Здравей Лазар,
Прочел съм повечето теми по въпроса за избор на газов котел, но все още не мога да се спра на конкретна марка и модел. Разбрах, че трябва да търся котел с ниска минимална отоплителна мощност, понеже радиатори ми не са голяма мощност. Срещам известни трудности с изчисляването на мощността на радиаторите, тъй като отоплителната ми инсталация е заварено положение. По мои сметки би трябвало да имам между 5 и 6 хиляди W, но бих искал да те помоля да удариш едно рамо за по-точна сметка. Ще дам пълно описание на съществуващото положение на отоплителната инсталация. Старият електрически котел е монтиран в банята. Непосредствено след котела е вързана лира. Системата доколкото разбрах от четене във форума е последователна, т.е. от котела излизат 2 тръби (топла и студена) със сериозен диаметър и до края на системата диаметъра на тръбите постепенно намалява. От банята тръбите преминават през спалнята, където е монтиран и първия радиатор. От спалнята преминава в кухненски бокс + трапезария(едно преградено помещение), където са монтирани още 2 радиатора. Точно след преминаването от спалня в кухня е идеята ми да присъединя новия газов котел(Посъветвах се с приятел, който твърди, че не би трябвало да имам проблем с циркулацията при този начин подвързване, но искам да те помоля и за твоето мнение по въпроса). Следва преминаване към хол, като преди радиатора в хола има едно отклонение за таванско помещение(преустроено в спалня).
Опис на отоплителните тела:
Спалня – 7 глидера (чугун H=500)
Кухн. Бокс – 7 глидера (чугун H=500)
Трапезария – 7 глидера (чугун H=500)
Хол – 12 глидера (алуминий H=500)
Таван – 6 глидера (алуминий H=500)
Баня – Лира (450x1000)
Чугунените радиатори са с ширина на глидера 10см(от глидер до глидер),а в дълбочина са около 13см.
Газовата инсталация е вече готова и котела ще бъде монтиран именно на това място между спалня и кухн. бокс. Трябва ми двуконтурен котел, за да се прикачи към кухненската мивка. Бях се насочил кам Бош 7000, гледам, че го хвалят, но вече не знам J. Търся икономичност и искам да се вместя до 2000лв.