Здравейте,
интересувам се на какъв принцип работи този уред, когато охлажда с вода, повишава ли се влажността в помещението, понятието EER двуцифрено ли е ?
Благодаря Ви предварително!
Здравейте,
интересувам се на какъв принцип работи този уред, когато охлажда с вода, повишава ли се влажността в помещението, понятието EER двуцифрено ли е ?
Благодаря Ви предварително!
Това е духалка с дюзи, които пръскат вода през преминаващия през уреда въздух. Процесът на практика е изпаряване на вода, което води до намаляване на температурата на въздуха и увеличаване на неговата влажност. За да работи процесът с висока ефективност е нужно да се подава сух въздух, тъй като "мощността" зависи директно от разликата между сухата и мократа температура на подавания въздух. Енталпията на изпарението (dHevap) при водата е доста сериозна и затова такива охладители могат да бъдат доста полезни в някои случаи. За битови потреби не мисля, че има смисъл, особено на такава цена. EER зависи от горните фактори и трудно може да бъде изчислен или предсказан.
Защо вече никой не признава добрите стари вентилатори за стая Екологично, енергоефективно охлаждане, ниска себестойност на уреда, какво повече се иска. Само дето са несъвместими с женския пол.
не че не признавам добрите стари вентилатори - просто се интересувам от принципа на работа. Имам проблем с друга машина - по-конкретно искам да понижа температурата на водовъздушен топлообменник чрез пръскане с вода. В момента е с градинска пръскачка, но поради лошото разпръскване се образува водна "пелена"която спира притока на въздух, претоварва вентилаторите (4бр по ф500мм 600Вт/бр 1400об/мин) На пазара се намират дюзи к-т 10броя за "мъгла" но не е ясно 16л/мин за една или за 10те... имам съмнение че и образуваната мъгла ще премине бързо покрай ламелите и няма да свърши работа а теорията къде и кога след дюзата за мъгла водата преминава от течност в газ и отнема топлина от въздуха.....та попаднах на този уред обявена е 2000W ефективна мощност разход около литър на час и ми трябва някаква теоретична постановка...и подготовка относно възможностите за изпарение в моя случай , но неизвестните ми са много....не че ще използвам тази духалка на Дипломат...А за Тази духалка с дюзи ако влагата от въздуха кондензира по стените няма ли да се отдели обратно топлина в помещението ако не се осигури подаването на сух въздух и въобще системата може ли да работи така че да се ползва без проветряване в смисъл ще стане ли някаква некомфортна среда с висока влажност?
Всъщност каква е целта на занятието при теб? Да охлаждаш въздух или флуида в топлообменника? Дай и дебитите на двата флуида (в топлообменника и на въздуха) и желаните мощности, които искаш да отдадеш, за да видим как можем да ти помогнем. (преди професорите съфорумци да започнат да обиждат, в света на науката всички вечества, предмет на изследване, независимо дали са в течно или газообразно състояние се наричат флуид)
И без да разглеждам комплекта от 10 дюзи, веднага ще ти кажа, че става дума за 1.6л/мин на дюза, защото 10м3/ч за 16 дюзи звучи меко казано нереално.
Невъзможно е да отдадеш 2000W мощност с 1л/ч. Виж по-подробно параметрите на уреда.
Ако влагата кондензира по стените, то те ще се затоплят, това е вярно. Но, за да кондензира влагата по тях е нужно температурата на стената да е под точката на оросяване на въздуха.
Ако ти е интересно какви процеси протичат мога да си поиграя да ти ги надраскам на една психрометрична таблица.
Целта на занятието е да охладя околния въздух, понеже на изхода на водовъздушния топлообменник водата е с приблизително околната температура. За дюзите съм допуснал лека грешка на етикета на комплекта с 10 дюзи пише 16 литра/час, та затова се чудя колко топлина (J) ще се пoгълне от изпарението на 1kg вода при правилно използване (насочване на мъглата) - виждам на някои пръскалки скициран конус на разпръскване, на други се ползва допълнително помпа за 40-70бара. В моя случай ще се захранва с 4-5бара, но ме притеснява големия дебит на вентилаторите - че ще премине влажния въздух покрай топлообменника..За този топлообменник Lu-Ve двуредов с 4 вентилатора * 610Вт и водна помпа lowara CEA 370 сега не са ми под ръка точните модели...характерното е че водата се подава и отвежда по 2' тръба и сегашната скорост е малко под 3м/сек, ако се повиши тази скорост сигурно ще се вдигне мощността на топлообменника сега Твх вода е 50гр Т изх вода 32 гр при околна Т въздух около 28-30(там нямам термометър) надявам се като се вдигне скоростта на флуида вода Твх вода да се намали ? Това така ли е и вярно ли е че скоростта на вода в тръба не трябва да е над 2м/сек? (сега водната помпа създава налягане 2.5 бара и е нерегулируема ) Благодаря за отговорите
Пак те питам каква е крайната цел на занятието - да охладиш въздуха или флуида във топлообменника?
Четох поста три пъти и всеки път стигам до извода, че искаш да охладиш въздуха, за да свалиш температурата на флуида в топлообменника, но не мога да разбера докрай какви температури и отдавани мощности гониш?
Ясно е, че каквото и да правиш и струваш температурата на изхода на топлообменника никога няма да е по-ниска или равна на тази на околния въздух, а винаги ще е поне 1-2 градуса по-висока приемайки, че топлообменника работи коректно.
С дебита можеш да си поиграеш, но няма да предсказвам какво ще се случи, защото не съм видял за какво иде реч.
Кажи какъв е целия процес, който се случва, за да можем да ти помогнем адекватно. Кажи откъде идва горещата вода, до каква температура трябва да се охлади и каква мощност трябва да се отдаде, защото не е важно само какъв е топлообменникът и колко градуса е околния въздух. Системата за управление на цялата тази постановка е най-важната в случая. Дай някакви снимки на системата. Колкото по-подробно опишеш всичко, толкова по-лесно ще се реши проблема.
Да точно това е целта да намаля температурата на околния въздух при входа на въздушния охладител....и по-конкретно колко J топлина се поглъща при изпарението на 1kg вода (при условие че всичко друго е идеално и се отдаде изцяло на въздушната струя преди да попадне в топлообменника)
Иначе машината е компресор за природен газ -бутален 4 степенен със задвижващ електродвигател 90КW, приемам че КПД не е над 60%. Маслото на компресора се охлажда във водомаслен топлообенен апарат Твода вход е малко над околната температура (под 5гр) - по което съдя че въздушния охладител работи добре Т вода изход водомаслен охладител е също ниска - там няма термометър (така усещам при пипане с ръка) - особеното за водомасления охладител е че Тмасло изход не трябва да достига 60гр, понеже софтуера на компресора е така зададен че при достигане спира машината. Известно е също така че тази серия компресори имат проблем с охлаждането на маслото. Изхода според мен е 1. да се постави още един топлообменник водомаслен със същите размери паралелно 2. да се постави циркулационна помпа при водомасления охладител за да се увеличи неговата мощност . И двата метода са силно съмнителни като се вземат предвид следните температури когато се проявява проблема :
1.Т околен въздух (на открито) =30гр
2. Т вода вход въздушен топлообменник (за охлаждане на водата) = 50гр
3. Т вода изход въздушен топлообменник (за охлаждане на водата) = 32гр
4. Твода вход водомаслен топлообменник (температурата на маслото е проблема ) = 32гр
5.Твода изход водомаслен топлообменник (температурата на маслото е проблема ) = 50гр измерени в много отдалечена част на общ колектор - при пипане с ръка на щуцера е съизмерима с тази на входа или 35гр
Струва ми се че и двата охладителя са оразмерени добре - например този на въздуха от 50гр вход вода прави почти колкото на околния въздух а за водомасления ако приемем че Твода изход(охладител) е на 50 нормално е Т масло (охлаждан флуид) изход да е 60гр
Ако предприемем решението с циркулац помпа на водомасления охладител за повишаване скоростта на водата има риск да се влоши охлаждането на компресора, понеже ще се изпраша охладител от студения общ колектор към топлия - там въпроса ми е може ли да дроселирам циркулационната помпа за вода с кран на изхода Освен това охлажда се и сгъстеният газ между степените на компресора във въздушно водни топлообменници) но там проблеми няма (няма електронни термометри които да изпращат сигнал до контролера)
Ако предприемем добавянето паралелно на водомаслен охладител е по безобидно решение но е съмнително понеже и сега температурната разлика на флуидите охлаждан охлаждащ на изходите е около 10гр...
Все си мисля че е неразумно да понижавам температурата на околния въздух и се чудя с какви пръскалки за мъгла може да се постигне, понеже с вода не става удачно - образува се пелена по питата на възд охладител....и да успея мисля че няма да е с поне 10гр, понеже горещите дни тепърва престоят... Снимки и данни ще Ви изпратя на лични , за да не занимаваме аудиторията с този неустановен случай с много неизвестни...
Този пост е редактиран от rosen1212; 25-05-15 в 20:45. Причина: пропуск уточнение
колега понеже поддържам такива системи за метан ,охлаждането е решено с термопомпа ,при теб няма ли налична такава ? тя е част от компресорната станция ..с пръскане на вода и такива ниски дебити тая машина няма охлаждане ,а като загрява и пада съществено ефективността
Да, и аз в много компресорни станции съм виждал термопомпени агрегати.
Пусни на лични повече подробности както си писал. Топлообменникът масло-вода как е свързан? В правоток или в противоток? 10-те градуса са доста сериозна разлика, трябва да може да се постигне по-малка разлика. При теб нещата не опират само до температура, а и до мощност. 32 градуса е ОК, но явно мощността на топлообменника не достига.