Позволявам си да пусна тази тема тъй като съм изумен от пишещите по форумите. Единственият вариант за отопление на жилище с термопомпа е да се направи нагнетателна и смукателна вентилация свързана с канално вътрешно тяло с достатъчна мощност. Обикновено е в отделна стая за да не се чува шума от работата му... Всичко останало е научна фантастика, шум и вятър в апартамента... Тази инсталация се използва до момента, в който паднат температурите под определена стойност, след това се минава на алтернативно гориво, дизел, тец, дърва... Работил съм 2 години в чисти стаи на Clestra clean room и ми е ясно как се прави... Спрете да рекламирате климатици направени за гаражи и друг тип складови помещения, каквито са така наречените сплит системи... Завършена лудост е фонд за енергийна ефективност да дава пари за подобни "системи" и изпълненя... Трябва да ви подаряват антифони и шлифери... Спрете да пълните джоба на климатикаджии и псевдо инженери, които не слагат в сметката фактора шум и течение в стаята... На един климатик работещ в такъв режим лагера на вътрешното тяло и мотора са разбити за не повече от 5 години и ви предстои ремонт от порядъка на поне 100 лева... на климатик... ако имате 4 са 400 лева... Пукат им се топлообменниците, компресорите се амортизират и заминават предсрочно... В САЩ такива климатици си ги слагат в гаража и в мазето...