Момчета, из темите има много изписано за загряване на водата в бойлера с климатик. Варианти колкото щеш и решенията са индивидуални. Ако сте следили постовете на низвергнатия Ванко68 той е написал доста по въпроса. Та така, аз също се запалих преди две години още когато Ванко68 беше любимеца на форума. Дори бях говорил с него да ми монтира климатиците /Дайкин естествено/ и ако не бях се забавил с ремонта на къщата можеше да бъда един от потърпевшите / знае ли човек/. Както и да е , случайно прочетох темите от оплакващите се съфорумци и се отказах от него, но не и от идеята му. Заимствах я от него макар че изработката беше по мой си начин. Реших да сменя не само майстора, но и климатиците и затова си купих три Mitsubishi MSZ-GE25VA. Монтажника каза че никога не е правил такова нещо, но се съгласи да го направи на моя отговорност и при положение че гаранцията на климатика отпада. Предварително си бях преработил бойлера като му вкарах медна серпентина ф10 с дължина 5м. Оставих два извода навън за които да се закачи климатика. Цялата работа се състои в това че външното тяло трябва да се разглоби изцяло, срязва се тръбата преди четирипътния вентил / при това действие фреона се губи/ и се изваждат два извода извън тялото. След обратно сглобяване тези две тръби се връзват за серпентината на бойлера. Тук идеята е горещия фреон от компресора да минава през серпентината на бойлера и тогава да отива на четрипътния вентил. Така независимо от режима на който работи климатика горещия фреон минава през бойлера и го загрява. Вътрешното тяло си се връзва там където си му е мястото. Няма проблем с управлението защото по електрониката не се пипа. От тук натам може да се развият нещата в различни посоки. Слагате климатика на по висока температура и водата в бойлера се загрява повече, неудобството при инвертор е че като се загрее помещението климатика не спира и започва да дърпа от температурата на бойлера за да топли стаята. Това при много ниски температури да речем в един момент може и да е полезен ефект. Да речем че през деня времето е по меко и бойлера е загрят, през ноща пада температурата и бойлера помага на климатика да смогва с отоплението. При обикновен климатик е по лесно - загрява, спира. Друг вариант е да се сложи един резистор като допълнение на датчика за температурата на стаята. Имаше тема в която друг колега обясняваше подробно какво е нужно да се направи.
Тази система си има и неудобството, че бойлера е вързан твърдо за външното тяло и при проблем в него и наложителен ремонт със сваляне или разглобяване, това ще означава рязане на тръбите и естествено загуба на фреон и ново зареждане.
По добрият вариант, но и по скъп е ако се монтира топлообменник и климатика е вързан за него, а бойлера се загрява чрез топлообменника.
От краткия ми опит със системата /един месец/ мога да кажа че се държи добре, загрява на 55гр. водата в бойлера и заедно с това хола и кухнята. До тук ми стана ясно че е по добре ако климатика е по мощен и серпентината в бойлера по дълга или с по голям диаметър тръба. Аз ползвах готова серпентина, защото нямама възможност да си я навия сам, пък и отвора на бойлера ми е твърде малък. Наложи ми се да сменя фланеца, нагревателя и терморегулатора. Сега ако го правя ще сложа поне 18-ка, за да се съкрати времето за загряване. А по голямата серпентина ще отдава повече топлина в бойлера, вместо да ми се загряват много стаите.Сега нарочно грея и кухнята за да не става много топло в хола. Моя бойлер е 80л. Още чакам сметката за тока да видя колко ще ми струва удоволствието да нямам комин на къщата