Резултати от 1 до 5 от общо 5

Въпрос за газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    11
    #1

    Въпрос за газов котел

    Здравейте!

    Имам въпрос относно правилния режим на работа на газов котел Мора Топ 25KW. Къщата ни е около 50-60кв. м, но ми се струва, че сметките, които плащаме за газ са нереално високи именно поради неправилния режим на работа на котела или може би прекомерната му мощност за тази квадратура. Взиман е по-мощен, защото има изгледи жилището да се разшири с около 60кв. м и с това да нарасне площта за отопление.
    Та при идване на годишни контролни прегледи на котела са ни споменавали, че е добре, за да се икономисва газ, той да работи на стойности, близки до максималните си, като разход на газ и мощност. Вярно ли е това, понеже нашият дори в най-студените дни от зимата работи на максимум половината от капацитета си, а сметката от над 350лв. ми се струва нереално висока за тази площ. В момента работи на около 1/3 от мощността си, което е достатъчно да сгрее къщата до 21 градуса, но дали е правилно от гледна точка на енергийната ефективност и разходът на газ?!
    Радиаторите си имат термоглави, в различните стаи са настроени на различно число - в кужнята, понеже е най-ниско и по-топло е на 1 и 1/2, в едната стая е на 3, в другата крайна на 6.
    Едва ли не контрольорите по безопасността са ми казвали, че имало консултантски фирми за енергийна ефективност, с които да сме се съветвали как да пестим газ конкретно с нашият котел. Вярно ли е това?
    Да уточня, котелът го избира покойният ми вече баща заедно с негов колега, топлофикатор, уж са ги смятали нещата, но май сметката излиза крива. Освен това е едноконтурен и когато се ползва топлата вода, парното практически не загрява.

    Мерси за идеите!

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Re:Въпрос за газов котел

    Ами той още при избора е обречен да работи на минималната си мощност - какво има за коментиране? Сложи си стаен термостат и отвори термоглавите на макс, притвори секретните кранове в по-топлите стаи. Колкото до работата за БГВ - няма значение дали е едноконтурен или двуконтурен - БГВ е винаги с предимство.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    11
    #3

    Re:Въпрос за газов котел

    Секретни кранове нямаме. Така е изградена инсталацията, но явно ще викам колегата на баща ми, да и сложи. Уж разбира той и цял живот такива инсталации прави.

    Иначе питам на каква мощност да работи, за да харчи минимум газ, понеже от Софиягаз така са ни подмятали инспекторите, които идват да го проверяват ежегодно. Уж трябвало да бъдел на макс, ма явно нещо или се бъзикат или самите те не разбират.

    Ако се смени котелът с по-маломощен, това би ли намалило разходите или няма разлика дали е по-маломощен и работи на макс или по-мощен, работещ на 1/3 от капацитета си?
    Като се замислих пак и попресметнах площите, отопляваните помещения са реално не повече от 55 квадрата, като след като намялахме с един човек вкъщи вероятно и площта, която се отоплява ще спадне с 15кв. м, и общата не е 80, както първоначално бях написал.

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #4

    Re:Въпрос за газов котел

    И най-малкия котел ще работи около минималната си мощност, така че сметките ще намалеят

  6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    11
    #5

    Re:Въпрос за газов котел

    Сиреч смяна на котела с по-маломощен ще намали сметките, вместо този мощния да работи на 1/3 от капацитета си?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. UPS за газов котел
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 06-06-16, 22:09
  2. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 21:51
  3. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 22:17
  4. Въпрос за газов котел
    От ilko_76 във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 29-02-12, 23:28
  5. Газов или електрически котел?
    От Vassilev във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 14-12-11, 20:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе