Здравейте,
Това са компонентите, които съм избрал :
Дънна платка
Процесор
Памет
SSD
Кутия
Захранване
3 x WD Red 4TB, 64MB, SATA 3
Моля за вашите коментари и съвети за избраните компоненти или за предложение на по-добри.
Здравейте,
Това са компонентите, които съм избрал :
Дънна платка
Процесор
Памет
SSD
Кутия
Захранване
3 x WD Red 4TB, 64MB, SATA 3
Моля за вашите коментари и съвети за избраните компоненти или за предложение на по-добри.
Всичко изглежда добре. Но 24/7 .ли ще се използва компютъра? Колко клиента ще има? Долу -горе какво количество ще са файловете ,които ще се поделят?
Има и готови решения на NAS-ове за SOHO пазара на цена под 1000 лева с добри характеристики.
В следващ етам ще има втори такъв сървър за бекъп иначе ще са в софтуерния еквивалент на RAID5/RAIDZ
В аналогична ситуация(около 60 потребителя) съм сложил компютър с Phenom и обикновено дъно и 1 диск. Той даже играе ролята на принт сървър за около 30принтера И няма никакви проблеми. А през нощта един 2.5'' 1TB Seagate събира данните от 5 сървъра.Някъде около 140 000 файла.Не всички сървъри са файлови.В неделя прави имидж на всички сървъри. Така ,че няма нужда от толкова големи инвестиции с сървърни дъна,RAID и т.н. за файлов сървър.
А колко време пазите архивите - в смисъл за колко време назад имаш бекъп копия на файловете?
Тези от файловите сървъри се пазят една седмица. Тоест има архивни папки понеделник ,вторник,сряда,четвъртък и петък. Примерно в петък затрива данните от миналия петък и слага актуалните. Има MS SQL бази данни,които се пазят един ден ,на следващия се презаписва върху тях. И има MS SQL база данни на ARCHIMED, които съм организирал през четните дни от седмицата да се върти един архив,а през нечетните друг. Тоест два дена назад има архиви.
За файловете бекъпи имахме случаи записани криптирани от вируси и бекъпнати (майтап да пазиш строшение файлове ама изгоряхме) - стари повече от месец-два дори - докато се усетим, че са заразени. Ние пазехме макс месец и гризнахме дръвцето - това беше преди 2-3 години. Сега пазим според важността на файловете до година стари бекъпи, че и повече и т.н. Най-добре е да се правят не само фулл бекъпи ами и инкрементални за да се намали мястото и времето за архивиране...
Та по моя въпрос решено е тези пари да се дадат около 2000 с дисковете така, че дайте идея да се изхарчат оптимално.
Предполагам,че автора на темата сигурно си е избрал конфигурация.
Но аз бих избрал дънна платка с чипсет Q270 вместо C236. Например тази ---> GIGABYTE Q270M-D3H.
А за процесор Core I3-7100, Даже бих изчакал малко,защото в понеделник излиза Coffe Lake.
А за дискове бих сложил 3 SSD-та 500 GB Samsung 850 EVO или 525 GB Crucial MX300. Ако трябва непременно да е HDD бих предпочел Seagate IronWolf 4TB .