Резултати от 1 до 6 от общо 6

Matrix PC IrDA Adapter ?!!!!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    212
    #1

    Matrix PC IrDA Adapter ?!!!!

    Преди няколко дни си купих инфра червен порт от RTS, който се свързва към дъното. Matrix PC IRDA му е модела но не знам нищо повече за този порт. Дъното ми е DFI CA33-SC. Абсолютно съм сигурен че порта е свързан правилно към дъното (проверих подредбата на пиновете). Ползвам Win XP но не мога да подкарам въпросното устройство. В биоса картинката е следната:

    UART 2 Mode: Standart (така беше без да съм го пипал)

    ------------------------------------------------------------------------

    UART 2 Mode: HPSIR

    IR Function Duplex: Full или Half

    TX, RX inverting enable: No, No или Yes, Yes или No, Yes или Yes, No

    ------------------------------------------------------------------------

    UART 2 Mode: ASKIR

    IR Function Duplex: Full или Half

    TX, RX inverting enable: No, No или Yes, Yes или No, Yes или Yes, No





    От листчето което вървеше с прта пишеше че от биоса трябва да го разреша и че "TX, RX inverting enable:" трябва да е "No, No". Когато UART 2 Mode е на Standart долните менюта ги няма но мисля че така и порта не работи(защото не загрява хахахахах, което едва ли може да бъде някакъв критерий дали наистина работи или не...). Windowsa не го засича като нов харуер и ми се налага да го адвам ръчно (разбирасе драйвери за това неизвестно устройство никаде не намерих ...трябват ли ми въобще). Опитвам се да ползвам порта с PC suite for nokia и със Nokia logo manager с телефони Nokia 8210 и Nokia 8250 (и на двате телефона 100% им работят портовете) но програмите не намират телефоните. По време на инсталацията на PC suite for nokia излиза съобщение че трябва да имам инсталиран Microsoft IRCOMM Update който така и не намерих на страницата на microsoft но предполагам че го имам инсталиран защото windows updat-a не ми предлага да го инсталирам. Единственото което съм забелязал е че когато настройката от биоса не е на Standart не мога да си ползвам външния модем който е на com 2. предполагам че това е защото явно IR адаптора работи в някъв дуплекс режим и мога да ползвам само едното устроиство а не и двете едновременно.



    До тук съм докарал опитите си да подкарам това "животно" ако може някой да ми помогне с него защото вече нерви не ми останаха. И ако има някой по-наясно по въпроса да ми обясни какво означават тия менюта в биоса ми, че не са ми много ясни. Благодаря ви предварително.





    P.S. Един мой приятел също си е купил въпросното устройство.... и при него опитите да го подкара са напълно неуспешни. Дъното му е ASUS, но модел не мога да ви кажа.



    P.P.S. Кажете какво да правя че вече съм тотално объркан ... има ли смисъл да ходя да се карам с тия от RTS... устройството даже и гаранция няма... [xx(]

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    78
    #2

    Matrix PC IrDA Adapter ?!!!!

    най-вероятно връзваш ИРпорта към КОМ2 изхода, който е на дъното. Няма как да ползваш модема и ИРпорта едновременно в такъв случаи. Виж дали нямаш отделен порт за ИР на дъното. Аз имам такъв тип дъно и имам.

  4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #3

    Matrix PC IrDA Adapter ?!!!!

    Много интересно решение [хадуерно] има този адаптер.

    Вътрешно-външен [:D] , ако не се лъжа.

    Вътре към дъното, след това на свободна PCI "дупка" и оттам с кабел.

    Така ли е?


  5. Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    212
    #4

    Matrix PC IrDA Adapter ?!!!!

    Дам адаптера се свързва къ 5 пиновия IrDA порт на дъното (който работи при мен поне в дуплекс режим с ком порт 2) после кабелчето се извежда извън кутията през свободна "дупка" отзад на кутията... абе вижте го тука http://www.target-int.nl/txt/tx26300.htm като го отворих на самия infrared transceiver пише само "4100 023" мога ли да разбера по този номер какъв модел е и коя фирма го е произвела за да видя дали правилно въобще са подредени пиновете защото като гледам как е запояван вътре имам чувството че е сглобяван от някои дето и идея си няма какво е правил... най глупавото е че кабелите за TX и RX бяха запоени от горния край на текстолитната платка с по една капка калай, а връзката им с пинчетата на infrared transceiver (който също е от горния край на текстолита) е начертана от долния край на текстолита.. тоест въобще връзка между кабелите и transceiver нямаше... корегирах тази неизправност но ефект никакъв и започвам да си мисля, че има нещо объркано в това как са запоени пиновете на transceiver-а. А бе с две думи набутах се с 30 лева ми се струва. В интернет гледам схеми на подобни устройства.. кито са съчите като на това моето... само че там се зне с какъв transceiver се изпълняват, а при мен за момента това е неясно... ако имате някакви идеи казвайте...


  6. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #5

    Matrix PC IrDA Adapter ?!!!!

    Не те подценявам, но погледни къде попадат петте крачета на конектора към дъното.

    Да не си обърнал конектора обратно защото по принцип няма пъпка или ръб по което да се ориентираш. Поне моя адаптер е така, също куча марка, но работи перфектно. [BayBeamer]

    Едниния отвор трябва да ти е празен, за него няма краче на дъното.

    Моето дъно примерно ако объркам посоките, не пали.

    Имаш ли упътване на дъното, в моята пише точно какви са настройките на биоса и как точно се поставя конектора.

    А да не би проблема да е в накрайника на ... как да се изразя ... външната част.

    А не виждам и какво ти пука, иди при продавача и кажи, че порта не работи. Ако твърдят противното да дойдат и да ти го монтират. Още повече, че си на XP, не е някоя екзотика.

    Поне да ти дадат нов. И така докато тръгне.



    Имам един фриенд, който прави IR портове и като го знам каква е талпа, предполагам, че не е трудно. Аз от електроника не разбирам, така че в частта топология не мога да ти помогна.

  7. Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    212
    #6

    Matrix PC IrDA Adapter ?!!!!

    Абсолютно съм сигурен в това как съм го свързал с дъното.... 100 пъти вече ги гледах как са подредени пинчетата. 1 VCC 2 N. C. 3 IRRX 4 Ground 5 IRTX. Така са подредени и на конектора на порта. В книжката на дъното ми не пише абсолютно нищо за това как да се настрои биоса (първо там гледах за информация). А бе сега с тоя моя приятел дето и тои се набута с такъв боклук ще купим един дето е на usb и ще го ползваме. Яд ме е само че се набутах с тоя боклук. Елементарно е да си направиш такъв порт... трябва ти един резистор два кондензатора и въпросния инфра червен приемопредавател с упътване кои пин за какво му е... Аз щях да си направя сам но в пловдив не успях да намеря никаде инфрачервени приемопредаватели... ето и схемата И аз не съм навътре в нещата с електрониката но това и еднорък да си ще можеш да го направиш .. хахахахахха проблема е че момчетата дето са го сглобявали моя май не са успели...

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. с ++ matrix to vector ??? how
    От eror във форум Програмиране
    Отговори: 0
    Последно: 05-12-08, 11:58
  2. enter the matrix - излезна!!!
    От medunski във форум ИГРИ
    Отговори: 22
    Последно: 05-06-03, 13:02
  3. subtitles for matrix 2
    От CmApTa във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 3
    Последно: 24-05-03, 19:56
  4. Enter The Matrix - The Game
    От Kayso във форум ИГРИ
    Отговори: 10
    Последно: 25-04-03, 05:35
  5. Harry Poter II & The Matrix 2 ?
    От Acimir във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 11
    Последно: 10-12-02, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе