варна, изложение север/юг, отопляват се 3-те южни стаи, обща кубатура около 85 куб.м, по дължина на въпросните стаи има балкон, остъклен с PVC дограма.
климатикът е MIDEA 09-HRN2 QB4, защото предпочетох сам да си направя домашното, а не да се осланям на полуграмотни продавачки, които не ми знаят условията. взехме го предимно за охлаждане през лятото, но както практиката показва, май се справя и зимата
в този ред на мисли ще мога да споделя след месец-два и сравнение между разходите с климатик и акумулираща печка (който ме следи тук знае, че съм върл защитник на акумулиращите .
та, да се върна на въпроса си - да го оставям ли или не, при положение, че температурата не пада под препоръчания лимит от 18?
тази сутрин от 18.5 вдигна до 21.5 за по-малко от половин час (при това не духаше непрекъснато), което ми се струва прекалено малък разход, че да го сравнявам с нужния да поддържа 22-23 цялата нощ. основният ми въпрос е относно състоянието на външното тяло, а не за парите.
P.S. междувременно видях допълнение относно съседите (моите са 3 пенсионера и 1 нормално семейство), така че да кажа и аз - отдолу пенсионерка, която топли една стая с "лъч", ерго = 0 "помощ", от едната страна - друга пенсионерка, която не топли контактната стая, от другата страна не съм много наясно дали кое как топли, но не е реститут, така че там е неизвестна величина. отгоре е нормалното семейство, но пък отгоре помощ не чакай (бреееей, че анти-библейски прозвуча , така че това са условията - борим се със собствени сили
P.P.S. климатикът се спира всяка вечер (това във връзка с въпроса на vanko68)