Аз може ли да продължа с въпросчетата :081: имам възможност да си монтирам котела в апартамента но за този случай трябва да се сложи комин с дължина 6 метра дали това е разумно не знам от гледна точка на ефективност на котела.
Преглед за печат
Аз може ли да продължа с въпросчетата :081: имам възможност да си монтирам котела в апартамента но за този случай трябва да се сложи комин с дължина 6 метра дали това е разумно не знам от гледна точка на ефективност на котела.
При различните марки уреди дължината може да варира. При някои се използват два диаметъра на комините ф60/100 и ф80/125. Ако не може да се използва ф60/100 защото позволената максималната дължина не е достатъчна, тогава се минава на варианта ф80/125, където дължината позволява да се удължи комина почти двойно. Препоръчително е да се монтира уреда в стаята, като по този начин ще си спестиш разходите за шкаф и разходите за ремонт на уреда в случай че замръзне зимъска. Кой ще ти плаща топлозагубите, когата уреда е на терасата? Избери си място близо до консуматорите на БГВ.
И все пак 6м са много, не може да няма по-подходящо място. Комините 80/125 са скъпи
Понякога е по-добре да дадеш 1000 лв. за комин и да си спокоен, отколкото да дадеш 700 лв. за шкаф на терасата. Ами ако спре газта? Ами тока? Как ще защитиш тръбите за БГВ? Нали ти е ясно какво може да се случи с тях през една мразовита ноща, когато не ползваш БГВ. Кой ще плаща всичко това? Да. Разбира се че ТИ. .......... тогава ще се ядосваш, но ще е късно
Прав си, да.
Лазаре,
Цената на LPG-то била като на тока казваш, ама дневна или нощна тарифа :D и как го пресмяташ смисъл, бутилка е на кг. ; 10 кг което било 18 литра (така прочртох на по-предните страници) и струвало 20 лв.
И как да пресметна какво котле ми трябва за горепосочената квадратура 37.5кв.м плсу още 9кв.м след време ?
П.П.
извинявай че съм прекалено любопитен и прекалявам с въпросите, но ми се иска да схвана нещата...
от София съм.
В по-горните постове съм описал как се смята необходимата мощност.
Трябва ти котле с възможно най-малка минимална мощност - например Вайлант Турботек VUW 202/3-5:
http://new.gaskomfort.com/Bulgarian/...seriaPLUS.aspx
Проверих го и виж какво пише :
Двуконтурните уреди тип VUW имат вграден вторичен пластинчат топлообменник с 19 или 35 пластини, който произвежда топлата вода на проточен принцип. Предлагат се модели с мощност от 20 до 36 kW
и в табличката го дават да консумира 1.8 кг/ч това не е ли много при положение че бутилката е 10 кг. и струва 20лв. ?
Това е разхода на пълна мощност (20кВт), а при тебе ще работи на 6кВт и то с прекъсвания. Колко ще харчи зависи от топлозагубите на жилището. Преди няколко месеца дискутирахме за стойността на един киловат от различни източници на енергия и някой (мисля valen1) беше постнал една таблица. Не знам колко е вярна, защото цената на пропана варира, но все пак е някакъв ориентир - потърси я. eng.Neychev пък писа как ориентировъчно се пресмятат топлозагубите на едно жилище.
Да да прависте абсолютно , че е по добре котела да бъде вътре само ,че идва следващия проблем котел с бойлер монтажи и т.н 4600лв +1000лв комин и става :yikes :081: спрял съм се в такъв случай на ЮНКЕРС ама ще видим в тази криза тия цифри са стряскащи компромисен вариянт , ако мога да попитам дали става котел с вграден обемен бойлер да се сложи на терасата и да му турна едно юпиесче ,че поне малко да спя по спокойно или някой да има излишин някой лев :-memnon та да даде да си го направя както трябва.
Разстоянието от котела до БГВ ще бъде около 5-6м. нали инсталацията се слага в изолация толкова големи ле ще са загубите , ами ако удобрите компромисния вариянт за котел с вграден обемен бойлер какво бихте предложили като марки освен ИМЕРГАЗ.
Добре ,че измислиха тоя интернет иначе тешко на нас неросветените много благодаря за помоща май ще трябва да почерпя :Drinks: :ole
Благодаря за инфото момчета !
Виж какво предлагат и Vaillant. Моделите им са от 2008 г. - последното им поколение.
Viessmann Vitodens 333-F може ли да ми кажете цена на това чедо
Това чудо го няма в българската ценова листа, но е от порядъка на 3000 Евро.
Не се хващай за цифрата 1000лв за комин - това е комини 8-10м при система 80/125. В 99% от случаите 3,5-4м комин са достатъчни, което означава 200лв горница.