Здравейте,
Проби ми се над 20 годишен стоманен радиатор, производство на завода в Стражица. Той е с три профилни панела, H370хL1800хD100mm, присъединителен размер 300мм м/у тръбите. "Оригиналният" преди него беше 350х1800х100, но с по-голям воден обем на панелите.
Молбата ми е да ми напишете някаква приблизителна номинална отдавана мощност на този античен панелен радиатор, за да мога да преценя с какъв нов да го заменя! Стаята е 16кв.м/40куб.м, железобетон пълзящ кофраж + тухла. В момента при напълно отворен термостат и външна температура 0 градуса в стаята над 20 градуса не може да се достигне.
Спрял съм се на Тип 22 (2 профилни панела с допълнителни ламели м/у тях). Цяла седмица проучвам различни варианти, като различните производители дават противоречиви данни за отдаваната мощност. Разликите за едни и същи габаритни размери и еднакви температури на входяща и на изходяща вода достигат 500W??? Без преправяне на инсталацията L1800мм ще пасне, но искам да съм сигурен, че слагам отоплително тяло поне с еднаква топлинна мощност на старото. Намерих формули, обаче там фигурира някакъв коефициент на топлинни загуби на помещението във W, който нямам идея какъв е или откъде да намеря.
Мога да сложа и L2000, но ще се наложи удължаване на едната тръба. Другият вариант е да мина на тип 33 (с 3 панела), но цената нараства доста.
За сега като марка съм се спрял на Korado Radik Klasik и Elite Radiators (Baykan Grup Turkey), като разликата в цената, както и мощността? е около 60лв. в полза на турчето. Като видях изработката на радиаторите в Praktiker (Demat на Baykan Grup Turkey) на направо си помислих, че са ги боядисвали в часовете по трудово...Вносителят им има договор с веригата.
Ако някой може да ми препоръча някоя друга читава марка, която може да се купи в Бургас, нека да ми напише!