Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 35

EEV VS CAPILLIARY TUBE

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #1

    EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Здравейте, съ-форумници

    Обяснете за лаиците в хладилната техника - какви са предимствата на EEV? Предимствата за потребителя на климатика, не за техникът който го обслужва.

    Виждам, че има климатици с висок СОР, които са с капилярка.
    Виждам, че има и такива, които запазват добре мощността си при ниски температури, пак изпълнени с капилярка.

    Надявам се и инженерът по хладилна техника deian да я прочете и да ни обясни А не само да злорадства, че някой съфорумник не е имал два-триста лева повече, за да си купи по-висок клас климатик

    Благодаря
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323037200[/time]_________________________________________________

    Намерих 1 линк:

    http://www.mastertherm.co.uk/catalog...xpansion-valve

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #2

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    В интернет има много информация какви са предимствата при ползване на EEV.

    Тези модели с капилярка които запазват мощността си при по-ниски температури го правят за сметка на компресори издържащи продължителни натоварвания, като например ползване на 6-полюсни мотори.

    Всички марки при върховите си модели инвертори ползват EEV. При движение от горно ценово ниво надолу почва рязането, махат EEV и слагат капилярка.

  4. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    2,107
    #3

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Цитат Първоначално публикувано от babati
    Здравейте, съ-форумници

    Надявам се и инженерът по хладилна техника deian да я прочете и да ни обясни А не само да злорадства, че някой съфорумник не е имал два-триста лева повече, за да си купи по-висок клас климатик
    Нещо си много в грешка babati ,deian да злорадства!?Отскоро пишеш,но и от по рано да си чел форума,точно за него ,това е доста невалидно определение.
    А и в линка дето си дал,на дълго и на широко е обяснено преимуществото на EEV-трябвало е само и да го прочетеш.

  5. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #4

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    valen1, благодаря.

    diksandal, извинявам се, ако съм обидил някой, но наистина така ми прозвуча изказването на deian:

    https://forum.setcombg.com/index.php...8.new.html#new

    Аз не се "утешавам", както казва той Няма да се почувствам по-горд, ако имам климатик с EEV, нито пък съм типичен българин, който смята че неговото си е най-хубавото. Аз разсъждавам, без да претендирам, че много разбирам. Също така съм обективен. Темата за климатична техника определено ми е интересна и искам да науча повече. Изказвания от рода "Не се утешавай, че климатикът ти няма EEV" ти как би ги интерпретирал? Помагат ли в случая те да се развие темата? Водят ли до нещо градивно? Ако аз разбирах, бих обяснил По-стабилно е като позиция, не мислиш ли?

    Вече ще проверявам за търсената информация в гугъл, преди да питам тук. Извинявам се, че ви занимавам.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323089400[/time]_________________________________________________

    Направих кратко сравнение. 2 добри климатика със сходни параметри на марката Panasonic. Диапазон на работа в режим отопление +10 и -5 градуса външна температура. Излиза, че има предимства EEV-то от гледна точка на икономия, макар и не чак толкова големи. Поне в този температурен рейндж де, на -10 или -15 сигурно предимствата на EEV сигурно са доста по-осезаеми.

    Климатиците са:

    CS-A93KE CU-A93KE - машина на около 12 години на R22 - конвенционалка с капилярка
    Capacity 3.40
    COP 3.79 - 3.84
    2-pole компресор
    rotary 1 cylinder rolling piston type
    32 kg тяло

    TE9DKE - японски скрол инвертор на R410A, с ЕЕV, на възраст с около 5-6 години по-нов от този по-горе.
    Номинал 3.6kW
    COP 4.26
    Compressor - brushless 4 poles
    33 кг тяло

    Данните за конвенционалката са:
    при +10 консумира 940W - отдава малко над 3.6kW
    при 0 градуса консумира 836W - отдава 2.7kW
    при -5 консумира 748W - отдава 2.1kW

    Данните за японския скрол инвертор са:
    при +10 консумира 880W - отдава 3.8kW
    при 0 градуса консумира 810W - отдава 3kW
    при -5 консумира 770W - отдава 2.5kW

    NB!! Данните са приблизителни !!

    Характеристиките на японския скрол инвертор са малко по-добри от тези на по-дъртия климатик на R22 - тегло, COP, по-нови технологии и компресор и тн, по-качествена изработка, по-нов фреон. И пак машината на R22 не е за изхвърляне и се представя доста добре!
    Мисля, че разликата не е чак толкова голяма, че да трябва човек да се "утешава" и да се хранят хората по форумите. Ползвайте си климатиците със здраве и не бъдете чак такива снобари Важното е климатикът да ви топли и да не се чупи


  6. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #5

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Ще продължа темата, без това да има отношение към случката с deian, а просто защото мисля, че може да се заформи интересна дискусия по темата.

    deian-е, извинявам се, ако съм те обидил. Може пък аз да не съм разбрал посланието ти правилно и да съм реагирал пресилено Наистина съм от твърде кратко време във форума, за да си вадя такива заключения.

    Не оспорвам факта, че климатиците с EEV са по-добри. Би прозвучало много смешно да го твърдя след като съм просто потребител и се интересувам от климатици едва от няколко месеца. Това са си факти - интернет пространството е пълно с информация доказваща предимствата на EEV.

    Като инженерно решение EEV-то е много по съвършено, лесно за сервизиране, практично. От гледна точка на потребителя, обаче, предимствата на EEV не са чак толкова забележими. От климатик с capillary tube също може да се "изцеди" много - достатъчно, за да собственикът му е доволен, климатикът да работи стабилно и безаварийно дълги години. Според мен цялостната изработка на климатика е от значение, а не само използваният метод на повишаване на налягането. Предполагам има и "спънати" климатици с EEV... Има ли?

    Ето графики на Daiseikai 3, Daiseikai 6 и RAS-137/167 SKV-E. Странното е, че при по-ниският клас на Тошиба се запазва малко повече мощност, отколкото при по-скъпите събратя. Естествено това не означава, че RAS-137 е по-добър климатик! Защо според вас по-евтиният климатик се държи по-добре на студ? Аз логика не намирам. Сигурно си има някакво обяснение. Мнения?

    Daiseikai-ите са с EEV, а RAS-137/167 с capillary tube.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  7. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #6

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Компресорите на тези евтини и скъпи модели Toshiba са с еднаква електрическа мощност. Разликите са, че при модела RAS-137SKV-E компресора е с големина на цилиндъра 8,9cm³, а при RAS-13SKVP2-E цилиндърът е 11,1cm³. Също така последният е с два цилиндъра. Външното тяло на скъпият модел е с 8 килограма по-тежко.

    И въпросът е при евтините модели откъде може да дойде тази уж по-голяма мощност, като компресорът е по-маломощен и топлообменника е по-малък. Имаме от една страна неоспорими факти хардуера вложен в машината, а от друга графика показваща работата на машината съобразно заложеният софтуер.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #7

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Освен това 137 и 167 не са с капилярка а с вентил.

  10. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #8

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    А RAS-107 не е с EEV?

    Гледам сервизните на 137 и 167 сега - "Pulse modulating valve at liquid side" EEV ли означава?

    "The Pulse Modulating Valve (PMV) in each unit controls the exact amount of refrigerant to be injected into each indoor unit."
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323290700[/time]_________________________________________________

    Да, явно само 107 е с "туба", от там ми идва объркването.

    Да, PMV било друг тип вентил просто, не знаех:

    "Types of electronic valve in use include a continuous flow type in which the orifice size is varied by a stepper motor, and a pulse width modulated (PWM) type. In each case a controller is used in conjunction with the valve. The controller is pre-configured for the refrigerant and valve type and it receives the information from sensors, for example, pressure and temperature at the evaporator outlet. This enables the superheat to be determined. The output signal to the valve initiates the orifice adjustment. In the case of the PWM valve it is the relationship between the opening and closing which determines the capacity of the valve. The valve is either open or closed and each time interval of a few seconds will include an opening period depending on the signal."

    http://www.refrigers.com/technical-i...on-valves.html

    RAS 107 също не се представя зле! Поне по графика. Вчера четох boy беше писал, че RAS107 e дърво. Иначе графиките на Тошиба го изкарват до -10 да е по-добър от Daiseikai3 и дори достоен на Daiseikai6.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  11. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #9

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Всеки производител си го кръщава както си иска. При Тошиба е PMV. И да, само 10-ката от Авант няма PMV/EEV. Тя също е много малка (да не кажа смешно малка) и вън, и вътре. Също така, тавата и е с по-малко отвори за оттичане на конденза. Абе 10SKV-E3 не е препоръчителен за основно отопление. Сега сигурно ще излязат хора, които да кажат, че се отопляват с него успешно - добре, нямам претенции. Хора и с Елит се топлят.

  12. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #10

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Ясно.

    А има ли конвенционални климатици с EEV? Някога някоя марка правила ли е нещо подобно?

  13. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #11

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Чрез слагането на EEV се търси по-голяма ефективност при работа на системата. Но мислейки за ефективност при климатиците за домашно ползване не може да сложиш EEV, а пък да не сложиш инверторно управляеми DC мотори. Капилярката за разлика от EEV не изисква температурни датчици според показанията на който в зависимост от заложена програма в електрониката на външното тяло да работи. Но ако няма инверторно управляеми компресор и външен вентилатор няма и нужда във външното тяло да има електроника.

    Първите климатици са били с опростена хладилна част. Компресор on/off, топлообменници и капилярка. После при по-големите по мощност започва да се мисли в хладилно отношение как да се направят по-ефективни и да се ползват при по-ниски външни температури и слагат по две TEV (Thermal Expansion Valve) за двата режима. Много от големите по мощност климатични системи в момента са с по две TEV за двата режима.

    При малките по мощност системи продължавайки с мисълта за по-висока ефективност и икономичност слагат DC инверторно управляеми мотори, които имат по-голяма ефективност 30% при ниски натоварвания. Чрез регулиране хладилната мощност на компресора без да се налага да бъде изключван също се реализират икономии.

  14.  
     
  15. Member Аватара на turboie
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    495
    #12

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    При старите модели на женерал мулти сплит с 2 тела сам виждал трв обиновени машините са над 10 г и някои от тях още работят Също обикновено трв сам виждал и в модел на осака колона

  16. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    2,107
    #13

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Цитат Първоначално публикувано от valen1

    Чрез регулиране хладилната мощност на компресора без да се налага да бъде изключван също се реализират икономии.
    Дето се дискутираше по преди, за предимствата на ниския минимум пред on/off режима,хем по икономично ,хем по комфортно.Ето един цитат от Саньо,за предимството от минимума(а при тях е ненадминат от 0,1kw.)-за икономия до 23% на енергия:

    '' Широка гама от висока мощност и енергия, която балансира
    различна способност да поеме широк, има за цел да се комбинират висока мощност и икономия на енергия. Минималният капацитет по-специално, 0.1kW ※ 10 , като поддържа, когато стабилността стайна температура и гладкото функциониране е възможно без ON / OFF. Има около 23% икономия на енергия с него.''

    превода е с транслейт,но не вярвам саньо да лъжат на официалния си сайт.

  17. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #14

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Ясно Благодаря ви за разясненията.

  18. boy
    boy е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    126
    #15

    Re:EEV VS CAPILLIARY TUBE

    Някои от по-ефтините Тошиби запазват по-голям процент от отоплителния си капацитет като процент обаче оставете процента и вижте каква мощност могат да отдадат и с какъв COP при еднакви отрицателни температури.Там трябва да е разликата-например при -15 град(киловата/консумация),Щото 40 процента от 6+ киловата е различно от 50 процента от 4.5 кв.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 16-07-13, 09:11
  2. Popcorn A-110/You Tube?
    От playdeni във форум Мултимедийни плейъри
    Отговори: 3
    Последно: 05-04-10, 21:29
  3. Гугъл ще купува You Tube за 1,6 милиарда долара
    От Eddie във форум Коментирай новина
    Отговори: 12
    Последно: 10-10-06, 23:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе