Привет отново,
От заглавието на темата си личи какво търся, като се спрях на 3-4 рутера на една марка (ASUS). Не робувам на марки, просто преди години бях слушал доста негативни отзиви за ТП-линк и Д-линк. Понеже това ще ми е вторият рутер в живота. Сегашният Linksys WRT54 GL е здрав и до ден днешен, въпреки че го имам от над 12 години, но просто е морално остарял и с неговите 54Mbps до никъде, а пък и в най-отдалечената точка в апартамента няма сигнал или е много слаб. Харесва ми, работи си нормално, а една система когато работи не се пипа, но уви няма как вече... Та съм бос по отношение на качествата на новите рутери и не зная какво да търся и кое е реално ми е необходимо и кое е просто пазарен трик на производител.
Въпросите които ме интересуват първоначално са каква е разликата между 2.4 GHz и 5 GHz и реално нужно ли ми е за една домашна мрежа, за каквото реално сменям рутера. Също така и сигнала ми трябва да бъде силен и да достига до другия край на апартамента. Рутера ще бъде в стаята, защото там е повечето техника, а до другите стаи ми трябва безжичен силен нет. И другото което по-важно ме интересува е разликата в скоростта през Wi-Fi, виждам има 300, има 300+300 и 300 + 867... Ако може някакво обяснение на 2-3 реда ще съм много благодарен.
Към рутера ще бъдат вързани една десктоп машина с кабел, 3 гсм-а (не постоянно), един или 2 смарт ТВ, лаптоп, един таблет и евентуално да закача един външен хард към рутера за да е достъпен отвсякъде.
Ето това са рутерите на които съм се спрял:
Безжичен рутер ASUS AC1200G Plus, Dual-Band, Gigabit - eMAG.bg
Безжичен рутер ASUS RT-AC53, Dual Band AC 750 Gigabit Router - eMAG.bg
Безжичен рутер ASUS RT-N18U, 300 + 300 - eMAG.bg
Asus RT-N18U 2.4GHz 600Mbps High Power Router, Gigabit Ethernet, USB 3.0 - eMAG.bg