Ако някой има ПРАКТИЧЕСКИ наблюдения по темата, моля да ги сподели.
Ако някой има ПРАКТИЧЕСКИ наблюдения по темата, моля да ги сподели.
Мисля, че беше около 20-30W. Иначе съм го и мерил ама не си спомням точно колко беше. Ако намеря книжката от климатика ще напиша точно стойност.
Практически нищожнаПървоначално публикувано от blue1
Аз проведох опит и установих, че за 48 часа консумацията на трите ми климатика беше около 2100 вата т.е. почти 45 вата на час. Обаче те и трите са с трафове, та въпроса ми е възможно ли е да няма консумация в изключен режим и това да е консумацията на трафовете.
Аз мисля, че трафовете нямат консумация - няма как да смучат точеца!
Вярно, че к.п.д. им е около 80-90%, ама ако след тях някой пие точец- това си е нормално за
"чакащи" устройства...
Загубите в трафа са важни при активен режим - при работещи у-ва.
При климите съм виждал писанка - минимална консумация!
Трафчето , май не е фактор там!
Има консумация на празен ход.
30W по книжка на Дайкина даже препоръчват да се изключва ако за дълго време не се ползва.
Консумацията на трафa (тороиден) е около 10W (20-40mA), ако е Ш-образен там е почти двойно.
На Тошибата пише това Standby
power is only 0.8W (cut down 80% from
last year’s model). Значи Националите смучат останалото, но при всички случай ми изглежда добре
Wise я разясни това- " Вярно, че к.п.д. им е около 80-90%, ама ако след тях някой пие точец- това си е нормално за
"чакащи" устройства..." че не го разбрах.
В книжката нма Даикин пише, че консумира от 15-35W. Аз съм го мерил, но не помня колко беше. Освен пак да го измеря. Между другото току що разбрах, че Даикин имат защита от високо напрежение.
Трафчето пие точец ако има натоварване. На празен ход си е доста малка консумацията.Първоначално публикувано от blue1
Та идеята ми беше - друг (климатика вероятно) е причина за тези 40-50 вата консумация на празен ход.
Не е от трафа!
Това си мисля и знам, че го разбра още от предния пост. Ти вярваш ли на тези 0,8 вата?
Wise това явно ще е целта на следващият ми тест за 0.8 вата де. Иначе трафовете знам, че са качествени- заводска изработка пък и един приятел ги замерва и каза, че на празен ход нямали консумация, незнам дали ампермера може да хване ниски показатели, но аз проверявам на практика. Иначе за тошибата има доста статий където се цитира този показател на празен ход, че даже и награда има от министерството на икономиката на Япония, но ще проведа теста и ако не е вярно, ще им напиша гневно писмо
Когато климатика е включен в мрежата и е изключен от дистанционното реално консумацията е много малка - уреда на обхват 10А показва 0, което значи че е по-малка от 10мА (2,2W). Когато климатика е включен но температурата е такава че компресора е спрян и изчаква докато температурата на помещението излезе от норми тогава в този режим на изчакване при мен (Fujitsu ASY 12LCC) e 0.24A (60W)
OOPS: Малка поправка. Оказва се че ниската консумация в stand-by на този модел се проявява само при начално включване в захранващата мрежа. Ако веднъз се пусне от дистанционното и се спре от там то консумацията на стенд-най си остава 60W :P
Много неприятен факт. Не знам - може би нещо вътре продължава да работи по него, за въртене на фреона или пък за подгряване...
И още едно ново прясно допълнение: Значи горе описаният ефект с голямата консумаця в стенд-бай е при режим затопляне. При автоматичен режим може би 1мин след изключване от дистанционното управление се чува някакво прецъкване в вътрешното тяло (предполагам някакво реле - може да управлява и нещо по външното) и консумациата отпада и реално става под измеримата на мултимера...
Това еднакво ли важи за инверторни и неинверторни климатици?Или само при инверторите има консумация при режим stand by?
При всички има консумация при stand by.
В упътванията на сериозните производители пише каква е консумацията.
В книжката на фуджицу 9ка пише, че при температура под 10 градуса се задейства и стига до 80вата при ниски температури.