Отговор: Покупка на SSD + HDD
Цитат:
Първоначално публикувано от
avenge
Напълно сериозно ти го казвам! Процесор с орязани инструкции, малко кеш и на не много висока честота. Както казах, няма HT и е с 2 ядра, които са без допълнително нишки. Тествах с моя Xeon, като му забраних 2 от 4 ядра и му забраних HT. Така стана подобен на твоя, въпреки че кеш паметта ми е почти 3 пъти повече и процесора не е орязан от към инструкции като твоя. При отваряне на каква да е страница, процесора се товари на 80+%, докато зареди всичко. Също и видеокартата ти е много слаба, а и не поддържа добро хардуерно ускорение, с което да подпомага браузването, а и ако имаш антивирусна и не ползваш добавка за премахване на рекламите по сайтовете, положението става още по-трагично (аз съм спрял антивирусна и windows defender пермаментно и ползвам WaterFox (FireFox еквивалент с uBlock origin). Въпреки това пак при самото отваряне/зареждане на страници процесора пак се товари, а и имам GTX 970, която подпомага доста работата на процесора. Казах ти как да провериш, отвори си task manager и гледай натоварване на процесор при браузване и ще разбереш за какво ти говоря. Не очаквай само SSD да подобри нещата. По-добре си вземи някой I3 4 поколение втора употреба - намират се за по 100-150 лева или I5 - около 200 лева, тогава мисли за SSD.
Всъщност за натовареноста на процесора при браузване ще излезеш прав, въпреки това аз немога да се оплача от браузването на системата! Другия важен момент при мен е че аз не се застоявам чак толкова много на компютъра, а ровичкането в интернет се свежда до търсене на филмчета в торентите, четене на спортни сайтове и чат пат фейсбук. Това което се промени при мен е че миналата седмица получих подарък от един приятел, той си закупи нова видео карта 1050 и аз "намазах" старата Palit GT740 OC 2GB GDDR5. Гледайки спесификацията на видео-картата същата подържа 4К резолюция, свалих си едно филмче с Ultra HD но доста насича като натовареноста на процесора е на 100 %. Кой процесор от Haswell фамилията би се справила с 4К филми?
първо виж дали си активирал хардуерното декодиране в плейъра си
Цитат:
just_a_fil
Всъщност за натовареноста на процесора при браузване ще излезеш прав, въпреки това аз немога да се оплача от браузването на системата! Другия важен момент при мен е че аз не се застоявам чак толкова много на компютъра, а ровичкането в интернет се свежда до търсене на филмчета в торентите, четене на спортни сайтове и чат пат фейсбук. Това което се промени при мен е че миналата седмица получих подарък от един приятел, той си закупи нова видео карта 1050 и аз "намазах" старата Palit GT740 OC 2GB GDDR5. Гледайки спесификацията на видео-картата същата подържа 4К резолюция, свалих си едно филмче с Ultra HD но доста насича като натовареноста на процесора е на 100 %. Кой процесор от Haswell фамилията би се справила с 4К филми?
Включи си хардуерното декодиране от настройките на плеъра. Видеокартата ти поддържа хардуерно декодиране на 4К на 100%, така че процесора почти няма да се товари, дори и да е много слаб като твоя, след като направиш това.
Как се включва въпросното ускорение на Media Player Classic? Или при прейнсталацията му какви настройки би трябвало да избера?
Options → Internal Filters, click Video decoder, set “Hardware decoder to use:
Цитат:
avenge
Включи си хардуерното декодиране от настройките на плеъра. Видеокартата ти поддържа хардуерно декодиране на 4К на 100%, така че процесора почти няма да се товари, дори и да е много слаб като твоя, след като направиш това.
Няма ефект, дори след включване на хардуерно декодиране натоварването на процесора е 100%! Явно въпреки всичко процесора не може да се заобиколи :)
процесорът ти е ОК, пробвай друг плейър, например SMPlayer, аз съм с него като основен и нямам никакви забележки към каквото и да било
Цитат:
FearMe
процесорът ти е ОК, пробвай друг плейър, например SMPlayer, аз съм с него като основен и нямам никакви забележки към каквото и да било
същата работа е каквото и да избера процесора се натоварва на 100 % и насича
Според мен GT740 поддържа HDMI 1.4 . За какви 4k филми става въпрос?
1 Прикачен файл(ове)
Аааа аз мислех, че ползваш GTX 1050. GT 740 не поддържа хардуерно 4К, даже не знам дали поддържа както трябва и 1080p декодиране. За 4К ще ти трябва поне GT 1030.
Цитат:
avenge
Аааа аз мислех, че ползваш GTX 1050. GT 740 не поддържа хардуерно 4К, даже не знам дали поддържа както трябва и 1080p декодиране. За 4К ще ти трябва поне GT 1030.
Абе май съм тръгнал с трици маймуни да ловя :D!!! Действително видеокартата неподържа 4K декодиране.
- - - - - - - - - -
От тук на татък вариантите са два... Варияант 1. Смяна на процесора с по-мощен който без проблемно ще декодира 4К видео. Вариант 2. Смяна само на видео картата примерно със 1030 или пък 1050( това при положение че продам сегашната и добавя някой лев отгоре).
И да смениш процесора няма да има ефект, защото твоята видеокарта поддържа HDMI 1.4. Трябва ти видеокарта с поддръжка на HDMI 2.0.
Защо? HDMI кабела който го имам е сертифициран за пренос на 4К а стандарта му също е 1,4
Ако тръгнеш да сменяш процесор, за 4К ще ти трябва нещо ново - поне intel 7 серия или по-нов или Ryzen, на който да ползваш вграденото видео, което ознавача да смениш дънна платка и RAM памет. Най-евтино ще ти излезе с AMD - вземаш им бюджетния ATHLON 200GE, който е с вградено видео и ще ти върши работа за нещата, които правиш в момента, 4 GB RAM памет (~60 лв) и някое бюджетно дъно за ~95+ лв.
4G DDR4 2400 ADATA
AMD ATHLON 200GE 3.2 VEGA3 AM4
http://nikem-bg.net/computer-compone...A320M-HDV-AM4/
Ако останалите ти компоненти - захранване, кутия, дискове са добри, може да си ги оставиш. Ще си имаш производителност на системата много по-добра от сегашната. Ако няма да ползваш някакви тежки програми, RAM паметта би трябвало да ти стигне, особено в комбинация със SSD диск. Това ще ти поддържа 4К@30 Hz максимум, за повече ще ти трябва видеокарта, която е поне GTX 1050, GT 1030 също поддържа до 30 HZ@4K. Реално ако е за филми няма да ти трябва повече, понеже почти няма такива, които да са над 25 кадъра. Съответно и телевизора ти трябва да може да възпроизведе 4К@60Hz.
Цитат:
avenge
Ако тръгнеш да сменяш процесор, за 4К ще ти трябва нещо ново - поне intel 7 серия или по-нов или Ryzen, на който да ползваш вграденото видео, което ознавача да смениш дънна платка и RAM памет. Най-евтино ще ти излезе с AMD - вземаш им бюджетния ATHLON 200GE, който е с вградено видео и ще ти върши работа за нещата, които правиш в момента, 4 GB RAM памет (~60 лв) и някое бюджетно дъно за ~95+ лв.
4G DDR4 2400 ADATA AMD ATHLON 200GE 3.2 VEGA3 AM4 ASROCK A320M-HDV AM4 - цена.
Ако останалите ти компоненти - захранване, кутия, дискове са добри, може да си ги оставиш. Ще си имаш производителност на системата много по-добра от сегашната. Ако няма да ползваш някакви тежки програми, RAM паметта би трябвало да ти стигне, особено в комбинация със SSD диск. Това ще ти поддържа 4К@30 Hz максимум, за повече ще ти трябва видеокарта, която е поне GTX 1050, GT 1030 също поддържа до 30 HZ@4K. Реално ако е за филми няма да ти трябва повече, понеже почти няма такива, които да са над 25 кадъра. Съответно и телевизора ти трябва да може да възпроизведе 4К@60Hz.
Значи остава варианта да си взема по-мощна видео карта, продавам сегашната имам и два хард диска по 500 ГБ със събраната сума и някой лев отгоре, защо да не взема една 1050 и готово!