Цитат Първоначално публикувано от glowndark
Аз виртуални ползвам само в краен случай, предпочитам реалните...
Но ми стана интересно за шеипъра в виртуална машина, пък ако забие виртуалната оставаш без нет... Абе странна работа...
Още не съм стигнал до шейпъри и разни глезотии, но няма да има никакъв проблем! Нета ми идва по пппое, на компа има две лан карти, в едната влиза нета, а другата отива към едната от четирите суич букси на тъплинка на който съм спрял днсп-то и съм го забил в съвсем друга мрежа. Във виртуал бокса съм указал двете карти които да ползва pfsense-то за wan и lan, то си има първоначални настройки и на 192.168.1.1 си влизам вътре от браузъра и си вкарваам юзера и паролата на ван-на и нета тръгва, а компа ми показва за тази карта, че няма връзка, но всъщност си се ползва от рутера и той си раздава ип-та към другите. Всички конектнати към него машини си се виждат в менюто както ако си е някаква отделна машина и нищо необичайно. Вибокса има възможност на отделната машина да изкараш икона на десктопа и аз съм я вкарал в стартъпа и бъстър копче компа гасни и бъстър копче компа включва заедно с рутера!

Сега още повече ме застреля под виртуална машина на линукс, пускаш BSD за рутер Линукса има достатъчно добри фукции за рутиране...
Абе има, но няма нито една свясна програма специализирана за рутер с форвардване портове и уеб интефейс освен ебокс-а(Zentyal), ама тва много тежко и не можах да го подкарам както искам!
Само ми стана интересно, микротик дали си пускал на виртуална ?!
За сега нямам намерение да го мъча него! Търся как може на pfsense-то да се вкара nas функционалност или freenas да се добави рутиране или по-точно dncp.
Идеята за в бъдеще е някакъв стар комп да ми бъде файлов сървър и рутер, но и лесно, с юзер френдли управление без монитор. Както казах по-горе: бастър копче работи и бастър копче не работи!