Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 20

Климатик за ГОЛЯМО помещение

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Jan 2008

Климатик за ГОЛЯМО помещение

Здравейте,
    Пускам нова тема понеже не намерих тема с подобно съдържание, да обхваща по-големите помещения и тяхната климатизация.

Интересувам се от покупката на нов климатик/климатици за хол с приблизителни размери 8х7х3,2 метра (около 180 кубика).
    Изолацията и дограмата са отлични, въпреки че има 2 външни стени.
    До сега същото помещение се отоплява с климатик Панасоник E21dke вече 6-7 години.
    Към момента може да се каже, че Панасоника се справя много добре, като единствено при дълготраен спад на външните температури под -10 е нужно да се помогне за час-два на ден с духалка.
    В хола през зимата постоянно се поддържа 22-23*С , поради факта че имаме бебе.
    Проблемът е, че сегашния климатик вече навъртя голям километраж и скоро ще е добре да се подмени с един голям или евентуално 2 малки климатика, за да смогва с отоплението без да му се помага с духалка.
    От много време чета раздела за климатици в този форум и много работи са ми се изяснили вече.
    Още не мога да преценя за себе си, какво да поставя-един голям климатик(24-ка) или 2 малки(12-ки) или евентуално 9-ка+12ка.
    Бюджетът ми е добър, до към 4-5 000 лева ще мога да отделя за целта, стига да си заслужава инвестицията.
    Набелязаните от мен модели засега са:
    1. Нокрия 24-ка
    http://www.**********************/klim...ocria-816.html
    2. 2 броя 12-ки LDC http://www.**********************/klim...12ldc-810.html
    Eдинственият проблем при мен е, че ако реша да монтирам 2 малки ще трява да ги сложа на късата стена един до друг, поради липсата на място подходящо за монтаж.
    Ще се радвам да чуя мненията на компетентни хора, за което ви благодаря.

P.S. Забравих да спомена, че пиша с предоставен юзърнейм от мой познат който вече живее в чужбина, понеже нямам регистрация в този форум и ме домързя да си регистрирам свой ник.

2.  

3. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Re:Климатик за ГОЛЯМО помещение

Нокрия е твоята машина. В конкретния случай, ползата от две малки клими е почти съмнителна

4. Banned
    Тук е от
    Jan 2006
    Живее в
    https://t.me/pump_upp

Наистина е добре един климатик за помещението , но гледайки техн.показатели виждам че машина с такава мощност има доста малък COP ,което е присъщо за по мощните машини , а и цената от близо 4000 лв също е голяма имайки предвид ниския показател .Напълно възможно е климите да са две и цената да е същата , но пък ще имаме по голям КОП което автоматично означава и по голяма икономия на енергия , а и смятам че в помещението ще бъде по равномерна топлината от 2 климатика , още едно предимство е че ако се счупи единия климатик то другия може да продължи да подържа температурата дори и на пълна мощност както и помощ от друг ел.уред

Разбира се всеки си решава какво да сложи , моето мнение си е лично , стига да помогне на питащия.

5. Тук е от
    Jan 2008

Това което засега накланя везната към вариянта с двата климатика е факта, че малките машини са с по-добър СОР.
    Наистина ме е яд, че няма 24-ка която да си съперничи по консумация с малките модели.
    Другото което забравих да спомена е, че имам в една от спалните 9-ка Фуджицу LDC и съм очарован от това как топли дори и при -20*С.
    Точно това ме притиска да се насоча към тази марка при подмяната на холния климатик.
    Прегледах предлагането за 24-ките и на другите качествени марки, но Нокрията ми се вижда доста по-добра спрямо конкуренцията.
    Няма голям избор у нас на 24-ки, може би и няма търсене.

6. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Определено бих заложил на две машини.Комфорта би бил по-добър, ще има по-голям запас от мощност.Помещението е огромно, дори и НОКРИЯ 24 може да има проблеми в студа, пък и ще е доста шумна, при всички положения ще работи над номинал при ниски температури.За бебето няма да е добре.С две машини ще бъде и по-гъвкаво отоплението и охлаждането.Аз бих сложил два броя 16SAVP-E или по-добре 2 бр. 13SAVP2-E /за около 5000 лева всичко/, ако бюджета не е проблем.За бебока ще е идеално - ще имаш и пречистване, и мощ и комфорт.

7. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Цитат Първоначално публикувано от edi1
    .Аз бих сложил .... 2 бр. 13SAVP2-E /за около 5000 лева всичко/, ако бюджета не е проблем.За бебока ще е идеално - ще имаш и пречистване, и мощ и комфорт.
    +1

Има и друг вариант:

-запазваш панасоника и купуваш 1 брой тошиба 13SAVP2-E.

Като имаш пари винаги можеш да купиш втори климатик с който да смениш панасоника.Това разбира се е по-икономичния вариант, но не виждам смисъл да махаш панасоника, освен ако си приготвил парите за харчене

8.  

9. Тук е от
    Jan 2008

edi1 , този първия който си ми предложил(16-ката) е много мощен, отдава на максимум почти колкото сегашния ми Панасоник
    С 2 броя такива ми се струва мнооого преоразмерено.
    Вторият доста добре ми изглежда, мисля че 2 бройки от него достойно ще заместят сегашния дядо Панасоник.
    Той до сега добре си вършеше работата, но си личи че маааалко мощ не му достига, като се задържи по-дълго големия студ.

10. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Цялата фамилия СУПЕР ДАЙСЕЙКАЙ е с такива хубави мощности.Тя и 13-ицата 6-а серия не е слаба, даже напротив в сравнение с другите от тези мощности, но пък хем е по-нова модификация, хем се доближава до 16-ицата ІІІ серия по мощност, хем е малко по-евтин.Според мен 2 бр. 13SAVP2-E е добрия избор - идеално ще ти решат въпроса и като мощности и като комфорт.Сумарно ще имаш 15,4 киловата на отопление.А това е важно за бебчо - хем да му е топло, хем да диша свеж въздух.Варианта на ДЖЪСТИ също е добър, щом ПАНАСОНИК-а за сега си работи.

11. gnf
    gnf е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009

Цитат Първоначално публикувано от justify
    -запазваш панасоника и купуваш 1 брой тошиба 13SAVP2-E.
    +1
    Може и Нокриа 14

12. Member
    Тук е от
    Jan 2006

Отдавана този въпрос е поставен, отговорите също са ясни:

1. Малките климатици са по-ефективни от големите. Технологията на климатичната техника е такава че колкото една машина е по-мощна, толкова коефициента й на енергийна ефективност е по-висок. Факт безспорен. Както за обикновените термопомпени системи така и за най-скъпите марки инверторни климатици.
    2. Вътрешните тела на по-малките климатици са по-тихи от тези на по-мощните, големите агрегати създават вибрации, които може се окажат непоносими, както за нас самите така и за съседите ни, Защо да си създаваме конфликти с хората с които съжителстваме?
    3. Едновременната работа на два климатика подходящо разпложени в голямото помещение създават равномерно температурно поле. Забравяме за разликите в температурите в единия и другия край на стаята. Особено ако имаме портал по средата на стаята или различна височина на тавана, неправилна форма и т.н особености.
    4. Диверсификация - трудна дума, но ако някой от климатиците ни случйно се повреди все пак не оставаме без климатик и най-накрая ще осмислим голямото им значение.
    5. Лекият полъх е по-приятен от бурята, нали? Около вътрешното тяло на мощна машина не бива да се седи нито през лятото , нито през зимата.
    6. На отопление дори най-скъпите инверторни системи, горещо препоръчвани за отопление работят част от времето в режим на обезскрежаване. Всички ние тогава усещаме зимата и никак не ни е приятно. Два макар и по-малки климатика не могат да работят в идеален синхрон - значи почти никога няма и двата климатика да се обезкрежават едовременно и да ни оставят сами на студа.

Какво ни остава: Трябва да намерим подходящото място за новите ни два малки климатика и да се наслаждаваме на комфорта - както през зимата , така и през лятото. Дали да не махнем всички стени....

13. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Цитат Първоначално публикувано от nebelservice
    ... колкото една машина е по-мощна, толкова коефициента й на енергийна ефективност е по-висок.
    Тази теза нещо не ми се струва вярна. Може би ако се разясни, какво се има в предвид ще бъде по разбираемо. Мощността си е мощност и няма пряка връзка с ефективността на системата. Ефективността зависи от големината на топлообменниците (добрият топлообмен) и ефективното им използване, чрез EEV или TXV.

14.  

15. Тук е от
    Jan 2008

Има и друго, което ме притеснява при вариянта с 2 малки климатика.
    Монтажа и на двата климатика трябва да стане на едната стена, поради особеностите на помещението.
    Всички знаем, че малките климатици имат по-слаба сила на въздушната струя.
    Дали климатиците ще успяват успешно да "закарат" топлия въздух до отсрещната част на помещението - 8 метра?
    Възможно е да не се получи добра циркулация на топлината в стаята, тоест при климатиците да е топло а при отсрещната стена да е по-хладно.
    Може и да греша.....

16. Infraction Users
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Варна

Hollyshit като имаш панасоник и си доволен защо не си вземеш пак панасоник, но по-голям?
    освен това при панасоник може да получиш и обратно изкупуване на стария
    моето мнение е, че с два по-малки климатика е по-добре, но все пак като не си постал снимки или скица не може да се разсъждава...

17. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Климатакова... Дай да го видим този панасоник, дето ще се опъне на Нокрия 24.

18. Infraction Users
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Варна

Ти да вземеш да си опънеш картинката SANYO, защото саньо вече го няма, купиха го от панасоник...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатик за около 50 кв помещение.
    От glowndark във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 44
    Последно: 31-07-12, 19:22
  2. Климатик за помещение 38м2?
    От alien_1 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 8
    Последно: 24-06-11, 22:38
  3. Климатик EMERSON FC-S12HC - вдига * голямо налягане и изключва
    От ;w;fk във форум Други марки климатици
    Отговори: 11
    Последно: 02-12-10, 16:48
  4. Климатик за помещение 15 m²
    От conrad във форум Климатици Midea
    Отговори: 11
    Последно: 05-06-08, 00:21
  5. Климатик за голямо помещение
    От ico-bs във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5
    Последно: 27-06-07, 13:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе