Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013
Бойлерът ми е Сънсистем ,300 литра е защото захранва 2 домакинства,на теб не ти трябва толкова голям.Едно Теси 120 литра ти е достатъчен,но да е с голяма серпентина подходяща за газов котел.
- - - - - - - - - -
Газовият котел топли по бързо водата,отколкото може да я източиш.А и ще имаш подгрята готова вода постоянно и няма на всяко пискане на водата да ти се пали котела.
Точно щях да питам за Теси. Гледах и Елдом и Теси. Предложи модел с такава серпентина :)
И на мен ми е интересно да видя предложения за малолитражки с големи серпентини, тъй като за термопомпите постоянно търся такива, но към момента не намирам нищо подходящо в серийно производство - само по поръчка.
До колегата Lucky Luciano, направата на газова отоплителна инсталация не е шега работа. За това го има и този форум, има го и режима цък-цък и други главоболия. Ако искаш нещо читаво и професионално, мога да ти препоръчам фирма за района на Пловдив и да не се занимаваш с газовото дружество. То няма сметка ти да плащаш малко. Пращам ти на лични съобщения. Успех.
Lucky Luciano, аз от 6г. съм с двуконтурен котел - БГВ на принципа на проточен бойлер. И да ти кажа сега бих си сложил едноконтурен котел и отделен специален бойлер, който да се топли от котела. В моя случай жената и дъщерята за щяло и нещяло пускат многократно на ден за по 3-4сек. топлата вода от мивките (не душ за къпане) и котелът се побърква от тръгни-спри. Отделно си има едно забавяне време докато дойде топлата вода. А с едноконтурен котел и специализиран бойлер, нито котелът ще се включва и изключва десетки пъти на ден, а топла вода пак ще има достатъчно и ще тръгва веднага.
Lucky Luciano, и още поне 500-550 за бойлер със серпентина...
Lucky Luciano, аз също се доверих изцяло на мнението на хората от този форум, използвам възможността да им благодаря още веднъж!
Вече 2 месеца ползвам Бош Конденз 7000, едноконтурен, а скоро добавих към него и хоризонталния бойлер 120л на Теси със серпентина.
Около 500лв ми излезе цената на бойлера + тръби, части и монтаж, + датчик на Бош за температурата в бойлера.
Водата никога не свършва, а след дълго къпане или вана, котела за 10 минути успява да я затопли до желаните градуси (в моя случай 50).
Бойлера е отдалечен на 12м от котела, свързах го с тръби с алуминиева вложка ф20. Изключително съм доволен! Освен това бойлера си има и ел.нагревател и лятото мога да експериментирам кое ще ми е по-изгодно на газ или на ток.
Сметките ми за Декември и Януари са по 200лв. Къща, без изолация, високи тавани.
На страница 55 в темата съм показал какъв беше моя случай!
Успех в начинанието!
Решено. Само се чудя за бойлера, дали да не е 150л.:BigGrin
Да обсъдим тръбите и мястото на котела и стаите?
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lucky Luciano
Решено. Само се чудя за бойлера, дали да не е 150л.:BigGrin
Да обсъдим тръбите и мястото на котела и стаите?
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lucky Luciano
........
Сега изниква и въпросът с мястото на котлето и прекарването на инсталацията. Да го начертая ли?
.............
:confused:
Етажът е като "П". След малко ще го драсна на един лист и ще го снимам и съответно прикача.
Най-добре е да го обсъдиш с инсталаторската фирма.
1 Прикачен файл(ове)
И да го обсъдя и да не - има два варианта - или в банята, като бойлерът със серпентината ще е в малкия коридор, където е в момента или ще е във WC, където ще бъде и бойлерът със серпентината. Въпросът е - ако е във WC, където предпочитам да е, как да тръгнат тръбите - удачно ли е през всекидневната, оттам един щранг слиза долу и пълни 2 радиатора+лира, а другата част продължава към хол, детска, спалня 1, спалня 2 и завършва в банята с лира. Или тръгва от банята, оттам спалня 2, спалня 1, детска, хол, всекидневна, където завършва с радиатор и щрангът слиза долу с двата радиатора и втората лира.
По посочената схема не знам дали някой ще може да ти помогне,аз поне не разбирам нищо.Нарисувай я малко по подробно(разбираемо)с размери на стаите.
1 Прикачен файл(ове)