Здравейте. Някой да има програма за смятане на загуби и товари ? По-скоро има ли нова версия на старата българаска DOS програма ?
Здравейте. Някой да има програма за смятане на загуби и товари ? По-скоро има ли нова версия на старата българаска DOS програма ?
За какви загуди и товари става дума! За топлинни, електрически, електромагнитни ... Или ти трябва програма за изчисляване на температурен баланс?
Ами в този форум сигурно става въпрос за топлинни . Или съм сбъркал форума с някои друг ? Искам да сметна какъв климатик е нужен без да загубя 2 часа в сметки. Номера с ватове за кубик при мен не минава . Имаше такава програма и сега питам дали й няма нова версия.
За съжаление няма нова версия на старата ДОСовска програма....Ако успееш да я подкараш да тръгне и да печата ще може да си свършиш работата.
По принцип Кериър имат доста добра програма за изчисления, но и аз нямам идея от къде може да се намери и има ли я в нета, понеже е доста специализирана.
нещо подобно, но с около 20-30 параметъра повече: за всяка стена по отделно тип на зидарията, дебелина, изолация, изложени, слънцегреене и т.н....за тавана отделно, за пода отделно, за дограмата на прозоерците, за стъклата на тази дограма, за щорите - външни или вътрешни, за дограмата на вратата, за стъклата на вратата и т.н.....доста неща са. Това на Булклима е приблизително....
Да,малко тъпо на булклима,че изложенията са на едно - север/запад - то не е едно и също,все пак от запад влиза слънце.
Здравейте,
аз не виждам смисъм от толкова точно орамеряване .
Ако изчислиш грубо че са ти нужни 3.5 KW , а сys SUPPER точната програма сметнеш 3.215254787156472156 KW. Избора ти за климатик ще се промени ли драстично ?
Ех, де да беше толкова малка разликата. Имай впредвид че само 1 човек отдава около 350w на час. А при стените разликата може да е в пъти. А относно изложението север/запад , вероятно е защото за София преобладаващите ветрове са оттам. А вятъра също е съществен фактор при сметките.
Има ли някой коефициентите на топлопроводност на AL и PVC дограми и стъклопакет с к-стъкло.
Има ги в сайтовете на фирмите за дограма. За к-стъкло с аргон е около 1,3W/m2K, а за ПВЦ-то 5 камерно беше 2W/m2K. Подобна е цифрата и за Алуминиевата с термомост!
Тези коефициенти много завися то вида на дограмата, освен това човек не отдава 350w. Стига с тази измислена единиза вата за час. Има ват по час или ватчас, което е единица за енергия.Първоначално публикувано от peshooo
350w отдава средно натоварен човек. Или поне такива са табличните стойности които ползвам. Така е написано черно на бяло , така че ако имаш други таблици много ще се радвам да ги споделиш. А ако си говориш наизуст....... Освен това каква толкова страшна и непоправима разлика видя между изразите " ват на час" , " ват за час" и " ват по час" ??? Защо е това дребнаво заяждане ???
Опс - моя грешкаГледал съм в таблица за по-ниска температура. И така - средно натоварен човек отдава 204 W + 140 гр. влага при 20 градуса. А пълната отделена топлина е 300W. Справка - ОВК стр.206-207, табл.8.35, 8.36 .
Ватчас = ват за час = ват на часПървоначално публикувано от Julian