Охлаждане чрез конвектори ползващи вода от кладенец - как е най-добре?
Здравейте Колеги,
Не съм сигурен дали темата е за тук, но да минем по същество!
Искам да си монтирам радиаторни конвектори, които да свържа с кладенеца и по този начин да си охлаждам къщата.
Имам кладенец на който не съм му мерил температурата, но мисля, че е около 10 гр.(+-) В момента тече ремонт в двуетажна къща с РЗП за отопление и охлаждане, около 150 кв.м. Смятам да сложа във всички стаи радиаторни конвектори. Отоплението ще е на ток, твърдо гориво и слънчеви колектори.
За охлаждането въпросите са:
1. Не знам за охлаждане как да свържа системата с кладенеца, дали директно да изпомпва от кладенеца и да минава през конвекторите, после в канала или за поливане (в кладенеца не мисля да я връщам, понеже ще се използва и за битова), или пък да пусна една серпентина в кладенеца и да си затворя системата(този вариянт по ми харесва) ако е затворена системата колко навивки тръба да пусна, с какъв диаметър да са навивките и какъв размер тръба?
Кладенеца е с подземна река.
2. Ще има ли някакъв конденз, за да изведа тръби за отвеждането му???
3. Дали конвекторите да са автоматизирани, т.е. да включват и изключват по зададени параметри?
4. Дали ще затопля кладенеца, ако е със серпентина?
5. Не съм ходил още да гледам модели конвектори, но как се изчисляват за охлаждане, а и за отопление?
6. Има ли някои други тънкости, които изпускам във въпросите по горе?
Благодаря предварително.
Отговор: Охлаждане чрез конвектори ползващи вода от кладенец - как е най-добре?
май съм сгрешил раздела :)
Сгрешен е действително.Мислех още като отворихте темата да я преместя, но реших за начало да я оставя да видим дали ще има интерес и отговори.Сега ще я преместя в "Отопление" където се разискват системи като вашата, най-вече за отопление, но и от време на време за охлаждане.Там има специалисти които знаят какви да са тръбите и така нататък.
Ще оставя време за пренасочване на темата.
т.2 - да, ако топлоносителя е с темп под 18 градуса ще имаш конденз. изтегли си едно ръководство как се инсталира конвектор и виж какви жици и тръби да си пуснеш.
т.5 - знаеш колко топло и студено ти трябва за стаите по това ги избираш.
само с това мога да помогна :)
Не подценявайте познанията по топлотехника на колегата Божидар (apeiron) - той е печен по тези науки и знае отговорите на всички въпроси, които е задал. Може ли човек, който 10 години се занимава с изграждане на отоплителни инсталации да задава такива елементарни въпроси? Вместо евтина реклама май стана обратното, а? :016:.
Вижте ТУК и ТУК
Хе-хе.Няма-няма и "изникне" някоя "Гъба" ...
"Давам" ти го.Изцяло в "твоята власт" е ...
Пък може да се е преориентирал от ел. котли на термопомпи :rolleyes:
Мерси за мнението на колегата estqwerty.
Що се отнася до последните две мнения, ще кажа, че нямам никакъв опит с кладенците, както и с охлаждането. Може да имам стаж в отоплението, но конвектори никога не съм монтирал, за това не съм и изчислявал(монтирал съм само газови)..... Въпросите от първия ми пост са свързани с охлаждането на къща и очаквах подобни отговори. Цитираните линкове от форума на колегата Lazar нямат общо с темата. Мненията които съм давал в темите свързани с отопление са на базата на практиката и реалните резултати. Като заставам твърдо зад всяко от тях. А темата, която бях пуснал че искам да се занимавам с климатици, не означава че съм разбирал от такива... Не се занимавам все още с климатици.
Просто искам да си охладя евтино къщата и ще опитам. Смятам да е със серпентина в кладенеца, не знам дали ще го затопли, но ще опитам. Ако го затопли ще дърпам директно вода от него, а изходящата ще пусна в ливадата :)
Става!Аз охлаждам така цялата къща ,но водата е от сонда. Минава през конвекторите и се оттича в канализацията......помпата е 1.75кв.....конвекторите и те харчат ток.Смятал съм обаче ,че с качествени климатици може би е по евтино!