леко, но някой от разбиращите може ли да изкаже мнение за S.M.A.R.T. предсказванията... доколко са верни?
леко, но някой от разбиращите може ли да изкаже мнение за S.M.A.R.T. предсказванията... доколко са верни?
Еми то диска сам си казва какво и колко го боли, ако това не е верно, кое да е...
Но и аз тръпна да прочета мнението на Mr.TECHNO и badr
Единствените ми притеснения по въпроса са, че "...работата на диска се забавя." И че няма как да видя тази информация, ако диска е вързан към RAID контролер...
![]()
СМАРТ-а с най прости думи и обяснения е един вид брояч. Брояч който отчита някакви събития(в зависимост от това което производителя на диска е решил да вложи), НО отчитането се прави СЛЕД като въпросното събитие (event) вече е възникнало. Т.е. би отчел появата на грешки (бад сектори серво грешки и т.н.), но НЕМОЖЕ да предвиди колко ще бъдат грешките който ще възникнат. НЕМОЖЕ да предвиди отказ на глава(с малки изключения), проблеми с електрониката и т.н....
Т.е. един диск с SMART status BAD може да работи и 5 години, а такъв в перфектно "здраве" при следващото пускане да е мъртвец.....
Добре, нека попреместим центъра на темата.
Какви харддискове да си купуваме за да сме спокойни?
Отговора е труден , но предполагам че след като сервизните програми за дискове , кото ползвам а з и Samo , няма почти никаква информация и софтуер за Hitachi & Seagate І това е правилния диск. Баракудата е поскъпа ,но с 2 г допълнителна гаранция към производител , а хитачито е по бързо и по-студено.
начи да купувам хитачи ? казаха ми че имали проблем с българскиа ток но маи не е мн вярно.
албански ток, български ток, германски такъв - открийте десетте разликиПървоначално публикувано от connect
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Освен диапазон на вариации на напрежението, cosφ и честотата му май други параметри не се сещам. Написах ги в този ред, защото в него е реда за контрол на енергото. Най-строго се следи честотата - излизането й от определени параметри може да доведе до срив на системата.
Така, че остава стойността на напрежението (а от там и протичащия през консуматора ток). Може в някои райони наистина да е в опасни стойности за експлоатацията на даден консуматор
Edit:
-------
Не знам доколко се следи и какво влияние върху консуматорите оказва несинусоидалността на напрежението - т.е. нелинейните му изкривявания....
Всъщност какво общо има това с харддиск, след като той се захранва от импулсен захранващ източник - та на това захранване и правоугълни импулси да му се дадат, да не кажа и постоянен ток, и от 90 до 260 волта да е, пак ще си направи необходимите за работата на включените след него товари напрежения...![]()
мдам... вземи си свестно захранваме пък, ходи ако искаш в уганда :P
Ами фортрон 350 в 60 тнх или 350 в фортрон блуе сторм как ти се струва?Първоначално публикувано от dark
какви са им характеристиките?Първоначално публикувано от connect
хахаПървоначално публикувано от Mr.TECHNO
със сигурност 8-те мегабайта кеш отделят феноменално количество топлина
аз скоро гледах некво ревю и точно тоя макстор беше измежду най студените
за разчитането.... който иска да разчита да слага раид1, всички дискове се чупят, аз последните 5-6 години съм изцяло на макстор и не съм загубил 1 байт информация
и още нещо, този модел поддържа NCQ което ще рече че при налична поддръжка от дъното ще се справя доста по пъргаво в ситуации в които много приложения ползват диска, нещо, което само при дисковете на макстор се наблюдава. И другите производители имат NCQ но незнайно защо не им работи както твябва (максторите просто дават двойна разлика спрямо конкурентните дискове)
И аз съм чувал какви ли не ужасии за* MAXTOR !
Нo с удивление открих, че компютъра на който бачкам (и с който се гордея), за който платихме 6000 лева през ноември 2004 е с диск MAXTOR.
Компютъра е Macintosh Dual 2 GHz PowerPC G5.
От Apple знаят какво да вграждат в системите си, вервайте ми* :coolsmiley: !
А какви партиди дискове идват в нашата мила родна страна - това вече е съвсем друг въпрос. Мой приятел си беше купил IBM (не си спомням кой модел точно, и който две години по-късно изгоря) от известна столична фирма. Когато тръгнал да го търси в базата данни на производителя (някакъв сайт, където си въвеждаш серийния номер на диска и получаваш инфо за него) се оказва, че от IBM не са и подозирали че са произвели такъв диск. Дръзвам да си мисля че има много такива криминални партиди дискове от най-различни производители...
[img width=327 height=600]http://sclera.hit.bg/maxtor.jpg[/img]
Айде да обобщим малмо - Maxtor си имат модели за висока сигурност ( моделите които се ползват в Aple & мултимедийните записващи у-ва с камери т.н записвачки )
тези модели се казват Maxtor MAXDATA-II и досега не съм ги виждал в компютърния пазар - много надеждни дискове са, но и много скъпи . Айде да не бъркаме Транбата с BMW
От насипнитедискове, които се продават у нас мнозинството от мненията по форумите са за САТА - Хитачи ПАТА - Хитачи, Сиигейт. То вярно, че и до късмет е работата, но и аз съм виждал толкова дефектирали Макстори...