Резултати от 1 до 13 от общо 13

Хладилен бус

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    17
    #1

    Хладилен бус

    имам проблем с еин микробус.Климатика му е термо кинг ц190,уж нямал фреон,но фреон има,вътрешнто тяло замръзва.Установих ,че перките(вентилатори) на вътрешното тяло не включват.Възможно ли е това да става заради клапана за високо налягане,защото до него има ток след него веригата се прекъсва,а кабеите отиват към перките.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #2

    Re:Хладилен бус

    Работата на вътрешния вентилатор не се влияе от високото налягане. Вътрешният вентилатор трябва да работи винаги независимо високо ли е или ниско налягането в кондензатора или изпарителя.

  4. Junior Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    17
    #3

    Re:Хладилен бус

    те са два,но и двата не работят..Възможно ли е този клапан да дава грешна информация и за това да не тръгват.

  5. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #4

    Re:Хладилен бус

    Зависи как е направена и настроена системата. Някой контролери за управление на хладилни системи включват вътрешния вентилатор само ако е достигната определена ниска температура на изпарителя. Направено е с цел да се запази по-дълго време ниската температура на охладените/замразени продукти.

    Например след периодично извършващият се цикъл разскрежаване вътрешният топлообменник е топъл, ако в камерата имаме замразени продукти и вентилаторите тръгнат преди температурата на топлообменника да се е понижила ще се повиши температурата в камерата и съответно на продуктите.

    Контролера ползва температурен датчик, който следи температурата на вътрешния топлообменник. Ако е нещо по-опростено като управление може да се ползва и термостат.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #5

    Re:Хладилен бус

    Цитат Първоначално публикувано от westa
    те са два,но и двата не работят..Възможно ли е този клапан да дава грешна информация и за това да не тръгват.
    На кое викаш клапан за високо налягане? И я драсни една схема на ръка на цялата хладилна част с местата на тези "клапани" и кабелите им....

  7. Junior Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    17
    #6

    Re:Хладилен бус

    изпаритела направо замръзва,перките не се включват.

    Схемата е примерна

    с едната перка е външното тяло ,до него на червената тръба(високото),зеленото е клапана(датчик),до него идва кабел със захранване 19,4В ,а от него отиват кабелите към вентилаторите на вътрешното тяло.В момента буса е на път,когато се прибере може да дам още информация.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #7

    Re:Хладилен бус

    Хм, май е реализирана схема за ограничаване изпарението с цел да не прегрява компресора и/или да не вдига високо налягане или за да не изключва по защита високо налягане. Ако това е така то проблема няма да е в малкото фреон, а в многото.

    Вентилаторите не включват, защото високото налягане е над стойността, която е зададена да следи този да го кажем пресостат. При първоначално тръгване на системата докато вдигне високо налягане вътрешните вентилатори би трябвало да работят. Трябва да се провери на какво налягане е настроен този пресостат и дали може да се регулира. Да се провери външния топлообменник и при необходимост да се измие, да се прецени дали разположението на топлообменника позволява добра циркулация на въздух и има ли нещо, което да пречи или да я ограничава, проверка работата на външния вентилатор и лагерите му.

    Това изпълнение дали е направено така оригинално или е доработка? Ако е доработка значи системата има проблем с високото налягане и е потърсен начин за решение на проблема.

  10. Junior Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    17
    #8

    Re:Хладилен бус

    сега пак му направих преглед,опъвах жици,кабели ,мерих с мултицета и стигнах до заключението ,че има скъсани кабели някъде.Ами датчика или пресостата няма нищо за нагласяване на налягането по него или около него.Значи системата е много проста.На външното тяло (кондензатор) има само перка ,този клапан и един филтър,на вътрешното(изпарител), има пак клапан,капилярна тъбичка,един датчик и две перки,това нещо се пуска от едно управление дето има само ОН/Оф и нищо друго(преди малко показваше 42градуса),датчика и него го мерих,здрав си е.Телата са чисти,около външното така е направено с пастмаса ,че при потегляне на автомобила въздушната струя да бие в него и да го охлажда,а перката му подпомага и го изкарва топлия въздух нагоре

  11. Member
    Тук е от
    Sep 2009
    Мнения
    241
    #9

    Re:Хладилен бус

    вентилаторите на изпарителя ги пуска панела (контролера) за управление (както и всичко останало ) така че се тругва от там , след това се мерят релета и бушони и вентилаторите , работата е за половин час , по добре бягаи на сервиз преди да счупиш нещо

  12. rkk
    rkk е офлайн
    Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    905
    #10

    Re:Хладилен бус

    Някой може ли да ми каже с какъв фреон работят тези машини,наскоро разглеждах една антика свалена от малко хладилно камионче и търсих табели и надписи ,но не намерих нищо.На ТРВ-то разчетох нещо като R 12,но беше толкова изтрито че се различаваше само 2-ката .Захраних го и проработи но е без фреон и незнам с какво да го зареждам...Мисля да набухам 134 пък - каквото стане...те и маслата са различни но каквото сабя покаже ,фреон 12 няма откъде да взема.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #11

    Re:Хладилен бус

    Обади ми се,имам R12....По принцип всички по-стари инсталации на камиони са на 12,понеже работи много добре при ниските температури вътре в хладилния обем.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    204
    #12

    Re:Хладилен бус

    ... в Катекс има R12...

  16. rkk
    rkk е офлайн
    Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    905
    #13

    Re:Хладилен бус

    О.К. Мерси

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Препоръка на добър хладилен техник за град Пловдив
    От SARATOV във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 2
    Последно: 03-09-22, 00:28
  2. Препоръка на добър хладилен техник за Велико Търново
    От doxr във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 1
    Последно: 23-06-16, 23:33
  3. Хладилен техник
    От charliii във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 0
    Последно: 07-10-12, 09:20
  4. Трябва ми спешно хладилен техник за Варна
    От Pat във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 7
    Последно: 17-05-06, 21:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе