Като затвора капака на лаптопа и той "заспи" , след като го събудя пада множитела от 9х200 на 4х200,става честотата 800Мхц.Като рестартирам си става 9х200.
Някой знае ли защо?
Като затвора капака на лаптопа и той "заспи" , след като го събудя пада множитела от 9х200 на 4х200,става честотата 800Мхц.Като рестартирам си става 9х200.
Някой знае ли защо?
Никой ли няма предположение защо става така?Лаптопа е Acer Aspire 3003NLMi
Процесора е Mobil AMD Sempron LV 3000+ 1800MHz
Множителя е на 9х200,като го оставя sleep ,след това пада на 4х200
Мой познат сподели с мен,че е правил овърклок на настолен комп. и когато го остави sleep след това се връща на default честотата.
Процесора ти е мобилен , което означава че той си пази батерията , като намалява честотата си.
Това е смисъла на цялата работа. След заспиване като го пуснеш е 4 х 200 ( 800 MHz)
Пусни нещо товарещо- Photoshop , 3dMark -и виж на колко ще стане ( без да рестартираш) .
Компютъра сам вдига множителя си и честотата , според нуждата от мощност когато няма нужда от ресурси - намалява честота за да пести батерия , когато има нужда от ресурси - работи на макс. - но батерията не издържа много тогава.
Предполагам че се израих правилно и си ме разбрал .
Благодаря много,ще пробвам още сега!Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Ще съобщя резултата.
Пуснах му 3DMark,работих с фотошоп,прекодирах филм - се тая,стои си пуека на 800MHz![]()
![]()
3д марк колко точки ти изкара ?
и какъв му е процесора след теста- на колко мхз - веднага след застой си връща процесора на 800 ( няма как да го видиш , освен с CPUID
Направи 1203 точки.Веднага погледнах с еверест и беше 4х200Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
![]()
![]()
Вътре в инфото на 3д марк има и данни за компютъра ( гледай за проца )
малко ме съмнява на 800 мхз , да изкара 1203 точки , но може и да може
Ще го направя теста пак след рестарт и без,когато е на 800МХц , в момента правя първия.
Ами това е положението - след рестарт в инфото на 3DMark проца е на 1800МХц и прави 1478 т.
Затварям капака,отварям и го "събуждам" ,в инфото е 800МХц ,точките след тест - 1208![]()
странно , явно не се буди както трябва ( само че 200 точки едва ли са разликата между 800 мх и 1800 - явно нещо друго има. От това което показа става ясно че се буди , но ащо намалява честотата веднага - вече незнам
В биоса би трябвало да им аопция да изключиш "cool and Quiet " , но така няма да ти пести батерията - т.е ако ти трябва някъде спешно нотбука , първо трябва да го пуснеш пак, щото ще замине батерията много бързо.
Тури му пепел,нали бачка.Ще питам умниците от сервиза на ел-софт,от там го купих.Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Благодаря зя съпричастието Mr.TECHNO![]()
Едва ли ще бъда полезен , но форумите са за това човек да си каже приказката ...
Та новата мобилна технология дето толкова я хвалят използва скаларни процесори - или казано народно му - Вие вече сте го забелязали, когато не се използва процесора (и то не само когато заспива лаптопа) но дори когато използва приложения които не изискват големи сметки ,процесора пада , пада, пада, дакато накрая заработи като Р2 на 400 едва ли не. Идеята е да се пести ток и за това тези технологии издържат 2 пъти повече от обичайните .
Мен лично тази технология ме дразни много , ако съм искал процесор на 400 мхз да съм си купил такъв.
Аз също съм забелазял че лесно падат мегахерците и трудно се вдигат.