Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 81
Like Tree23Одобрявам

Въпрос за коректната работа на климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    32
    #1

    Въпрос за коректната работа на климатик

    Здравейте.Историята е дълга,но накратко-огледах се случайно на едни вторични в един климатик Hisense 12-ка конвенционален.Старателно стречовани вътрешно и външно тяло.Запитах дали може да ги пробвам и ако бачкат да ги купя и така и стана.Не че съм пробвал кой знае колко щото нямаше с кво ама отворих капака при клемореда,подадох фаза на компресора-завъртя (добър знак,макар да не е гаранция щото не знаех дали вдига налягане),подадох на вентила-работи,подадох на вентилатора-йок.Загледах кондензатора му-пръснат из цялата горна част на климатика.Взех от един друг климатик с доста по-голям капацитет и го забодох-бачка .Отворих крана на ниското-фъсна,значи има фреон....някакъв.Помислих,теглих му една майна и го взех (все пак ако се осере нещо генерално,просто ще го върна пак там... срещу 1/3 от цената).
    Да спомена само,че до преди няколко месеца хал-хабер си нямах (не че знам много сега де) от хладилна техника,макар че ми е било интересно винаги,но след една случка зимата се почувствах тъпо и реших да сваля някоя и друга книга и да се пообразовам а климатика да е нещо като начална практика
    Та поради горната причина съответно нямах никакви инструменти с които да направя каквто и да било за това си взех основните по-специфични неща-конусна дъска,тръборезка и манометричен блок (оксижен си имам в гаража).Впоследствие си направих от един стар влагоуловител+малко допълнителна карантия станция за източване на фреон,но това е съвсем отделна тема.
    Та по същество,че много се отплеснах.
    Източих останалия фреон от климатика.Оказа се 680гр от 1180 по табела.Наложи се да сменя крана на тънката тръба,понеже резбата му беше прецакана (не го бях забелязал преди това).Смених го и монтирах (монтирах е силно казано де),по-скоро сложих външното тяло пред гаража и го укрепих да не мърда и вътрешното също,свързах всичко.Вакуумирах и оставих една вечер.На сутринта вакуума беше паднал наполовина.До вечерта повече не беше мръднал и реших,че може би се дължи на влагата която се отделя от маслото и др.части.Дали?
    Тъй като (естествено) нямам азот под ръка а и няма смисъл за веднъж да купувам бутилка и вентил които струват няколко пъти цената на климатика,макар да знам ,че е грешно и вкарвам насила влага и въздух в системата ,реших да го надуя със станцията (надувах през филтър-дехидратор,поне боклук да не вкарвам).Надух грубо до 12 бара.Проверих всички връзки с гъбичка и веро-от никъде нищо.Поседя около час и налягането не падна.Сметнах ,че всчко е наред,теглих му една и изпуснах налягането.Вакуумирах 20 мин.Поседя 15 минути и после пак 20 минути вакуумиране.Напълних го по табелка.Тук е момента да кажа (не ме сочете с пръст),че ми се стори нерентабилно да си купувам везна за едно пълнене и пълних с едно джобно електронно кантарче (уж с точност +/-10гр) т.е пускам с манометъра,спирам,меря и пак така.
    И греда номер 1-вентилатора на външното тяло не тръгва.Явно е нещо във вътрепното тяло,но още не съм стигнал до там,но подозирам нещо тъпо-може би реле,щото трубината на вътрешното тяло си тръгва на отопление,чак след като стоплят тръбите т.е тръбния датчик предполагам,че работи.Както и да е за сега.
    Друг ми е дерта и въпроса (освен горните два)-дали работи нормално като цяло при условията ,които ще напиша след малко и дали правилно съм го заредил (в което се съмнявам) или ме е излъгало кантарчето

    Условията бяха следните:
    Външна температура - +3гр
    Влажност -88%
    Вътрешна температура- 10гр
    Гаража е 30см зид ,грубо около 50куб.м

    Процедирах така:
    Поради проблема с перката направих мостче между фазата на компресора и тази на перката за да тръгнат заедно докато вдигне налягане.Пуснах климатика на отопление,компресора тръгна заедно с перката,вътрешното тяло на максимум скорост на перката.
    При старта беше на почти 5 бара налягането и вдигна до 15 бара за около 3 минути и половина.Позаседя се (може би защото беше доста хладно вътре) и след това продължи да се качва.На 22 бара махах мостчето за да спирам перката на външното и малко под 20 пак правех връзка за да тръгне.
    При тази галимация в гаража стана 15 градуса за около 20 минути,което според мен е добре,но нямам база за сравнение.
    Забравих да спомена ,че климата е на R22 и дозаредих с такъв.
    Направи ми впечатление обаче,че доста бързо заскрежава питата на външното и се чува нещо като клокочене вътре,което пък ме навежда на мисълта,че метода с кантарчето не работи .Заскрежаването първоначално беше отдолу на питата,което пак води към мисли за недозареждане.Принудителното пускане на вентилатора не помагаше за разскрежаването.Впоследствие почна да заскрежава цялата пита,което вече го отдавам на ниската температура и високата влажност-а дали е така обаче?.Друго също ми направи впечатление докато зареждах-условията бяха почти като референтните на табелката на климатика но тока беше с почти 1А под номиналния (доколкото може да се вярва на 20 левови амперклещи ),което също ме навежда на мисълта за малко фреон,съответно ниско налягане и на компресора му е по-леко > по-малък ток.
    След всички тея писания ми е малко трудно да си формулирам накратно въпросите,но като цяло ще се опитам:
    1.Дали спада във вакуума който забелязах се дължи на изпарената влага или не?
    2.Изключвайки проблема с перката,дали компресора работи нормално (за мен да) т.е дали нормално бързо вдига налягане при тези условия?
    3.Дали тези симптоми които описах и според мен водят до недозаредена система са истина или живея в заблуда?
    4.Как да разгранича със сигурност,кога заскрежаването е от недостиг на фреон или от нормалната работа на системата?
    Далеч съм от мисълта да се занимавам професионално с климатична техника,просто ми е интересна материята и искам да науча колкото мога,което пък е трудно без практика,за това се и допитвам до хора с опит
    Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #2

    Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    А каква е целта на цялото упражнение. Предполагам запълване на свободно време и нещо като ново хоби. Обучение за начало на нов бизнес. Защото ако е само да спестиш някакви пари, ниската цена на придобиване скача с разходите, които си направил за техника и усилията, които влагаш.
    VeleV.Klima одобрява това.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    32
    #3

    Re: Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Ново хоби е сравнително точно описание .За бизнес въобще не става дума.Цял живот съм оплетен с кабеляци,не мисля да ги заменям с медни тръби .Хобито и приятното занимание не бива да се смесват с професията,щото в един момент стават досадна рутина и си губят чара .Реално съм любопитен и ми е интересна материята и ми се иска да науча нещо и да се позанимавам с такова нещо и затова и почнах въобще.Просто не съм от типа хора,които се радват на нещо когато работи и до там.Мен ме вълнува как работи,защо работи в някакъв момент така а не иначе и т.н.
    За икономия пък е несериозно въобще да се говори.Цената на инструментите и нещата които съм купил покрай занимавката без да броя времето,разходките до магазина и т.н със сигурност са над цената на един монтаж на климатик .Ако исках икономия и просто ми трябваше климатик щях да си взема някой евтинджос от магазина с монтаж и да не се занимавам,но не е това идеята
    В тоя ред на мисли,сега като се замисля за обледяването-по-скоро логиката е обратната на това което написах.На отопление,фреона след капилярката би трябвало да влиза в долната част на изпарителя т.е там трябва да е най-студената точка и съответно най-горе да е най-топъл т.е вече кондензирал и с няколко градуса "прегрят" т.е ако цялата пита е заскрежена това би трябвало да значи по-малко фреон,ниско налягане,ниска температура и от там скреж вследствие на влагата във въздуха?

  5. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #4

    Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Спадът на вакуум за който пишеш, освен на пропуск може да се дължи и на изпарение на маслото. Щом си вакуумирал с отворени кранове. Относно заскрежаването на питата, трябва да си сигурен, че има достатъчен дебит на въздух през нея, ако въпреки това продължава да заскрежава при по-високи температури може да се дължи и на намалено количество фреон, както и на други неща.

  6. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,511
    #5

    Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Проблемът на климатичната техника като хоби и поприще на забавление е това, че в него участват фреони, подлежащи на регулация. Няма да е (особено) законно, според мен.

  7. Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    381
    #6

    Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Браво!

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    32
    #7

    Re: Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Цитат Първоначално публикувано от Jack Krauser Виж публикацията
    Спадът на вакуум за който пишеш, освен на пропуск може да се дължи и на изпарение на маслото. Щом си вакуумирал с отворени кранове. Относно заскрежаването на питата, трябва да си сигурен, че има достатъчен дебит на въздух през нея, ако въпреки това продължава да заскрежава при по-високи температури може да се дължи и на намалено количество фреон, както и на други неща.
    Външното тяло си беше чисто като го взех,но контролно продухах питата отвън навътре и обратно с компресора-почти нищо не излезе от ламелите.Вентилатора се върти нормално на ръка т.е без усилие а и струята въздух е доста силна,така че по-скоро съм склонен да вярвам че не е там проблема
    Цитат Първоначално публикувано от dodo_pv
    Πpoблeмът нa ĸлимaтичнaтa тexниĸa ĸaтo xoби и пoпpищe нa зaбaвлeниe e тoвa, чe в нeгo yчacтвaт фpeoни, пoдлeжaщи нa peгyлaция. Hямa дa e (ocoбeнo) зaĸoннo, cпopeд мeн.

    Не разбрах,кое е незаконното-точа от бутилка,събирам в бутилка.Не си фъскам във въздуха за кеф,да разширявам дупката

  10. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,511
    #8

    Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Аз така си мисля, но може и да не съм прав, ако дейността се извършва с собствена сграда. Поинтересувай се.

  11. Member
    Тук е от
    Mar 2015
    Мнения
    559
    #9

    Отговор: Re: Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Цитат Първоначално публикувано от ThMihov Виж публикацията

    Не разбрах,кое е незаконното-точа от бутилка,събирам в бутилка.Не си фъскам във въздуха за кеф,да разширявам дупката [/COLOR]
    Принципно, ако бяхме бяла държава, не би трябвало да може дори да си помислиш да си събираш или пускаш от бутилка какъвто и да е било хладилен агент (изключвам R718 )
    Като цяло в България има закон за продажбата и работата с озоноразрушаващи материали, според който за да можеш да закупиш хладилен агент трябва да имаш сертификат, но никой не го следи това.
    Aleksandars одобрява това.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    32
    #10

    Re: Отговор: Re: Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Факт.Закони бол,ама всеки си затваря очите.
    А по темата-нещо вярно в разсъжденията?

  13. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #11

    Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Повечето хобита са по ръба на закона - иманярство, бракониерстването, незаконните радио-любители, билкарите и хомеопатите... каквото се сетиш е незаконно.
    Човекът иска да си сложи скрападжийски климатик на гаража и да си поправи хладилника , а вие го пратихте в затвора.
    Предполагам го е докарал до там от майстори. защото за съжаление са 2-3ма тук, които разбират , в повечето градове ти правят климатика/либхера 3-4 пъти по 50 лева и накрая го хвърляш.

    Та поне не пречете.
    Мен ми е интересно да прочета приключението му с този климатик.
    Този пост е редактиран от avenger; 19-03-17 в 13:09.
    dodo_pv, teon, justify и 1 други харесват това.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    1,580
    #12

    Отговор: Re: Отговор: Re: Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Цитат Първоначално публикувано от ThMihov Виж публикацията
    Факт.Закони бол,ама всеки си затваря очите.
    А по темата-нещо вярно в разсъжденията?
    В правилна посока си,по точка 1 възможно е но е трябвало пак да вакуумираш,по 2 нормално е,по 3 и 4 с монометри най-лесно.

  16. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    251
    #13

    Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    Манометри, качествен контактен термометър, таблица с фреона и амперклещи са ти достатъчни. Видимо интелигентен човек си и няма да имаш проблем.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    1,580
    #14

    Отговор: Въпрос за коректната работа на климатик

    https://play.google.com/store/apps/d...anfoss.koolapp
    Това приложение много помага.

    Sent from my" Xperia M4 Aqua"

  18. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    32
    #15

    Re: Въпрос за коректната работа на климатик

    През седмицата мисля да разглобя вътрешното тяло и да огледам защо не пуска перката.Ако не открия нищо или е прекалено пипкаво ,ще мъдря някакво елементарно управление за външното тяло,че в момента правя стаята на малкия и няма кога .По същество ще си е обикновен терморегулатор с термистор и ОУ (каквото намеря из кутиите с чарковете).Идеята ми е при достигане на определена температура респ. налягане да спира перката и след като спадне до определено да я пуска т.е ще се заиграя малко с хистерезиса ама ще го наглася.Термистора мисля да го вкарам във вътрешното тяло т.е да дублирам тръбния датчик-неговия си ще си управлява вътрешния вентилатор ,моя ще управлява перката.Дефроста за сега го игнорираме.Сложно изпълнение на просто нещо
    Така няма да има нужда да клеча и да играя ролята на реле и ще мога спокойно да премеря тук-там какво става
    В тоя ред на мисли горе-долу какви са масовите фабрични стойности на налягането за включване/изключване на перката на външното?.Имам някакви спомени от една книжка,че изходящия въздух от вътрешното тяло трябва да е поне 20 градуса над стайната температура т.е ако искам да поддържам 22 градуса вътре трябва фреона да е поне 45 градуса (~18 бара) т.е това е долната граница на която трябва да включва перката но до колко трябва да работи?.Пак имам някакви спомени ,че четох в някой форум нещо от рода на 24-25 бара т.е 60-на градуса,ама не съм много сигурен.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Пералня Finlux FX5 615W - въпрос за работа с нея
    От vinsbg във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 4
    Последно: 23-02-17, 17:53
  2. Проблем с начина на работа с инверторен климатик Самсунг
    От PESHO OT MARS във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 23
    Последно: 20-10-15, 07:38
  3. Проверка на климатик след 8 години работа?
    От Yas във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 12
    Последно: 22-11-13, 21:18
  4. ЕЛЕМЕНТАРЕН ВЪПРОС ЗА РАБОТА на КОМПЮТЪРА
    От salico във форум Общ - хардуер
    Отговори: 8
    Последно: 12-04-12, 10:55
  5. Въпрос за домашна работа
    От DEYDOD във форум Програмиране
    Отговори: 0
    Последно: 09-05-08, 19:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе