Re:Преработка на Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA в термопомпа- Тема "Направи си сам".
я кажете дали ще стане номера който е предложил колегата само че не за бойлер а за второ вътрешно тяло + 7 8 м тръба.
така и така съм преоразмерил 18-ка мисля си че мога да сложа тяло от 9-ка + още 7м тръба - перката му все ще намеря начин да я накарам да се върти. дайкина и сега бачка на он-офф.
мога да нарисувам схемичка ако трябва.по принцип и сега дайкина стопля но през коридора и тогава в спалнята - в спалнята и до сега е 19 градуса, но зимата си пада на 15 когато стане под 0-та.
сори за оффа.
Re:Преработка на Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA в термопомпа- Тема "Направи си сам".
Колега като се замисля защо да не може да стане. Въпроса е че няма да имаш комуникация на това тяло с външното и ще трябва да го накараш да си работи самостоятелно. За тази работа хората са измислили мултисплита. Но ти пък вече си имаш 18-ка и нищо не ти пречи да експериментираш. Помисли първо ще успееш ли да подкараш вътрешното тяло при това положение.
В твоя случай може да обмислиш такова решение. Закачаш двете тела последователно /при моя начин климатика няма да можеш да го ползваш и за охлаждане, защото едното тяло ще охлажда , а другото винаги ще топли/ и комуникацията я връзваш за по далечното тяло.Тоест да се командва климатика от последното тяло във веригата. Така ще можеш да му задаваш по висока температура /респективно по ниска при охлаждане/ и на междинното да командваш само вентилатора, така че да не ти отнема цялата топлина от фреона. Ще ти трябва и допълване с малко фреон, но пък няма да губиш вече заредения както беше при мен. На мойта система сипахме 30гр. повече за компенсация на удължения път.
Ако пазиш наши LG каталози погледни синхро изпълнението на единичните сплитове ... това ще ти подскаже как можеш да го направиш като вместо Y-branch можеш да ползваш тетка ... единствения проблем е че и двете тела ще работят като едно ... и не съм сигурен ако закачиш комуникациите на въпросния дайкин с 2 вътрешни тела дали няма да се ошашави...
Цитат:
Първоначално публикувано от estqwerty
я кажете дали ще стане номера който е предложил колегата само че не за бойлер а за второ вътрешно тяло + 7 8 м тръба.
така и така съм преоразмерил 18-ка мисля си че мога да сложа тяло от 9-ка + още 7м тръба - перката му все ще намеря начин да я накарам да се върти. дайкина и сега бачка на он-офф.
мога да нарисувам схемичка ако трябва.по принцип и сега дайкина стопля но през коридора и тогава в спалнята - в спалнята и до сега е 19 градуса, но зимата си пада на 15 когато стане под 0-та.
сори за оффа.
Замери Т на изходящия фреон и помисли за добра изолация на тръбите, ако е близко и бачка на оф имаш шанс при ниска скорост. Това го правих през далечната 2005 в хол и дневна и се получи. Варианта е последователно в блисък вариант и успоредно в далечен с условие по-малки тръби/тяло/ и минимални обороти. Абе заигравка е.
имам каталога с аксесоарите на лг, ще разгледам.
точно това ми трябва винаги да работят в един режим - или да топлят или да изстудяват.
разстояние е към 8 метра в посока. а и сега има 6м тръбен път. може да му дойде много като сложа второ тяло?
иначе питах - само със ток и на ФАН ще бачка кое да е вътрешно уж без да избиват грешки.
Цитат:
Първоначално публикувано от estqwerty
имам каталога с аксесоарите на лг, ще разгледам.
точно това ми трябва винаги да работят в един режим - или да топлят или да изстудяват.
разстояние е към 8 метра в посока. а и сега има 6м тръбен път. може да му дойде много като сложа второ тяло?
иначе питах - само със ток и на ФАН ще бачка кое да е вътрешно уж без да избиват грешки.
Основното си го ползваш за управление, а за другото каквото дойде е +. И при двата варианта се влияе на изпарението и се докарва от фана.
:stupid:
Да ви кажа, при мен какво се получи, при преработката на Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA. Закупих си ощ 3 вътрешни тела и ги навързаш едно след друго, по едно във всяко помещение на етажа, който е 120м2. Ама тръбата тънка и провисва, затова си купих ф15 твърда и стана много хубаво. Монтирана е без изолация, хем по красиво, хем и коридора топли. Мерих с електромерче, моментния разход е 280W. Викам си, ся ударих кьоравото и си купих още 4 вътрешни тела и бам на втория етаж по стаите. Меря разхода, качил се на 720W. Сигурно защото тръбния път стана по дълъг или щото тръбите минават по стълбището и не са изолирани, ама и то се стопли. Ама сега съм поръчал още едно вътрешно, ама по голямо за гаража. Събота и неделя ще го монтирам и ще дам колко е скочил разхода. Поддържам през деня 25 С, след 23 часа на 20 С - до 5 часа сутринта. Направо ходим по гащи, абе напоследък при тая жега повечето време сме без гащи...
:stupid: :thankyou-
Цитат:
Първоначално публикувано от geozap
Направо ходим по гащи, абе напоследък при тая жега повечето време сме без гащи...
Определено сте повече... и на това се дължи понижения разход на електроенергия. :)
Цитат:
Да ви кажа, при мен какво се получи, при преработката на Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA. Закупих си ощ 3 вътрешни тела и ги навързаш едно след друго, по едно във всяко помещение на етажа, който е 120м2. Ама тръбата тънка и провисва, затова си купих ф15 твърда и стана много хубаво. Монтирана е без изолация, хем по красиво, хем и коридора топли. Мерих с електромерче, моментния разход е 280W. Викам си, ся ударих кьоравото и си купих още 4 вътрешни тела и бам на втория етаж по стаите. Меря разхода, качил се на 720W. Сигурно защото тръбния път стана по дълъг или щото тръбите минават по стълбището и не са изолирани, ама и то се стопли. Ама сега съм поръчал още едно вътрешно, ама по голямо за гаража. Събота и неделя ще го монтирам и ще дам колко е скочил разхода. Поддържам през деня 25 С, след 23 часа на 20 С - до 5 часа сутринта. Направо ходим по гащи, абе напоследък при тая жега повечето време сме без гащи...
ма той хапартамета като моя само дет моя го топля с едно дърто мизбуши V407 на 22 и харчи 1100-1200вата при номинал 1800 ма нали е дърто и копа му е 3 е кофти в разход съм.
http://media.snimka.bg/9723/025701854.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/9723/025701885.jpg
Не разбрах оплакваш ли се или се хвалиш. Бая дебел кабел за 1800W си опънал. 5А или 1100 - 1200W за да стоплиш водата с 1,4 С , a зимъска с 1200W, с колко успяваш да я стопляш, с 0,14 С ли...
Цитат:
Не разбрах тези всичките вътрешни тела на едно външно 25ца ли ги сложи???
Не е възможно да набута толкова тела на фреон на този малък модел. Според мен е пуснал вода в телата и с климатика грее само водата.
Геозап да си каже, но както го е написал системата е с фреон.Никъде не е посочил да има консумация на помпа за задвижване на водата както сте предположили.
Не виждам какъв е проблема до телата отива газ, връща се течност.Компресора нагнетява само газа отделно е че КПД/КОП се е увеличил, защото има доста тела които да топлотдават и ако е само едно да кажем се връща фреон с температура 30-40 градуса, за заминава след нагнетяването газ с 80 градуса температура.
Друг въпрос е при това натоварванес по дълъг тръбен път/повече топлообменници колко ще издържи компресорчето, но като чета Геозап това не го тревожи и изглежда е приел този риск на експеримента :ole
П.П. По спомен 25/35 компресора е еднакъв.
Вие не разбрахте ли, че колегата се шегува с вас?
я за да не отварям нова тема ,а и е горе долу по тази - ако имам 18-ка закачена за 80 литров бойлер за колко време ще стопли водата от 8 до 50 градуса? евентуално за колко ще се справи 12-ка и 9-ка?