Преди няколко дни си купих инфра червен порт от RTS, който се свързва към дъното. Matrix PC IRDA му е модела но не знам нищо повече за този порт. Дъното ми е DFI CA33-SC. Абсолютно съм сигурен че порта е свързан правилно към дъното (проверих подредбата на пиновете). Ползвам Win XP но не мога да подкарам въпросното устройство. В биоса картинката е следната:
UART 2 Mode: Standart (така беше без да съм го пипал)
------------------------------------------------------------------------
UART 2 Mode: HPSIR
IR Function Duplex: Full или Half
TX, RX inverting enable: No, No или Yes, Yes или No, Yes или Yes, No
------------------------------------------------------------------------
UART 2 Mode: ASKIR
IR Function Duplex: Full или Half
TX, RX inverting enable: No, No или Yes, Yes или No, Yes или Yes, No
От листчето което вървеше с прта пишеше че от биоса трябва да го разреша и че "TX, RX inverting enable:" трябва да е "No, No". Когато UART 2 Mode е на Standart долните менюта ги няма но мисля че така и порта не работи(защото не загрява хахахахах, което едва ли може да бъде някакъв критерий дали наистина работи или не...). Windowsa не го засича като нов харуер и ми се налага да го адвам ръчно (разбирасе драйвери за това неизвестно устройство никаде не намерих ...трябват ли ми въобще). Опитвам се да ползвам порта с PC suite for nokia и със Nokia logo manager с телефони Nokia 8210 и Nokia 8250 (и на двате телефона 100% им работят портовете) но програмите не намират телефоните. По време на инсталацията на PC suite for nokia излиза съобщение че трябва да имам инсталиран Microsoft IRCOMM Update който така и не намерих на страницата на microsoft но предполагам че го имам инсталиран защото windows updat-a не ми предлага да го инсталирам. Единственото което съм забелязал е че когато настройката от биоса не е на Standart не мога да си ползвам външния модем който е на com 2. предполагам че това е защото явно IR адаптора работи в някъв дуплекс режим и мога да ползвам само едното устроиство а не и двете едновременно.
До тук съм докарал опитите си да подкарам това "животно" ако може някой да ми помогне с него защото вече нерви не ми останаха. И ако има някой по-наясно по въпроса да ми обясни какво означават тия менюта в биоса ми, че не са ми много ясни. Благодаря ви предварително.
P.S. Един мой приятел също си е купил въпросното устройство.... и при него опитите да го подкара са напълно неуспешни. Дъното му е ASUS, но модел не мога да ви кажа.
P.P.S. Кажете какво да правя че вече съм тотално объркан ... има ли смисъл да ходя да се карам с тия от RTS... устройството даже и гаранция няма... [xx(]