Людмил, благодаря ти отново. До края на седмицата захранването - 850HXEU трябва да е в ръцете ми

След хипер много ревюта, четене и сравнения, последно се спрях на кутия Cooler Master HAF X и до края на седмицата се надявам и тя да е моя. Определено представлява бижу, което и повечето топ-модели на Antec трудно могат да прехвърлят с много откъм характеристики и функционалност. Има само едно нещо, за което още си мисля, преди да я купя, контролът на вентилаторите. Това ми е дъното: http://www.gigabyte.com/products/pro...d=2740&dl=1#sp. HAF X има един голям вентилатор отпред (23 см.), един страничен (някъде там пак), 14 см. отзад и един 20 см. май беше отгоре. Тук http://www.guru3d.com/article/cooler...haf-x-review/1 има ревю на HAF X и отзивите отделно, но се споменава за контрол на вентилаторите от дъното или външен такъв (нормално). Понеже за пръв път ще си сглобявам всичко сам, а не през сервизи (просто винаги съм ъпгрейвал още в гаранция досега), искам да попитам по-запознатите, по спецификацията на дъното по-горе, дали поне част от тези вентилатори мога да им управлявам скоростта от контролър на дъното или трябва външно решение.

От спецификациите на дъното (GA-EP35C-DS3R) виждам за H/W Monitoring:
System voltage detection
CPU/System temperature detection
CPU/System/Power fan speed detection
CPU overheating warning
CPU/System/Power fan fail warning
CPU fan speed control

Освен вентилаторът на процесора, някой от другите вентилатори на кутията (този отпред, отгоре, страничния или отзад) ще може ли да се управлява от дъното? Ако дъното не може да управлява скоростта на някой от другите, на какво решение трябва да се спра, за да мога да управлявам вентилаторите на кутията според натоварването на системата/температурата вътре? Не ми се иска да работят на една скорост постоянно, при условиe, че настоящата ми конфигурация (даже и с новата видеокарта) рядко ще са й нужни и два големи вентилатора като тези на HAF X. За по-нататък ще видя.

Както описах в началото, постепенно ще сменям и останалите компоненти, но за момента дъното, процесора, RAM-a, хард-дисковете, аудиокартата и DVD записвачката остават същите.