Резултати от 1 до 7 от общо 7

Пренасяне на излишна топлина

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    14
    #1

    Пренасяне на излишна топлина

    Здравейте,
    живея в панелен апартамент под наем (без топлоизолация), в който има инсталирана в хола камина на Дипломат-9kW без водна риза. Дотук всичко е наред, обаче колкото и да поддържам слаб огъня в стаята става много топло. Отворих вратите да отива топлината към спалнята за да не я отоплявам на ток, но до там не достига достатъчно топлина понеже има коридор (вижте снимката). Коридора успява да се затопли, но спалнята неможе.
    Въпроса ми е, дали може да се измисли начин да пренеса част от топлината в спалнята без да е необходимо да отоплявам коридора и същевременно ако може да мине без къртене. В спалнята не ми трябва много висока температура - 16-18 градуса мисля, че ще са достатъчни.


  2.  
     
  3. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #2

    Re:Пренасяне на излишна топлина

    Виждал съм заведение отоплявано цялото чрез въздуховоди от по 15-20 см диаметър които с вентилатор/и "хващат" въздух отвън, прекарват го през въздушен кожух около част от камината(задна, странична и горна части и го отвеждат до другите помещения където на около 40-60 см от пода от въздуховодите свършват и загретият въздух излиза в помещението.

    Така едновременно се вкарваше: 1. свеж въздух отвън и се загряваше помещението, като навън чрез аспирация се изхвърляше димилката/пушека от цигари.

    Това беше самоделен модел и явно беше правен заедно със заведението.

    В твоят случаи и с условията и разположението което имаш едва ли това което искаш е възможно.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    1,783
    #3

    Re:Пренасяне на излишна топлина

    Взимаш една духалка от 15лв. и един голям пирон.Забиваш пирона на касата на спалнята отгоре откъм коридора и закачаш духалката на него и я пускаш само на вентилатор да духа към стаята

  5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #4

    Re:Пренасяне на излишна топлина

    Слагаш два вентилатора от тези въртящите се. Единия на врата на хола да духа кък коридора(ама дърпаш джаджата да не се върти) и един на вратата на спалнята. Така ще имаш топъл коридор и малко по-топла спалня. Ако сложиш духалка, която работи само на вентилатор почти нищо няма да се получи защото денита на вентилаторите им е много малък.

  6. Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Живее в
    Русе, и малко у десно и малко у лево
    Мнения
    669
    #5

    Re:Пренасяне на излишна топлина

    А вие пробвали ли сте с тея бръмчиля какъв ветрилник би станало и колко глупаво би изглеждало! Един познат си беше направил система от въздуховоди, но над окачения таван в целия апартамент - да закача топло от каминката или студено от един мобилен климатик. Незнам колко върши работа, но не е без хич. Твоето разположение е доста кофти за тази идея, а пък без къртене съвсем няма стане мисля. Успех и сподели реализирано нещо, което върши работа.
    Пък и - къртиш, после - мажеш - не е толкова страшно.

    Като идея - на един вентилатор /за баня примерно/, нанизваш въздуховод. С къртене минаваш през стените на коридора и влизаш в спалнята и пускаш въздуховода най-много 20-30 см от пода. Ако изнамериш и въздуховод, който не е метален - още по-добре.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Плевен
    Мнения
    52
    #6

    Re:Пренасяне на излишна топлина

    В такъв апартамент най добре е с камина с водна риза и няколко радиатора в някои от стаите но щом си под наем ще ти дам друга идея . Доколко е изпълнима ще обмислиш ти , иначе за работа ще върши . Над камината се слага един дифузор с вентилатор за отдушници на 110 мм след него тръгва гъвкава тръба пак на 110 мм от тия дето ги има във всеки Практикер или магазин Направи си сам които ги използват за въздуховоди . Тая тръба е лека и се закрепва лесно . Минава в горната част на вратата тоест вратата няма да може да се затваря щом искаш без къртене после се качва към тавана и върви по него до другата стая там се спуска през горната част на вратат и по стената на спалнята се завежда поне до прозореца . Вратата на спалнята пак не се затваря напълно и през нея по студения въздух се връща в хола от разликата в наляганията получена от работата на вентилатора . За да се затваря вратата на спалнята може да се сложи една нада точно на това място и да се разкача тръбата ако е нужно . Дифузора представляма нещо като фуния и служи за улавяне на повече от топлината , вентилатора е добре да е с по голям дебит и да се спира като загасне камината . Ако имаш висящ таван и може тръбата да минава над него е по добре но ако не това е начина без къртене . Ако нещо не е ясно ще обясня или начертая но при всички положения ще трябва някой сръчен да монтира нещата . Ето и схемата за тръбата .
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    14
    #7

    Re:Пренасяне на излишна топлина

    @ivelin19 и Аз нещо от този род си мислих и ще взема да направя проба с подръчни средства.

    Другия вариант е с вода. При него ще са необходими само 4 малки отвора в стената. Един колега си е направил такава система на печка "Чудо".
    Около лира (тези които се поставят на кюнците) е обвил медна тръба през която циркулира вода, която преминава през вътрешно тяло на климатик. Несъм му я гледал системата с подробности но имаше още някакъв малък разширителен съд, предпазен клапан и естествено помпа за циркулация.Но не съм навит много да инвестирам в такава система (по груби сметки ще излесе около 150-200лв.) пък и се съмнявам в ефиктивноста и.

    Ще пробвам варианта на @ivelin19, ако не се получи ще си отоплявам спалнята на ток.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 7
    Последно: 03-04-12, 16:30
  2. Отдадена от хладилника топлина с стаята
    От javordinchev във форум Хладилна техника
    Отговори: 0
    Последно: 27-05-11, 15:30
  3. Индикатора за остатъчна топлина свети непрекъснато
    От Rozichka във форум Друга битова техника
    Отговори: 2
    Последно: 09-08-10, 10:38
  4. Пренасяне на информация по тоководещи линии
    От eltehnika във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 16
    Последно: 23-02-08, 17:50
  5. Пренасяне на софта от един комп на друг
    От kolyo1 във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 21-09-06, 12:54

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе