Резултати от 1 до 12 от общо 12

Твърд диск IBM Deskstar - спира след 2ч. работа

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003

Твърд диск IBM Deskstar - спира след 2ч. работа

Модела на диска е IC35L040AVVA07-0, ATA интерфейс, 40Gb. Работил е около 3 години.
    Проблема е следния - диска работи само ако е биз изключен от захранването най-малко 3 часа. Включвам го, тръгва си нормално, Windows зарежда (Win2000), и всичко е точно... в продължение на час и половина - два. След това или системата блокира, или Winsows извежда различни съобщения за грешка (или син екран). След това диска повече не се разпознава от BIOS, дори и когато го изключа от захранващият кабел и го включа отново. Като постои 3 - 4 часа изключен, отново си тръгва нормално. Напреженията на захранването са в нормата, изпробвал съм го на две различни дъна, така, че проблема е в диска...
    Интересува ме, може ли да се ремонтира такъв диск, колко приблизително ще струва ремонта и ще мога ли да разчитам на него след това. Ако някой се е срещал с такъв проблем, нека пише.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re: Твърд диск IBM Deskstar - спира след 2ч. работа

под електрониката има контакти с платката , тип ножови - трябва да се напоят отново.
    Ама на самата електроника , да не презапоиш на механиката че повече хард от него няма да стане .

4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Сигурно е излишно, ама все пак: използвай някое двучасово "тръгване", за да архивираш всичко по-ценно, което имаш като информация на въпросния диск и след това прави каквото и да е с него !

5. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003

Напоих контактите и днес работи вече седми час. Mr.TECHNO, благодаря за бързата реакция! Ако има проблеми, пак ще пиша.
    Slero, прехвърлих информацията още след първото забиване на компютъра.

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Пак заповядай - пия бира !
    ( само не ми казвай да пийна и една за твое здраве , че вече ме вързаха веднъж с тоя лаф )

7. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003

Нещо избързах със заключенията... Вчера диска спря отново и сега пак работи през 2- 3 часа. Снощи проверих всички спойки и пътеки по електрониката с омметър, всичко е добре запоено и въпреки това ми създава абсолютно същите проблеми. Установих три неща:

1. Когато диска не се разпознава, липсва и напрежение към задвижващият механизъм (лентовият кабел с четири проводника).

2. В изключено състояние на устройството открих напрежение от порядъка на 0,015V между един от изводите на интегрална схема 1M4 5 90G2018 (най-малката квадратна ИС) и нулата на захранването. След шунтиране на това напрежение, диска се разпозна, но работи около 5 мин., след което отново спря.

3. Работата на диска не зависи от температурата. Дори и в студено състояние не се разпознава, ако не е бил изключен поне за половин час.

Моето предположение е, че някой кондензатор си е променил капацитета и ще трябва да сменя електрониката. Не знам само колко може да струва една електроника на старо и колко време ще работи, ако я сменя. Интересува ме осигуряването на продължителната работа на устройството, а не еднократното пускане с цел извличане на информацията - вече съм прехвърлил всичко ценно от него. Ако имате идеи за ремонт - пишете...

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

с друго захранване пробвал ли си , щото при мен така се оправят с презапояване .
    може наистина да е заминала електрониката

виз да презапоиш чипа за управление на мотора - - квадратния чип под захранващата букса
    там имаха проблем с флюса

10. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003

Изпробвах го и на друг компютър, няма промяна. Ето една синмка на елктрониката: http://img220.imageshack.us/my.php?image=disk7or.jpg

С 1 съм отбелязал мястото, където липсва напрежение, на бялата букса на платката също няма напрежение, т. е. кабелът и буксата са здрави.

На ИС, отбелязана с 2 открих напрежението 0,015V при изключен диск от захранването.

Имаш предвид да проверя чипа, който съм отбелязал с 3, или нещо друго? Под електрониката, вградени в самият диск, има едни точкови контакти, тях също ги презапоих, но ще ги проверя довечера...

11. Тук е от
    May 2004
    Живее в
    София

Mr.TECHNO не ти ли прилича на термичен проблем? Както при Fujitsu-тата? Или пък може да е проблем с флюса под шпиндел драйва?

12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

@samo* абсолютно си прав , но това напрежение ми прилича на поражение от токов удар
    ако си презапои чипа за управлението ( номер 2 от снимката ) , дали няма да има ефект ?
    имам предвид всички крачета ( ако ти се занимава де
    аз сега това правя на две тухли пак IBM -и
    единия така дойде , а другия сам си го окъках
    ако не станат , ще има :knuppel2: :mon:

13. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003

Ще си поиграя с поялника и ще пиша какво е станало. Ако не стане, ще му търся алтернативно приложение.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

при мен тръгнаха и двата- презапоих всичко ( и ножовите контакти , и чипа и запалиха , в момента имам две преносими дискети от по 20 гб )

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Твърд диск 2.5 inch
    От kirretto във форум Купува
    Отговори: 1
    Последно: 08-01-13, 09:47
  2. LG CS-09AF след първите 15 мин. работа спира за около 2минути
    От rosen1212 във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 6
    Последно: 17-02-12, 21:03
  3. Проблем със С-АТА твърд диск.
    От Io във форум Общ - хардуер
    Отговори: 16
    Последно: 02-01-07, 18:11
  4. GeForce 2 MX 400 - вентилатора спира по време на работа
    От panevdd във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 10
    Последно: 13-10-06, 10:27
  5. Проблем с твърд диск IBM
    От Zviara във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 03-05-06, 13:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе