Здравейте!
Имам въпрос относно правилния режим на работа на газов котел Мора Топ 25KW. Къщата ни е около 50-60кв. м, но ми се струва, че сметките, които плащаме за газ са нереално високи именно поради неправилния режим на работа на котела или може би прекомерната му мощност за тази квадратура. Взиман е по-мощен, защото има изгледи жилището да се разшири с около 60кв. м и с това да нарасне площта за отопление.
Та при идване на годишни контролни прегледи на котела са ни споменавали, че е добре, за да се икономисва газ, той да работи на стойности, близки до максималните си, като разход на газ и мощност. Вярно ли е това, понеже нашият дори в най-студените дни от зимата работи на максимум половината от капацитета си, а сметката от над 350лв. ми се струва нереално висока за тази площ. В момента работи на около 1/3 от мощността си, което е достатъчно да сгрее къщата до 21 градуса, но дали е правилно от гледна точка на енергийната ефективност и разходът на газ?!
Радиаторите си имат термоглави, в различните стаи са настроени на различно число - в кужнята, понеже е най-ниско и по-топло е на 1 и 1/2, в едната стая е на 3, в другата крайна на 6.
Едва ли не контрольорите по безопасността са ми казвали, че имало консултантски фирми за енергийна ефективност, с които да сме се съветвали как да пестим газ конкретно с нашият котел. Вярно ли е това?
Да уточня, котелът го избира покойният ми вече баща заедно с негов колега, топлофикатор, уж са ги смятали нещата, но май сметката излиза крива. Освен това е едноконтурен и когато се ползва топлата вода, парното практически не загрява.
Мерси за идеите!