Днес си взех на старо един компютър Compaq Deskpro En Series без хард диск и CD, имаше флопи. Процесорът е Пентиум 400 мегахерца, слот 1. Кутията е хоризонтална, както се разбира.
От още по-стария ми компютър имам CD записвачка Nec и хард диск UDMA 4 60mb/sec, на който има инсталиран Уиндоус ХР. Целта ми със закупуването на тази машинка бе да гледам що годе добре филми.
Проблемът е, че след връзването на харда и сд-то възникнаха следните проблеми:
1. Когато му дам да буутва от харда зарежда екрана Compaq и след това зависва - черен екран, на който мига курсора в горния ляв ъгъл. Искам да ви информирам, че в биос харда е уж засечен - показва колко мегабайта е, но нищо повече - нито марка, нито цилиндри и т.н.
2. Когато му дам да буутва от сд-то, в което съм поставил буутващ диск Hirens CD ми изписва: "Invalid System Disk. Replace the disk and then press any key." Вкарах инсталационния диск за Уиндоус 2000, но резултатът беше същия. А иначе БИОС-а засича, че има сд.
3. Когато му дам да буутва от дискета (стартова за Уиндоус 98) прескача дискетата и отива да буутва от следващото устройство.
Всичките устройства симулират дейност, когато стартирам компютъра - премигват им лампичките (индикаторите).
Харда съм го сложил на Primary Master, а CD-то на Secondary Master. Пробвах както кабели ATA 33 така и по-новите ATA кабели.
Бях махнал батерията и БИОС-а се беше ресетвал. Мисля си, че проблемът може да се крие в някои негови опции. Забелязах например, че някои онбоард устройства споделят едни и същи ресурси - IRQ. Харда и сд-то са с опции UDMA, както би трябвало да бъде поне за харда, за сд-то незнам. За друго не се сещам.
Човекът, от когото взех компютъра каза, че е подкарвал Уиндоус ХР на него и е нямало никакви проблеми. Според мен единствената разлика между изпробваната от него и от мен конфигурация са харда и сд-то, както и ресетвания биос. Аз вярвам на това момче и съм сигурен че не ми е продал развален компютър.
Моля ви за съдействие в разрешаването на този мой проблем. Ако някой има правилните опции на БИОС от такъв тип - Компакт-ски, моля да ми ги прати.
gnhbgbg@abv.bg
Благодаря Ви предварително!