DOS !!!

    Аз се водя по неписаното правило да дам завършек на темата, още повече, когато той е и успешен.



    Адски благодаря на DGP, защото се оказа, че е нужно само това малко 4 КВ-ово файлче <font color="blue">CYRPRN.COM</font id="blue"> [включено в архива "CyrPrn.zip"]!!!



    Освен благодарности, давам и по "5 звездички" на всички, които се опитаха [и успяха] да ми помогнат!



    Благодаря Ви още веднъж!




Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. купувам матричен принтер
    От pav4o_med във форум Купува
    Отговори: 2
    Последно: 17-04-09, 12:37
  2. Продавам матричен принтер
    От DarkRose във форум Продава
    Отговори: 2
    Последно: 23-01-07, 22:22
  3. WinXP и матричен принтер
    От spritable във форум Windows
    Отговори: 18
    Последно: 08-09-06, 11:34
  4. Матричен принтер KX - P 1150
    От Lazar във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 09-01-06, 23:23
  5. Матричен принтер за фактури?
    От bucho във форум Общ - хардуер
    Отговори: 7
    Последно: 27-06-05, 19:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе