Днес, по необясними причини (и най-неочаквано) се разпадна един RAID-1 масив след почти две години работа без прекъсване.
Дънната платка е ASUS K8N-E Deluxe с вграден RAID-контролер (Silicon Image 3114).
Общо взето, в момента довършвам възстановяването, но ме вълнуват възможните причини за това разпадане.
Първо: на дънната платка имаше един издут кондензатор 840mF/6,3V. Смених го с 1000mF/16V. Кондензатора е на картинката в най-долното жълто кръгче до два "стабилизатора" (доколкото знам, тия елементи се наричат стабилизатори). Стори ми се странно че точно на това място има издут кондензатор и отворих и захранващия блок
Второ: В захранващия блок имаше един издут филтриращ кондензатор 3300mF/10V на изходящите оранжеви кабели. Доколкото разбрах от Google, на оранжевите кабели напрежението е +3,3V. Захранващия блок направо го подмених с друг
Това което ме вълнува като хипотеза е следното:
(Не ми е проблем да сменя кондензатор, но почти нищо не разбирам от електроника)
1. Дали издутия кондензатор на дънната платка е вследствие на лошото напрежение за +3,3V идващо от захранващия блок ?
2. Дали това лошо напрежение е "смутило" за момент работата на чипа на RAID-контролера и това да е предизвикало разпадането на RAID масива ?
Има и допълнителни информация към хипотезата - през съботата и неделята бяха извършени разни дейности по подмяна на окабеляването за локалната мрежа, по точно - беше монтиран комуникационен шкаф и терминиране на кабели на пач-панели, а също беше сложен нов по-голям суич в шкафа. Самия шкаф е монтиран през седмицата от едни строители и още не е заземен. Този компютър, стои точно до шкафа. По някое време го откачих от старото окабеляване и го закачих към новия суич. Тогава не се забеляза никакъв проблем, но евентуално предполагам, че точно тогава е станало разпадането на масива, тъй като е имало някакво натрупано статично електричество, което допълнително да е влошило характеристиките на напрежението +3,3V. Самото разпадане, го забелязах доста по-късно, след като направих рестарт и компютъра не можа да зареди.
Пропуснах да кажа, че и двата диска са физически здрави. Също така, по времето на пускането на компютъра преди две години, нямаше софтуер за Windows за работата на RAID-контролера, имаше само драйвъри. Сега вече такъв софтуер се е появил. Днес го изтеглих и инсталирах и оттук нататък ще следя log-файла, който се поддържа от тоя софтуер.