Re:Преработка на Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA в термопомпа- Тема "Направи си сам".
Цитат:
Първоначално публикувано от Mega
Вие не разбрахте ли, че колегата се шегува с вас?
+1 Най-интересното щеше да е контрола на изходящия фреон.
Re:Преработка на Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA в термопомпа- Тема "Направи си сам".
9ка не по малко от 89 минути
12ка не по малко от 67 минути
18ка не по малко от 45 минути
Цитат:
Първоначално публикувано от estqwerty
я за да не отварям нова тема ,а и е горе долу по тази - ако имам 18-ка закачена за 80 литров бойлер за колко време ще стопли водата от 8 до 50 градуса? евентуално за колко ще се справи 12-ка и 9-ка?
За другите не знам, но при мен термопомпата от 12 до 65 градуса лятото я прави за под 50 минути. Външното е 12-ка китайче на R410. Есента и зимата я прави на 55 градуса за около 80 мин. Зимата качва още (времето) и спада температурата и така до -6 там изключва софтуерно. Бойлера ми е 150 литра.
Сигурно се бъзика излиза че има 8 вътрешни тела,1+3+4, :)
Компресорите на 25-цата 35 -цата са различни.Затова и 35-цата е по тиха отвън същият компресор е и в 42- ката, докато 25-цата бая се форсира на високи обороти ако им зададеш, докато 35-цата не е така.
Р.S. опс сега видях че е разкрит преди това.
Цитат:
За другите не знам, но при мен термопомпата от 12 до 65 градуса лятото я прави за под 50 минути. Външното е 12-ка китайче на R410. Есента и зимата я прави на 55 градуса за около 80 мин. Зимата качва още (времето) и спада температурата и така до -6 там изключва софтуерно. Бойлера ми е 150 литра.
За 150л от 12 до 65 С за 50 минути е необходим топлоизточник с мощност 11,104kW, без да отчитаме топлозагубите на бойлера. На ел.нагреватели за колко време и с каква мощност, ти се стопля бойлера?
Бойлера няма ел. нагревател. За толкова се стопля. Засичано е много пъти. При всички положения лятото е под час.
Сега аз пиша от 12 градуса, но това е ако е изцяло празен. Обикновено след обилно къпане по данни на датчика е на 17-20 градуса, но може и да лъже датчика, защото има инертност в отчитането. Реално външното се включва след като по датчик падне с 5 градуса от зададеното. Но в общи линии лятото работи много малко за да стопли водата. Виж зимата рязко пада мощността.
Цитат:
Първоначално публикувано от geozap
9ка не по малко от 89 минути
12ка не по малко от 67 минути
18ка не по малко от 45 минути
значи за мене дали е 1.30 или малко под 1 час няма значение голямо.
принципно мога да мина и с 9-ка значи.
формулка има ли ?
Мега : твоя 12-ка ли е ? толкова /11и нещо/ го е сметнал , ама пък там са 150 литра.?
Мисля и аз да пробвам да направя една такава системка за къщата на родителите ми с 80 литров бойлер.Само се колебая какво тяло да сложа,конвенционално на 22/410 или инвертор на 22/410.Имам доста работещи в склада,но всичките са 3,5-4,5 KW.Обмислям и варианта да присадя компресор 14 USB на външно тяло от 12 LCC че като гледам е с най-сериозен топлообменник.
4 Прикачен файл(ове)
... На външното тяло пише 12, разхода и е като за 12-ка, размера също. Но пък качва доста висока температура. Лятото си прави 65 градуса на водата, което ми е странно. Наистина доста бързо я качва, особено лятото. За сметка на това зимата под -2 е много зле. Под -5 минавам на 80 литра на ток, защото машината се мъчи. В това време я давам до 45 градуса за да не се мъчи, ще се опитам да снимам след малко данните.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1324132380[/time]_________________________________________________
Ето и обещаните снимки от днес. Външна температура 13 градуса. Часовника не е сверен, да се гледа само за ориентир на времето.
... Като някой отговори ще кача и останлите две снимки, защото има лимит.
Цитат:
Първоначално публикувано от FormatC
Мисля и аз да пробвам да направя една такава системка за къщата на родителите ми с 80 литров бойлер.Само се колебая какво тяло да сложа,конвенционално на 22/410 или инвертор на 22/410.Имам доста работещи в склада,но всичките са 3,5-4,5 KW.Обмислям и варианта да присадя компресор 14 USB на външно тяло от 12 LCC че като гледам е с най-сериозен топлообменник.
Най добре се получава с R134, загряване до 75-80 С, ако нямаш минаш на R22, загряване до 55-60С. За пластинчат топлобменник най добре R407. Конвенционалното тяло по лесно се управлява.
Mega Температурният датчик в горната половина на бойлера ли е? Нормално е да стига до 65, но аз не бих я карал на повече от 60С максимум. Системата е със серпентина, предполагам.
Цитат:
Първоначално публикувано от geozap
Най добре се получава с R134, загряване до 75-80 С, ако нямаш минаш на R22, загряване до 55-60С. За пластинчат топлобменник най добре R407. Конвенционалното тяло по лесно се управлява.
Mega Температурният датчик в горната половина на бойлера ли е? Нормално е да стига до 65, но аз не бих я карал на повече от 60С максимум. Системата е със серпентина, предполагам.
Какво имаш предвид 407 за пластинчат?
1 Прикачен файл(ове)
... Ето и финалната снимка. Системата е със серпентина. Фреоновите тръби влизат директно в бойлера. На 65 грасуса го юркам само лятото с цел дезинфекция, а тогава и не се замисля много да ги качи. През другото време работи на 55 градуса. А по това време преди студовете е на 45 градуса.
geozap, температурния датчик е точно в средата на бойлера. Бойлера е вертикален.
Дай те нещо правено. На купешкото нямам вяра.
Цитат:
Първоначално публикувано от estqwerty
значи за мене дали е 1.30 или малко под 1 час няма значение голямо.
принципно мога да мина и с 9-ка значи.
формулка има ли ?
Като съм писал не по малко от 67мин, означава че това е най благоприятния вариант, времето може да скочи двойно и тройно, зависи от външната температура. Може да се преизчисли и капилярката, иначе при по студено време, не може да се ползва.
Формулата не е тайна и трудна, но ще ти предложа по лесна методика. Умножава се количеството вода по температурната разлика и се получава в kcal/h.
Например 100л от 20 до 60С, се изчислява 100*(60-20)=100*40=4000kcal/h.
Това ако го умножиш по 1,1628 получаваш в W. 4000*1,1628=4651W.
Ако го умножиш по 3.9674 получаваш в BTU 4000*3.9674=15870BTU
Това е за един час.
Ако трябва да стане за три часа делиш на три или 4651/3=1550W
15870/3=5290BTU
Ако трябва да стане за половин час умножаваш по две или 4651*2=9302W
15870*2=31740BTU
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1324149240[/time]_________________________________________________
Цитат:
Първоначално публикувано от vankoto
Какво имаш предвид 407 за пластинчат?
Ами това, че е най добрия избор на фреон за пластинчат топлообменник.
Цитат:
управлението заводско ли е или си го правил ? това софтуерно исключване от външното тяло ли е или контролера ти го спира?
как да избера подходящ пластинчат топлообменик?