Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 31

Въпрос за работата на климатика

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #16

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Цитат Първоначално публикувано от badr

    Разбира се.Това е така.Правилно си разбрал.Когато е по-студено в помещението - вътрешния топлообменник отдава повече топлина.
    Това са физични закони.
    Сега го видях чак... Мерси, badr.


    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1325535000[/time]_________________________________________________

    Цитат Първоначално публикувано от Kasap
    На бабати по адреса
    ahahahah

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #17

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Цитат Първоначално публикувано от Kasap
    На бабати по адреса

    Цитат Първоначално публикувано от babati
    над 0 градуса high fan подобрява топлоотдаването
    high fan винаги подобрява топлообмена.

  4. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #18

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Цитат Първоначално публикувано от babati
    Забелязвам, че повечето производители тестват машините в решим на отопление на 7 външна и 20 градуса вътрешна t. Защо точно 20 градуса? Защото тогава климатикът е най-ефективен и същевременно 20 градуса е благоприятна t за потребителя ли?


    Благодаря!

    Babati -за теб и за 98% от другите които не са го чели един линк за четене и след това за коментар.Последните няколко дни/седмици изписа доста празни думи, та в някои случаи и глупости.Турбото гледам и той ти приглася-например, че производителите сами си били избрали на колко градуса да тестват климатизаторите.

    Не е нобходимо да се "мащаш" от форума, може и въпроси да задаваш, но не прави изводи или констатации без да си поне на 90% сигурен в това което твърдиш/констатираш.

    Ето линка който "казва" какво ще стане с етикетирането, означенията за енергийна ефективност и на колко градуса ще се изпитват климатизаторите в Европейския съюз след 01.01.2013 година.
    Директивата и регламента ще ни изравнят до 2019 година с Япония по критерии за енергийна ефективност на климатизаторите(ако японските критерии са все още същите )
    Приятно четене следващите няколко часа.

  5. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #19

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Благодаря ти, justify.

    Ще прочета документа с интерес.

    Не знам какви глупости съм писал след като 80% от постовете ми са въпроси, които съм задал или просто съм поискал помощ от специалистите тук във форума. Това, че искам да науча повече, не лошо. Ако на теб не ти харесва, просто не чети форума. Влизай в capital примено.

    10% от постовете ми са свързани с пристрастието ми към он оф машините и с това, че в BG не е необходимо да имаш климатик, който да е ефективен и под -15 градуса и да дадеш 3000 лева за него, защото средните t в BG са -5 до +10 градуса.

    А в останалите 10% съм се опитвал да помагам на хора, които искат да си купуват климатици и съм им предоставял информация от сервизни документи.

    Ако напишеш или цитираш някоя "глупост", която съм написал и не съм се извинил после, ако случайно съм дал грешна информация, ще приема критиката и ще се извиня за глупостта си. Като новак в темата имам нещо, което ти нямаш - обективност.

    Не съм написал "мащам".

    p.s. Няма нужда от тази арогантност. Виждам, че и в други теми си се изказвал по подобен начин спрямо други потребители. "Не е нобходимо да се "мащаш" от форума" - благодаря ти, че ми позволяваш.

  6. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,688
    #20

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Повечето от нас расъждават наум, Babati го прави писмено.

  7. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #21

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Цитат Първоначално публикувано от Mega
    Повечето от нас расъждават наум, Babati го прави писмено.

    ahahahah

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #22

    Re:Въпрос за работата на климатика



    babati

    1. твърде бързо ставаш фен/се пристрастяваш към непроверени от зимата климатици.Пример серията на fujitsu LT и темата в която обсъждаше повишаването на КОП-а при понижаване на температурите за NE серията на панасоник. Твърде много се доверяваш на написаното.За един климатик истинската провека е суровата зима.

    2. Хубаво препоръчваш, но донякъде в немалка степен си емоционално повлиян от прочетеното.Според мен през последните няколко седмици си доста ентусиазиран от различни теоретични данни/писания и това замъглява преценката ти.В една немалка част от постовете "блика" доста ентусиазъм резултат на прочетни теоретични данни което не помага на обективността.
    Лошото е че като препоръчваш даден климатик този ентусиазъм доста е повлиял на преценката ти.
    Аз не влагам нищо лично.Като казвам "глупости" се надявам, да те накарам да се замислиш върху ентусиазъма ти, а не да се обиждаш или извиняваш .При погрешно препоръчан климатик или погрешно тълкуване на мощности/спад/запазване на такива някой потребител който чете може да се подведе и след това да остане разочарован...Извинението/ята ти как ще стоят на фона на 1000 и нагоре похарчени лева за климатик и недоволен потребител поради слаб климатик за отопление например.Ти си имай колкото искаш ентусиазуъм, парите които харчиш са твои, но преди да напишеш нещо във форума хубаво го провери и тогава пиши.Иначе се получава грешен извод=извинение, грешен извод/търдение-извинение, и в периода между двете някой прочел похарчил 100**лв и ...недоволен...
    Емоционалното препоръчване/избор за мен е = на глупост.

    За махането:
    Интересно ми е да науча как стават нещата. Още малко да понауча и се махам от форума, обещавам
    Не ти "позволявам", замисли се върху фенството ти ту в една ту в друга посока.Ще подведеш рано или късно някой който си търси климатик.Извиненията след това ще са излишни.

    Целта не е да те засегна, а да те провокирам и да те накарам да се замислиш върху мятането си ту в една ту в друга посока.


    Нито моето, нито твоето его са в центъра.За тях място във форума няма.

    Хубаво е че си ме анализирал, направи същото и за себе си.Бъди честен към себе си.

    П.П. Броя постове на даден съфорумец нямат значение.Той(броят) не доказва нищо.

  10. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #23

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Джъсти, не съди баба си прекалено строго. Ти самия си подвел доста хора в този форум.

    П.С.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,268
    #24

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Цитат Първоначално публикувано от badr
    Напълно правилно си разбрал принципа на работа.
    Но грешиш за вентилатора.
    Максимална производителност се постига на максимална скорост на вентилатора.
    Да, щото се "отнема" повече топлина от топлообменника. Както при автомобилите. Радиатора си има перка, която се включва, когато топлообмена е недостатъчен и отнема доп. топлина.

    Цитат Първоначално публикувано от badr
    ...
    Т.е на тази скорост климатика топли повече, а на по ниската стойност топли по-малко.
    Тази констатация е спорна според мен, понеже е чисто субективна. Ако поставиш няколко образцови(еталонни) термометъра в помещението, то показанията вероятно(но не сигурно) ще потвърдят тезата и то ако са поставени в страни от струята. Входящия въздушния поток, създаден от турбината, отнема топлина от топлообменника, а изходящия от предметите и хората, които са на пътя му. Чисто субективно ще се усети по-скоро хлад, а не топлина. Най елементарния пример е с вентилатор, поставен в помещение, където Т е 30 С°. Вентилаторът в действителност не ви охлажда, а въздушния поток отнема част от топлината на тялото Ви, създавайки измамно усещане за хлад, докато Т° си остава същата, но това усещане съществено се влияе от вх. Т°...

  12. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #25

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Kasap не "съдя" бре.
    Няма емоции/съдене, а само провокация към размисъл.Пък белким озапти необузадния ентуасиазъм.

    Подвежането може да е само с фуджицу Ирония к'во да праиш.(Моите фу/дже**** ме топлят добре).

    Пък и е относително дали подвеждането е за +7 или -2 градуса.Ама това ще се промени.Според новата директива и регламент по прилагането й задължително ще се сочи проектната мощност на климатизаторите при + 2 градуса, което ще е доста по-близко до истината през декември, януари и февруари...

    Засега няма оплакали се от отоплението с фуджицу, само от шума
    ..а пък и Кадафи го разстреляха...




  13. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #26

    Re:Въпрос за работата на климатика

    OFF-TOPIC

    justify, на всеки, на който съм препоръчал климатик, съм написал - "аз не съм професиналист", "аз съм потребител" и тн. Аз не препоръчвам климатици на своя глава, а със съгласието на другите тук във форума. Имаш компютър, интелигентно момче си - хвани ми прочети малко постовете и недей така да ме упрекваш

    ASYG9/12LT на fujitsu и NE9/12MKE на Панасоник зима няма защо да карат защото са Нордик модели. Не те знам какво искаш да кажеш?!? А това за КОП-а не се коментира, всеки допуска грешки и аз поправих своята, като пуснах изобилие от информация за модела - прочети си темичката, знаеш къде е Доста съфорумници ти казаха, че машините са супер, ти си продължаваш да пишеш просто ей така, за да се заяждаш, колкото и да го отричаш. Ако този форум ти носи негативни емоции, не го чети. И стига си поучавал хората, pls. Не те знам с какво се занимаваш и какво работиш и откъде идва това самочувствие и дано да е покрито... И не ми отговаряй просто, за да отговориш и да имаш последната дума, защото съсипа темата ми с OFFF TOPIци... Стига празни обвинения

    Админче, отговориха ми на въпроса вече. Можете да триете темата или да я локвате. Благодаря!


    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1325579700[/time]_________________________________________________

    Цитат Първоначално публикувано от justify

    П.П. Броя постове на даден съфорумец нямат значение.Той(броят) не доказва нищо.
    Ами спри да пишеш с тия nickname тогава, защото само злоба и празни постове. Да започнеш на чисто.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1325580725[/time]_________________________________________________

    Виждам, че четеш темата. МОЛЯ ТЕ НЕ ПИШИ!

    БЛагодаря!

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    2,107
    #27

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Цитат Първоначално публикувано от justify
    Ама това ще се промени.Според новата директива и регламент по прилагането й задължително ще се сочи проектната мощност на климатизаторите при + 2 градуса, което ще е доста по-близко до истината
    Мда,как ще ги стигнем...японците.Затова на всеки климатик за японския пазар задължително се мъдри на стикера,отдаваната мощност при 2*,което не е случайно,и за мен е било определяща стойност при избор на клима,а не толкова номинала.

  16. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #28

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Цитат Първоначално публикувано от avast3

    Тази констатация е спорна според мен, понеже е чисто субективна. Ако поставиш няколко образцови(еталонни) термометъра в помещението, то показанията вероятно(но не сигурно) ще потвърдят тезата и то ако са поставени в страни от струята. Входящия въздушния поток, създаден от турбината, отнема топлина от топлообменника, а изходящия от предметите и хората, които са на пътя му. Чисто субективно ще се усети по-скоро хлад, а не топлина. Най елементарния пример е с вентилатор, поставен в помещение, където Т е 30 С°. Вентилаторът в действителност не ви охлажда, а въздушния поток отнема част от топлината на тялото Ви, създавайки измамно усещане за хлад, докато Т° си остава същата, но това усещане съществено се влияе от вх. Т°...
    Ще ме извиниш, но въобще не бих се съгласил с това мнение.Констатацията ми е строго термодинамически обоснована.
    Примерите които посочваш са неудачни.Изходящият поток отдава в помещението отнетата от топлообменника топлина.Така количеството топлинна в помещението се увеличава със стойността на отнетата от топлобменника.
    Как се разпределя локално в помещението е съвсем друг въпрос.Но факт е че с по-високата скорост на вентилатора се отнема повече топлина от топлобменника и тази топлина остава в помещението.
    Какво и как ще се усети е съвсем друг въпрос, нямащ отношение към топлопроизводството.
    Не знам защо намеси и човешкото тяло, но и там малко си пообъркал нещата.
    Цитат Първоначално публикувано от avast3
    Най елементарния пример е с вентилатор, поставен в помещение, където Т е 30 С°. Вентилаторът в действителност не ви охлажда, а въздушния поток отнема част от топлината на тялото Ви, създавайки измамно усещане за хлад, докато Т° си остава същата, но това усещане съществено се влияе от вх. Т°...
    Не може да отнемеш топлина и да няма охлаждане.Това е нарушаване на закона за запазване на енергията.
    Но дори и температурата на въздушния поток създаван от твоя вентилатор да е със същата температура след контакта с човешкото тяло(макар че това не е така, ако се задълбочим - различните слоеве на потока имат различна температура) то охлаждането става за сметка на масообмен.Тялото изпарява вода(изпотяване и дишане) и по този от начин от него се отнема топлината на изпарение за фазовото превръщане на водата в пара.
    А това е солидно количество.Именно чрез фазови преходи работят и климатиците, а човешкото тяло е най-съвършенния такъв.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    134
    #29

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Цитат Първоначално публикувано от badr
    ...Така количеството топлинна в помещението се увеличава със стойността на отнетата от топлобменника...
    Всичко написано в поста е безпорно...освен факта, че реалните помещения не са идеално термоизолирани и освен топлопритоци има и топлозагуби. Всъщност процеса на регулиране реализиран в климатика има за цел да изравни положителните и отрицателните компоненти и да термостатира помещението, а енталпията му да се запази.

    И едно въпросче ме мъчи от известно време. Може би тук му е мястото: управлението на отдаваната мощност (капацитета) пои PID закон ли се реализира или по нещо по-засукано? При по-евтините модели долу горе се вижда (за който гледа). Обаче при джапанетките как е? Дали не вкарват по някое йероглифче в уравнението на закона за регулиране? Моята Тошибка имам чувството че при сравнително еднакви условия работи по различен начин - ту единия цилиндър, ту припалва и втория...ама запали ли го не го спира и си бачка on/off.

  18. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    2,107
    #30

    Re:Въпрос за работата на климатика

    Определено на машините за японския пазар е по друг софтуера-доста по "разтеглени" са параметрите,със сравнение с европейките при ползването на общ компресор.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 2
    Последно: 08-10-14, 21:01
  2. Въпрос за избор между 2 климатика
    От darkiceman във форум Климатици Daikin
    Отговори: 7
    Последно: 20-08-12, 22:10
  3. универсално управление работата на климатика
    От lz1hka във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1
    Последно: 05-02-12, 20:30
  4. Въпрос за принудително автоматично спиране на климатика при много ниски t°
    От provigo във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 9
    Последно: 22-07-09, 18:42
  5. Работата в понеделник убива
    От Inspire във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 04-02-05, 16:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе