Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 22

Съвет за нова конфигурация!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Съвет за нова конфигурация!

Здравейте другарчета!

От почти 3-4 години не съм събирал нов компютър и сега много се двоумя, точно върху какви компоненти да се спра, а се очертава, съвсем скоро(като се поопарича малко) да го събирам! Ще бъде много натоварен и гоня максимална производителност, но в рамките на около 1000(може и малко отгоре) лева. Ще бъде с Линукс ОС и няколко виртуални машини(2-3), с тенденция да се работи натоварено под ремоут десктоп и на самия компютър и на виртуалните машини. От личен опит с компютрите с които разполагам в момента, 1 лаптоп с процесор 1,6 Селерон с 1ГБ рам, 1 мини компютър с Атом 1,6 двунишков с 2ГБ рам и 1 Р4 3000 с 2ГБ рам съм установил за себе си, че като натоваря лаптопа с приложения, че да скочи рамта на около 900мв, Атом-а на 1,2 и Пентиум-а на 1,5-1,8 - бързодействието им започва да не ме устройва! Та се двоумя, на процесор от около 500лв, дали има смисъл да месля за повече от 4ГБ рам!? Имам представа, че компа не е само рам и процесор и другото което се двоумя е харда! С по-големия кеш памет, би трябвало и да е по-бързодействащ, но тези от 1ТБ имат 32мб кеш, а тези от 2ТБ имат 64 и дали ще допринесе чувствително към общата производителност!? Иначе, и 1ТБ ще ми е пре достатъчен! Дъното ще го мисля, след като си изясня, 4 или 8ГБ рам ще гоня.

Ще ми бъде ценно вашето мнение по въпроса! Май най-много мнението на тези които имат личен работен опит върху натоварени компютри!

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Re:Съвет за нова конфигурация!

накратко

1. този 9550 го забрави. за тези пари само i7, при това sandy bridge, още повече, че това ще се случва чак след няколко месеца. мисълта ми е, че дотогава истерията около SATA "бъга" ще е поотминала, дъната със засегнатите чипсети - подменени и всичко ще е наред

2. колкото повече рам, толкова по-добре в твоя случай. и без това не е кой знае колко скъпа, още повече, че ти няма да играеш на solitaire, така че защо не 8

3. в твоя случай не виждам особената нужда от толкова бърз хард, че да има значение някой и МБ/с в повече. ако ЧААААК толкова ти трябва МНОООГО висок трансфер, огледай се за някое SSD (макар че в 1000лв в този случай няма как да влезеш... освен ако не е някое съвсем малко, колкото само за windows-a, но тогава пък не може да се говори за трансфер на каквато и да е странична информация)

на пръв прочит и без конкретика - толкова

4. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Относно многото рам, сега този единия ми комп, който е с атома е с 2, но какъв е смисъла да ги има, когато на повече от 1 издъхва!? Имам и едно друго условие! Тъй като компютъра ми е и мултимедия в хола, а 40 инчовия телевизор ми е и монитор, много държа и да е в малка красива слим кутиика, но пък става труден избора за дъно, щото трябва да е миниАТХ, че и с поддръжка на повече от 4ГБ рам! Иначе, виртуалните машини вземат от физическата рам, но пък процесорната мощ се разпределя на всички според нуждата им! И гледаш в таск менажера на линукса: рам-300мб, а процесора се пържи на 100% щото двете стартирани машини използват по около 200мв, но не ги отчита, но отчита натоварването на процесора. Относно диска, мисля си(може и да съм в грешка), но тези 2 и повече машини, нали ще четат и пишат на същия този физически диск и трафика към него ще е голям в периспектива когато се натоварят!? Иначе знам, че ССД дисковете правят в пъти по-голям трансфер, но пък до сега сървърите да не би да са използвали ССД дискове и то за много по-големи натоварвания!? В крайна сметка, ако дай боже, на този компютър му се заеме целия ресурсен капацитет, то ще събера още по-мощен, на който ще прехвърля работата, а този ще ми остане личен за експерименти! Иначе, това което би ги натоварило и до 4ГБ постоянно заета рам си е доста работа, та чак и-нет трафика може да вземе да ми издъхва! Най общо ще е терминален сървър в къщи!

5. Тук е от
    Apr 2011

Какво точно правиш с тези машини, че заемат малко рам?
    Дъното не ти е никакъв проблем: ASROCK-H67M-ITX--H67-LGA1155 - http://nikem-bg.net/computer-compone...X--H67-LGA1155
    SSD няма да издържи дълго време на машина, която чете и записва постоянно. Не съм запознат, как стои оптимизацията за SSD и Linux.
    На конкретната машина, вградената карта на това дъно достатъчна ли е или мислиш да слагаш външна?

6. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Не е ясно какви са виртуалните машини, по-точно колко място заемат системните им дялове. Понеже някъде четох за програма, емулираща HDD от част от RAM (дори и от тази над 4GB, невидими за 32bit Windows) и ако тези партишъни са до 3-4GB, то преспокойно можеш да инвестираш в RAM - 4GB ~75лв. И няма да ти е проблем трансфера на харда, защото то няма да има такъв....

7. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

За сега нищо не правя на тези виртуални машини! Само експериментирам и си доизчиствам бъдещата бизнес идея! Щайгата(Атом-а) ми е малко слабичка за нещо повече от такива експерименти. Когато го купувах бе единственно с идеята да е красив, да си джъткам и-нет и да го ползвам за двд и филмчета от нета! Пентиума скоро ще го "освобождавам" и за това мисля за нов който освен да върши това което върши атома, да се работи и пълноцелно, че на първо време да му остава и ресурс за по-тежки експерименти с виртуализации, а атома и него да го шитна за клиентска машинка и офисни приложения! Иначе, виртуален уин и линукс с не много софтуер инсталиран и без антивирусни, повече от 200мв рам почти не качват, но ако се работи нормално с няколко юзера под ремоут десктоп със сигурност ще вдигнат доста и рамта и процесора.
    За ССД-то, от това което повърхносно съм чел за тях из нета, май за момента, единственното им предимство е скороста на четене и запис и ниското ел. потребление, но пък четене и запис на едно и също място, сериозно скъсява живота им! За видео картата нямам за сега никакви изисквания и най-простата ще върши работа, а в периспектива, ако има нужда от по-силна винаги може и да се добави!
    Днеска разглеждах по-обстойно дъната и се оказа, че има добър избор на дъна мини и микро АТХ с поддръжка на рам до 16, че и до 32ГБ рам!
    Май в момента най голямата ми дилема е за Quad Core и Virtualization Technology процесор в диапазона 400-500 лева и от там на сетне да се мисли за дъно и другите неща!
    Линукса го споменах само защото съм срещал мнения, че по-добре се държал на интелски платформи и нвидия видео карти!
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1302784563[/time]_________________________________________________

Цитат Първоначално публикувано от emos
    Не е ясно какви са виртуалните машини, по-точно колко място заемат системните им дялове. Понеже някъде четох за програма, емулираща HDD от част от RAM (дори и от тази над 4GB, невидими за 32bit Windows) и ако тези партишъни са до 3-4GB, то преспокойно можеш да инвестираш в RAM - 4GB ~75лв. И няма да ти е проблем трансфера на харда, защото то няма да има такъв....
    Виртуалната машина емулира хард диск в неин си формат, но този "хард диск" се записва на харда и после като чете и пише на него, то ще си е четене и писане на място от харда и си мисля, че ще има значение скороста! Иначе, аз лично смятам виртуалната машина да я използвам само като ос и програми, а данните да бъдат мапната папка от физическата машина като устройство на виртуалната. Още съм съвсем нов в линукса, но май има възможност да се дава максимален размер на всяка папка и така да се лимитира перфектно коя какви обеми от харда да ползва.

8.  

9. Тук е от
    Apr 2011

Ами то и процесора е ясен - I7-2600
    Интересно, какво е захранването на тези кутии и дали ще може да се охлажда самата кутия.

10. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Ти разбра ли изобщо какво ти предложих?
    Цитат Първоначално публикувано от backinblack
    Виртуалната машина емулира хард диск в неин си формат, но този "хард диск" се записва на харда и после като чете и пише на него, то ще си е четене и писане на място от харда и си мисля, че ще има значение скороста!
    Е, благодаря за разяснението, изключително ценно се оказа! Не ти ли светна от написаното по-горе, че ти давам съвет файла, който представлява харддиска на виртуалната машина да НЕ се записва на бавния системен харддиск, а на хилядократно по-бързата RAM памет?!? И както сам си установил, вече има SOHO дъна, поддържащи 32GB. E, като оставиш 4 GB за системата, то ти остават 28GB за паметта и системните дискове на виртуалните машини... Стига да си намериш софтуера за това
    А вече май няма сериозен процесор, който да не поддържа виртуализация...

Всъщност ти желая успех, интересно ми е какво ще си спретнеш!

11. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Цитат Първоначално публикувано от tahumba
    Ами то и процесора е ясен - I7-2600
    Интересно, какво е захранването на тези кутии и дали ще може да се охлажда самата кутия.
    До около 300 вата, което смятам, че е напълно достатъчно!

12. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

Сложи мощен процесор в мини кутия и гледай какво става Има достатъчно красиви големи кутии които могат да ти осигурят необходимото охлаждане на бързия компютър, че и с опция (и място) да сложиш и "водно" охлаждане ако вентилаторите ти се сторят шумни в един момент... За пример 3D AURORA на Gigabyte. Процесор i7 sandy, 8GB RAM, и един обикновен HDD с повече кеш...

13. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от backinblack
    До около 300 вата, което смятам, че е напълно достатъчно!
    Хайде да са 600... Забрави този АТОМ, нещата при нормалните компютри са малко по-различни...

14.  

15. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Ти разбра ли изобщо какво ти предложих? Е, благодаря за разяснението, изключително ценно се оказа! Не ти ли светна от написаното по-горе, че ти давам съвет файла, който представлява харддиска на виртуалната машина да НЕ се записва на бавния системен харддиск, а на хилядократно по-бързата RAM памет?!? И както сам си установил, вече има SOHO дъна, поддържащи 32GB. E, като оставиш 4 GB за системата, то ти остават 28GB за паметта и системните дискове на виртуалните машини... Стига да си намериш софтуера за това
    А вече май няма сериозен процесор, който да не поддържа виртуализация...

Всъщност ти желая успех, интересно ми е какво ще си спретнеш!
    Ако е така както казваш и мисли - си напълно прав, но аз си мисля, че използва рамта както физическия, а информацията я чете и записва на файл на харда! Не, че съм много компетентен по въпроса, все още чета усилено по форуми и блогове, но от прочетеното и моите експерименти съм останал с това убеждение! Някак си не го виждам, виртуалния хард да се зарежда в рамта и при приключване на сесията да се записва на харда! Ако виртуалния хард е 1ТБ(щото няма ограничение за това) - колко трябва да е рама!?
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1302810960[/time]_________________________________________________

Цитат Първоначално публикувано от glowndark
    Хайде да са 600... Забрави този АТОМ, нещата при нормалните компютри са малко по-различни...
    При 95W процесор, другите 205 за какво ще се използват!? При положение, че нямам нужда от мощна видео карта!
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1302808745[/time]_________________________________________________

......Понеже някъде четох за програма, емулираща HDD от част от RAM (дори и от тази над 4GB, невидими за 32bit Windows) и ако тези партишъни са до 3-4GB, то преспокойно можеш да инвестираш в RAM - 4GB ~75лв. И няма да ти е проблем трансфера на харда, защото то няма да има такъв....
    В момена разцъквам само с ВМуаре сървър и уоркстейшън и няма такава опция, а те са уж най-напред с тези технологии! На новия компютър смятам първото което да разцъкам да бъде ESX server 4 и ако това което казваш го има, то би било абсолютно чудесно!

16. Member
    Тук е от
    May 2010

Явно изобщо не си наясно със захранванията. 95W процесора, един хардиск около 5-10W, чипсет според зависи може да стига до 30W, видео карта под 40W трудно ще паднеш, освен ако не си вземеш дъно или процесор с вградена. До тук е горе долу 150W на макс машината. Изглежда малко, но имай в предвид че тия ментарските захранвания дето пише 300W реално трудно могат да изкарат и 200W. Пък и на теб ти трябват към 150W на 12 волта, а те пишат сумарно ватовете на всички линии.

По принцип не може да сравняваш Атома, който по спецификация е десетина вата с нормална десктоп машина. Иначе ако се целиш в low power компютър това е твоя процесор http://ark.intel.com/Product.aspx?id=53423 Имам машина на негова база, при положение че ползвам вградената видео карта харчи максимално някаде към 60W цялата машина. Но това е с DC външно захранване подобно на ето това http://www.mini-box.com/picoPSU-150-XT-102-power-kit

17. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

Още малко за захранването. Идеята е да остане, не да не стигне, щото тогава лошо. Дори и да тръгне пак не е добра идея захранването да работи на пълна мощност за да ти захрани компютъра.
    И не на последно нещо, утре ще решиш да сложих някои друг твърд диск, видеокарта, записвачка, USB(на моя компютър имам 6 USB-та всички са заети), а доста от тях са консуматори...

18. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Как ще има да сменят захранмвания докато е в гаранция, ако написаните параметри не отговарят на реалните, но няма да мога да си го позволя да спира за дълго!
    Май трябва да поровя повечко за вариант с над 300вата захранване, но пак да си е слим!

@portokala123, не се отваря линка за процесора!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Чисто нова I5 геймърска конфигурация !
    От a_vetkov във форум Приключили продажби
    Отговори: 11
    Последно: 30-11-12, 18:52
  2. Помощ за нова PC конфигурация
    От InternetZombie във форум Общ - хардуер
    Отговори: 10
    Последно: 26-03-09, 10:14
  3. ...Поредната тема за нова конфигурация
    От bluefish във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 20-06-08, 13:47
  4. Отговори: 1
    Последно: 28-12-07, 16:01
  5. Съвети за нова конфигурация...
    От mitsy във форум Общ - хардуер
    Отговори: 9
    Последно: 10-03-03, 02:23

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе