харесъл съм си два климатика, единия е с по-висок номинал, другия е с по-висок максимал. кой показател е по-важен? при равни други условия кое са гледа?
харесъл съм си два климатика, единия е с по-висок номинал, другия е с по-висок максимал. кой показател е по-важен? при равни други условия кое са гледа?
На твое място бих взел първия, макар втория да ми харесва повече на външен вид. Или обратно...Първоначално публикувано от freestyler
П.С. Обърни се към врачка.
какво ли ще кажеш обаче, когато научиш за кои точно говоря
PANASONIC CS/CU-RE12JKX-1 vs FUJI RSA-12LGC
Панасоника го дават до -5 градуса, fujito е и с по-голям КОП.
Имаше един съфорумник, дето гледаше на пъп /женски за определеност/. Ще се опитам да се свържа с него - да каже за какво ще го ползваш този климатик, в какво помещение, на каква географска ширина... и прочие подробности, щото от теб ще трябва да ги вадим с вакуум-помпа.Първоначално публикувано от freestyler
И двете мощности са важни.
При някой компресори работата на максимални обороти е краткотрайна, защото прегряват след което програмата намаля оборотите до момента, при който не се надхвърля максималната безопасна температура на компресора. Освен компресора прегрява и електрониката. Някой процесори и интегрални схеми следят температурите си и програмата реагира при надхвърляне на безопасните температури, като ограничава натоварването минаващо през тях.
Прегряванията на компресора и електрониката съкращават живота им.
благодаря на valen1 за съдържателния отговор, а на останалите за мнението. за какво ще ползвам климатика в случая не е важно, кое друго е по-важно ми беше въпроса - ниминал или максимал. някои обаче държат нещо да кажат, дори да няма какво да кажат...
Ето нещо смислено с пример:
http://www.**********************/klim...arara-83.html#
http://dimeli.eu/klimatici/panasonic...sonic-cs-229xb
И двата климатика имат приблизително еднакви максимални стойности но единият може да се сложи в 80-100кубика, но другият не.Следователно трябва да се гледат номиналните стойности.
Напротив, важно е ако желаеш да получиш адекватен и аргументиран отговор. А докато не дадеш достатъчно подробности е по-добре да нямаме какво да кажем. Останалото е шаманизъм.Първоначално публикувано от freestyler
По нашите ширини гледаме номинала.Обаче, понеже често преглеждам норвежкия, финландския и шведския форум, там си гледат максималното топлоотдаване.Даже скоро попаднах на една тема, дето един от корифеите презрително обясни, че номинала е някаква фиктивна стойност без значение.
По нашите ширини климатиците не са като онези по северните ширини. Допълнително тук в каталога на производителя пише едно в сайта на българският продавач друго, а на самият климатик трето. И като отидеш да си купиш климатик от по-скъпата серия professional ти бутват за същите пари климатик от по-евтината серия siesta, а ако евентуално се усетиш ти обясняват, че разлика между тях нямало и как този дори бил по-добър от онзи.
Номинала е фиктивна стойност. Един и същ компресор използван при три модела климатици 9-ка, 12-ка и 16-ка има различен номинал съответстващ на дадената мощност, като максимала софтуерно при по-малките е ограничен.
Още веднъж да повторим дали максимала е по-важен от номинала зависи от конкретният компресор. Компресорите са различни, а не са всичките едни и същи. Някой могат други по не могат. Има хубави качествени електроники сметнати със запас има и не толкова хубави направени от евтини компоненти.
Че как им излизат сметките тогава?По колко вата на куб.м е ''рецептата'' ???Първоначално публикувано от edi1
не знам по колко смятат но слагат наистина много малко ватове : пример 175 м2 с една нокриа дори и 24-ката да са сложили има 10.6кв топло и това е без пада при минусови т.Първоначално публикувано от d_imige
падат се по 20-23 вата на кубик.
бахти строителството, бахти изолациите, бахти джамовете и вратите...
https://www.youtube.com/watch?v=Tt2g3GXKwQM#