Здравейте,
в момента процесора ми работи на 1600 Mhz мога ли да ги вдигна и как ?
Сори за тъпия въпрос ама....., то с питане и до Цариград се стига....
Здравейте,
в момента процесора ми работи на 1600 Mhz мога ли да ги вдигна и как ?
Сори за тъпия въпрос ама....., то с питане и до Цариград се стига....
Eeeee Фанта, разочароваш ме !
Без да знаеш дъното , рама и захранването , даже и охлаждане не е дал - "как да го клокнем" и ти му даваш акъл как да си опука нещо !
Първо процесора е на 166,6 шина с множител 9,5 , което прави 1583мхз
може да се пусне на 200 шина ( 1900мхз ) , но само на подходящо дъно , рам и захранване , а също така зависи и от самия процесор!
Не забравяй че ако нямаш AGP / PCI lock с вдигането на шината може да си опукаш най-малко дъното !
Малееееее аз си мислех че е лесно... баси. Ами мога да дам следните данни :
Дъно: ECS M848A
чипсет: SiS748
Ram: 512 MB
Zahranvane: 400 W
За пръв път чувам за такъв модел. Аз имам Семпрон 2400+ който по дефолт беше на 10х166, вдигнах честотата на шината на 200 и заспа на 2 ГХз (2800+), температурата се вдига с 2-3 градуса не повече. Първо виж в менюто за избор на множител, дали няма избор "Default". След като разбереш колко е множителя по дефолт (най-вероятно 10) пусни шината на 200, предполагам няма да има проблеми. За Семпроните съм чувал, че имат споменатият от Мр. Техно lock и няма място за притеснения при един малък клок. Заслужава си да опиташ, аз толкова го отлагах и сега ме е яд че не го клокнах по-рано, резултатът е осезаем, макар и не много голям (20% все пак).
на семпрон да пипаш множител , и да не се притесняваш за agp/ pci шината , без да знаеш дали дъното не ги повишаеа- е извини ме , но е малко пресилено да даваш акъл за клок. Може да даваш акъл, но при у-ие че си клквал на такова дъно и всички процесори са еднакви! ( имах много 2400 семпрони , но само два от тях тръгваха на 10 х 200 )
дъно "K7 Upgrade-600", "Socket462",CPU AMD Sempron 2400+,RAM DDR400 . FSB в зависимост от джъмперите поддържа 200;266;333;400Mhz. Kато го купих работеше на FSB333MHz и CPU 1666Mhz/166x10/. Преместих джъмперите на FSB 400МНз CPU потегли само на 2GHz/200x10 ; Sempron2800+/. На който не му се вярва да дойде да види - никакви проблеми с температурата,не забива,ох;аждането - обикновен вентилатор.Не разбирам от тия неща но от месец си върви перфектно
това означава само че имаш добра бройка процесор !
и предполагам добро захранване .
Със здраве да го ползваш
( за спорта 2200+ съм го пускал на 233 фсб и пак работеше като 2800+ )
Здравейте и от мен.
Преди да пускам нова тема, реших да погледна за стара такава, успешно.
Искам да си клокна процесора, защото вече съм прежалил машината и мога да и причина каквото си наума, но все пак без проблеми. Видях че тук има хора, които могат да ми обърнат нужното внимание за постигане на целта ми.
Моят процесор е същия като този на Lazik, но да му припомня конфигурацията:
AMD Sempron, 1583 MHZ (9,5 x 167) 2300+
За да може да ми помогнете подобаващо, разбрах че и трябва да ви дам информация за дъното ми: (за да бъдa възможно най-точен съм сложил screen ( http://www.picvalley.net/u/878/589050332.JPG ) на информацията от Everest-a за дъното ми)
Ако трябва още някаква информация, веднага бих я предоставил!
Много ще се радвам, ако ми помогнете .
добре дошъл във форума
с най-голямо удоволствие бихме ти дали напътствия, но за начало трябва да споменем нещо много важно - малко е рисковано да клокваш стари части, защото по една или друга причина възможностите им са намалени от продължителното ползване
първо - дъното хич не от клокърските, даже е правилно да кажем, че е от сериозно ниския клас, който дори и като нов няма особен скрит потенциал
второ - за хубав клок трябва и хубаво захранване. твоето (най-вероятно) е доста старо, което ще рече, че напреженията или ще играят, или ще са ненормално ниски/високи
трето - семпроните не са особено клокващи се, а още повече, че и % прираст в производитеността е доста по-малък от % на клока
четвърто - за да избегнем проблем с нарастващата температура задължително ще трябва да сложиш нова паста на процесора, да му почистиш радиатора от праха и т.н. профилактика
пето (и стига толкова засега) - вдигни след това шината с 15-20 мхц и да видим какво ще стане. това ще е напълно безопасно, но поне ще ти даде някаква представа за ръста в температурите, стабилността, нуждата от по-висок волтаж и т.н., а после ще я мислим за нагоре
няма много голямо значение дъното дали е от високия клас ДФИ или Асрок, човека не гони екстремен клок. Приницпа е дъното да е един клас над процесора , т.е. при Семпрон процесор с ФСБ166 да се вземе дъно със дефаулт 200ФСБ , т.е. КТ600 или НФ2. Пуска се на 200ФСБ (асроците са много лесни с джъмпера за това ), памета 1:1 (не асинхронна) и нямаш проблеми с ПЦИ шини .Първоначално публикувано от FearMe
Явно това дъно не е много подходящо, след като е за 166ФСБ по принцип, може и да направи 200, ама може и да не стане и при това вдига ПЦИ шините, т.е. не е добре да препоръчваме такъв оверклок на начинаещи.
Профилактиката за която обясняваш трябва да се направи и без клок, щото задръстен или разбит вентилатор , или лоша паста може да вдигне температурата с 10-20 градуса , в сравнение с 2-3 от оверклок.Първоначално публикувано от FearMe
Семроните са нормални с.А процесори като Thoroghbred или Бартон, клокват се и много и малко в зависимост от бройката, както и другите. Не виждам на кво се дължи мнението че Семпрона е орязан процесор , освен на това че рейтинга не му е реален в сравнение с Атлон (1500Мхз са 1800+ и 2200+ при Семпрон). Както се пуснат Атхлон и Семпрон на 2.2Гхз , при еднаква шина , производителността е еднаква, и шанса да направят тея мхз и при двата е еднакъв (т.е. си е късмет)Първоначално публикувано от FearMe
гледам стар кадър се завръща... това е добре, да има още един IT-ориентиран съфорумец