Здравейте другарчета!
От почти 3-4 години не съм събирал нов компютър и сега много се двоумя, точно върху какви компоненти да се спра, а се очертава, съвсем скоро(като се поопарича малко) да го събирам! Ще бъде много натоварен и гоня максимална производителност, но в рамките на около 1000(може и малко отгоре) лева. Ще бъде с Линукс ОС и няколко виртуални машини(2-3), с тенденция да се работи натоварено под ремоут десктоп и на самия компютър и на виртуалните машини. От личен опит с компютрите с които разполагам в момента, 1 лаптоп с процесор 1,6 Селерон с 1ГБ рам, 1 мини компютър с Атом 1,6 двунишков с 2ГБ рам и 1 Р4 3000 с 2ГБ рам съм установил за себе си, че като натоваря лаптопа с приложения, че да скочи рамта на около 900мв, Атом-а на 1,2 и Пентиум-а на 1,5-1,8 - бързодействието им започва да не ме устройва! Та се двоумя, на процесор от около 500лв, дали има смисъл да месля за повече от 4ГБ рам!? Имам представа, че компа не е само рам и процесор и другото което се двоумя е харда! С по-големия кеш памет, би трябвало и да е по-бързодействащ, но тези от 1ТБ имат 32мб кеш, а тези от 2ТБ имат 64 и дали ще допринесе чувствително към общата производителност!? Иначе, и 1ТБ ще ми е пре достатъчен! Дъното ще го мисля, след като си изясня, 4 или 8ГБ рам ще гоня.
Ще ми бъде ценно вашето мнение по въпроса! Май най-много мнението на тези които имат личен работен опит върху натоварени компютри!