Имам 2 платки по 256 мб и една от 512 мб. Може ли някой да разтълкува, коя от платките прави проблема?
Тествах всяка поотделно по няколко пъти, но не излезе нито една грешка, затова загадката е толкова неясна...
Имам 2 платки по 256 мб и една от 512 мб. Може ли някой да разтълкува, коя от платките прави проблема?
Тествах всяка поотделно по няколко пъти, но не излезе нито една грешка, затова загадката е толкова неясна...
DUAL CHANNEL
дай модел на дънната платка(МВ) - да ти дам линк към FAQ's, дето е обяснен проблема подробно ..
Motherboard Name Biostar M7NCD Ultra (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Motherboard Chipset nVIDIA nForce2 Ultra 400
Motherboard ID 09/24/2004-nVidia-nForce-6A61BB01C-00
сайта на biostar е доста постен - няма нито FAQ, нито user manual за твоето дъно.
ако имаш книжка към дъното - прочети си я - там трябва да пише, че за да ползваш "dual channel" се препоръчват 2 еднакви модула памет(а пък най добре е да са от така наречените *KIT*-ове).
може и 4 еднакви също(само, дето не съм виждал китчета от по 4 модула..)..
Моето дъно е същото и бях с две банки от по 256 МВ в двуканален режим. Сега съм добавил на третата и последна банка 512 МВ. Как се стиковат не знам, но пише, че е в двуканален режим.
Положението вече е по-сериозно и по-заплетено, когато стоят трите платки уиндоусът изобщо не иска да тръгне, а резултатът от един бърз мемтест е следният:
Само че когато пусна платките отделно, никоя не прави проблеми. Досега карах три месеца с тази подредба на рам-та, никакви проблеми, сега изведнъж се появиха без да съм правил никакви промени по компютъра, започвам да си мисля че е от дъното и се колебая дали да не разменя двете 256-ци за една 512ка???
Естествено ,че ще дава грешки! Най вероятно и по-битовата организация на модулите е различна, а и като се добави факта ,че дъното се опитва да пусне dual channel при нечетен брой модули - възможните комбинации са:
2x256 + 2x512 или 4x256 или 4x512
Успех!
Имам само 3 слота за РАМ. И не виждам да е толкова естествено да дава грешки, при положение че три месеца си вървеше напълно стабилно. Ще пусна обява за бартер на платките, пък да видим.Първоначално публикувано от chaikowsky
ако мислиш пак да населиш и трите слота .. - след известно време пак ще имаш същият проблем(всяка по отделно си работи, но заедно не(dual channel) ...).Първоначално публикувано от bluefish
търсих ти онази вечер FAQ's от сайтовете на асус и гигабайт .., ама явно съм заспал преди да намеря - днес пък ме мързи вече.
Може проблема да не е в паметите, а в някой от слотовете на дънната платка. Това не е нещо необичайно.
Най-лесно се проверява, като тестваш само една от паметите последователно на всичките слотове.
Както вече писах, а съм със същото дъно и памети 2Х256 MB Samsung и 1Х512 МВ A-DATA. През януари добавих 512 МВ и няма проблеми. Да не би да е дефектирала някоя банка или лош контакт на слот на дъното?
Малко късно се сещам, но все пак да напиша развръзката, ако на някой му се случи нещо подобно и попадне на темата....
Та оказа се, че двуканалното ми дъно просто изведнъж е отказало да бъде двуканално и сега си бачка само едноканално. Разкарах тия платки, взех си един кит на кингстън и пак не ще изобщо да запали с тях, а като са поотделно нямат грешка. Човекът, който ми даде тези памети, каза че и при него се е случило преди време такова нещо с някакво азиско (асуско ) дъно, изведнъж отказва да работи в двуканален режим и приема само по една платка. Смени ми кита за една 1гб плочка и сега нямам грижи с нея. Повече никога няма да си взимам двуканално дъно.
по-скоро препоръчвам да не си взимаш "азис"-дъноПървоначално публикувано от bluefish
в двата канала няма нищо лошо (не че има и нещо очевидно добро де, но "колкото повече, толкова повече"
Как да няма ?!?! Синтетичните тестове хукват и ти изписва благото съобщение Duall Channel 128 bitПървоначално публикувано от FearMe