Искам да сменя настоящия си TN монитор, LG 1960TR (2 ms GtG, 1:3000 dynamic contract), който още е в гаранция с друг, защото вече много ме дразнят промените в цветовете, особено във вертикалната част. Мониторът е перфектен иначе, а в Movie mode промяната на цветовете се намалява, но не изчезва.

Така, към момента съм се отиентирал към следните монитори (S-PVA и E-SPS матрици):

NEC MultiSync P221W - http://www.altech.bg/bg/product/12929

EIZO FlexScan S2233WH-BK - http://www.vario.bg/91/5222/eizo-flexscan-s2233wh-bk

Dell 2209WA - E-IPS матрица - http://accessories.dell.com/sna/prod...p&sku=320-7825

HP LP2275w - http://h10010.www1.hp.com/wwpc/bg/bg...1-3648453.html

Мониторът ще се използва в домашна среда преимуществено за две неща: 1. гледане на филми, 2. частична обработка на снимки и видео и 2 игри (Need for Speed Most Wanted и Microsoft Flight Simulator X).

Изчетох всички ревюта за горепосочените модели и отчитайки сходните характеристики и матриците, вече съм склонен да дам по-малко пари. NEC-ът по-горе дава най-качествени цветове и с изключително ниско избледняване и промяна под ъгъл. DELL-ът според коментарите на хора, които го имат, има неравномерна подсветка и хоризонтални линии/петна в горната си част (или поне се случва), грее доста, но според много си остава най-добрият избор. Eizo-то е вече малко прищявка, но поддържа 1:1 pixel mapping и други настройки като автоматична светлинна настройка спрямо околната осветеност. Въпреки това, много потребители казват, че поддръжката на Ейзо е ужасна, както и че не може да се чете текст добре на него, а на мен ми се случва да обработвам и текст на монитора.

Та, ако може да споделите, ако имате лични наблюдения върху някой от горепосочените модели. Не искам да се хвърлям на Ейзо-то и Нек-а, защото не предлагат кой знае какво повече, а са съответно близо 900 и 1200 лв. за не HD резолюция. Ако може също да ми препоръчате и други в този ценови диапазон!


Благодаря на всички предварително! Само да кажа още, че 6 мс/сиво-сиво при всички модели по-горе, според специалистите не предразполага към сериозни артефакти при игри или филми. Може би само NFS ще ги поозори. Nec-ът и Ейзо-то имат функция за предвиждане до 3 кадъра. Не срещнах това за HP-то и за Dell-a...