До колко градуса се нагряват тръбите на климатика в режим на отопление? Става въпрос за тръбният път, примерно при крановете на външното тяло.
До колко градуса се нагряват тръбите на климатика в режим на отопление? Става въпрос за тръбният път, примерно при крановете на външното тяло.
До 50°, зависи от много неща.
Конвенционален около 60*с, ако липсва фреон може и до 90*с
Защо питаш? Температурата на тръбите е променлива величина и зависи от страшно много фактори - външни условия, плътност на въздуха, фреон, датчици, софтуер, стойност на subcooling, налягане в системата, дебит на въздуха и какво ли още не...
Климатиците(термопомпите) не са печки да им сравняваме изходящата температура.
Всичко е относително, може климатик с по-горещи тръби да отдава по-малко киловати от друг с по-студени.
А при инверторните 9-ки до колко може да се нагрее? Ако по някаква причина климатика е изпуснал малко фреон, няма ли някой датчик да спре работата на системата ако се превиши някаква гранична температура на фреона? Примерно след компресора има Discharge temp. sensor той за какво е?
Точно за това, за което си написал е.
На модерните инвертори, които са с EEV малка загуба(или излишък) на фреон почти не им се отразява на работата, защото те сами си регулират изпарението спрямо температурата на кондензация. Ако загубата на фреон стане прекалено голяма, регулацията става невъзможна, изходящата температура се покачва, компресора започва да прегрява, датчиците по питата + датчика на компресора отчитат това и ще светне грешка. Поне при Панасониците е така.
Конвенционалните и инверторите, които са само с капилярка не могат да компенсират и при тях е важно фреона да е точното количество, иначе не работят добре.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 11-07-16 в 21:29.
Миланов, къде ползваш посред лято климатик на отопление? За инверторен, колегите са отговорили. Дисчарджа пази компресора.
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Не, не, не. За друго става въпрос, не ми се влизаше в подробности и някак си отдалече почнах.
Захранващият кабел /кабели/ се допират до медните тръби. Има ли опасност от нагряването да се разруши изолацията на кабела /кабела е с обикновена PVC изолация т.н ШВПС или H05VV-F / и да стане като оня климатик с изкривените ламарини разпилени на покрива.
50-55 градуса, мисля че няма да има проблем. Но ако станат 80-90 по някаква причина.....и допрели се фаза до тръбите.....
А тези тръби защо не са в изолация? Няма опасност за кабелите.
Пропуснал съм го при монтажа. Реших онзи ден да залепя едно парче тапет в края на канала и ми щракна в главата разпиленият климатик. На нов климатик, началник и малко прасе да не се радва човек...![]()
... Ако говориш за Тошибата, няма как да сложим тръби без изолация? Това в коя част е, при кой завой? Някой е пипал? Дупките са Ф45, минава спокойно снопа.
![]()
Нова клима в другата стая. Твоят монтаж е ПЕРФЕКТЕН на 1000%. Там никой нищо не е пипал и няма да пипа, всичо си ОК.
Сложих ме една 25ZM-S.
Сори, това ми заприлична на кабелния канал и се замислих, как няма да има изолация. Сори, 25ZM-S е готина машина.