Здравейте,
Изчетох доста и реших да питам преди да е късно. Ще се радвам да получа съвет.
Положението е следното: Купих си апартамент ново строителство. Ще се отоплявам на газ. В жилището в момента има поставени тръби фи 16 в гофре, според схемата, която прилагам. Трябва да сложа радиатори и котел. Квадратурите са както следва:
1 и 2 - спални всяка по 14 кв.м.
3 - дневна с бокс - общо 28 кв.м.
4 - баня 5 кв.м.
5 - коридори всеки по 5 кв.м.
Антрето няма да се отоплява, в сиво са тераси. Котела е предвиден в бокса. В момента мога да къртя свободно - още не съм слагал настилки. Общо чиста площ - 70 кв. Жилището е на трети етаж, тухла, има изолация и добра PVC дограма.
На този етап (след четене тук, смятане, питане по фирми, смятане) съм се спрял на следното разпределение на радиаторите:
- стая 1 и 2 - по 20 глидера H600. Спрял съм се на global Vox, понеже са с най-голяма мощност (196 w при dT60). Там където ще са радиаторите мога да вместя максимум по 22 глидера.
- дневна 3 - големият радиатор с 23 а малкия (до коридора) с 11 глидера.
- в банята лира около 7-800w
Насочил съм се към кондензен котел IMMREGAS VICTRIX 26 (3.0-23.6 kW), основно заради ниската долна мощност.
Въпросите ми са:
- този котел ще може ли да работи нормално в кондензен режим. Ще мога ли реално да се възползвам от ниската долна граница с надеждата за по-ниски сметки за газ.
- броят глидери достатъчен ли е (или завишен/недостатъчен)
- тръбите фи16 ще могат ли да захранват радиаторите в стаи 1 и 2, когато котела е в кондензен режим. Ще спечеля ли нещо ако ги сменя с фи 20. Искам да свържа радиаторите по диагонал и това ще наложи подмяна на студените тръби (ще дойдат къси), така че сега е момента да се сложат по-дебели ако има смисъл. Забравих да напиша, че радиатори 1 и 2 са на около 11 метра от колектора, другите са на около 7-8 метра. Колектора е на метър под котела.
Ще се радвам на препоръки и съвети. Благодаря.