Здравейте. Искам да споделя нещо с вас. Тая година ще станат към 20 „години пред монитора“ и за първи път се срещам с подобен проблем.
Наскоро асемблирах общо 3 компютъра от стари компютри и части които имах останали от други конфигурации. Частите които използвах се предполага че не са имали проблеми защото предишните конфигурации са работили стабилно. Единия от тези компютри използвам в момента. Прилична машина Е5500@2.8Mhz 2x1gb ddr2 800Mhz NV GF8600gt. Накратко щом starcraft 2 върви под windows 7 х32 на средно качество мисля че е актуална конфигурация. Но както винаги има проблем. Проблема е че не е стабилна т.е. забива/рестартира се. Лошото е че няма систематичност. Забелязъл съм че ако не е включен няколко часа и след това се пусне има 85% шанс да забие в първите 1-2 минути. При многократно рестартиране в крайна сметка зарежда windows-a. А зареди ли windows-a има голяма вероятност да не забие с часове. Но в крайна сметка при продължително използване се появява син екран. Появяването на син екран не е обвързано с използването на конкретен софтуер. Накратко забива и при използването на IE9 и при използването на SC2. Още при първите симптоми реших да проверя връзките вътре. Започнах с изваждане на 2те платки рам памет и разменяне на местата им. Друго не се и наложи да направя защото след като размених модулите зареди windows и се държа стабилно часове наред. По пътя на логиката рам паметта може да е проблем. За това реших да пусна prime95 с максимален брой тестове за рама. И така 8 часа някъде нямаше проблем. Ако прайм 95 8 часа не е достатъчен за да забие има логика процесора и рама да са наред. Но проблема продължава. Ако не се загасва може и цял ден да не забие. Но изключи ли се стартирането после е зор. При стартиране картина няма клавиатурата само премигва както и би трябвало и индикатора за работа на хард диска седи постоянно включен. Преди прилагах множество рестарти докато най-накрая не успея. Наскоро открих обаче много по-лесен начин. Проблема се отстранява временно чрез рязка промяна на градуса м/у компютъра и паркета. От 90 градуса до 180 градуса за под секунда. Интересно но факт! Също така достатъчно силен удър помага по същия начин. Но така не може да продължава! Най-лесно е просто да сменя паметта с друга но за жалост нямам подръчна. Рам паметта е SuperTalent 667 @800 /и преди като беше на 667 пак имаше същите проблеми/ Също така интересен факт е че windows-a ми оценява рам паметта на 5.5 което е най-ниската оценка в Windows Expirience Index. Странно защото при други конфигурации рам памет на 800Mhz е високо оценена. Проблема Може би идва от волтажа на рама. От 667Mhz на 800Mhz със същия волтаж 1.80v. А може би идва от таймингите на 800Mhz те са 5-6-6-16 (Cl-RCD-RP-RAS) 2Т. А може и просто рама да си е заминал. Но защо тогава при максимално натоварване в продължение на часове не забива, а когато просто е оставен на screen saver забива? А може би просто слотовете за рама са си заминали. Странно при положение че дъното всъщност е ново и това е само 2рата рам памет която е слагана. Ще се опитам да намеря друга памет но не знам кога ще мога. До тогава дали някои може да ми предложи още нещо което мога да нарпавя? Някой тест за рам памет ? Каквото и да е ще пробвам всичко.
Мерси че си загуби толкова време да прочетеш всичко това. Ако имаш някаква идея моля те сподели ми я. Благодаря ти предварително.