Здравейте на всички. Първо тук се извинявам за неадекватното заглавие, ама не знаех как да го формулирам. Видях че тук има доста хора добре запознати с отоплението на пелети и се реших да се допитам до вас, че съм объркан, много различни мнения просто.
Кратка предистория, до сега много години сме се отоплявали на въглища но ни писна от мръсотията и решихме да преминем на пелети тази година, като осъзнавахме че ще е по-скъпо, ама за сега идва почти 3но, а това не мисля че е нормално. Лично очаквах от около 50% до макс 2но по-скъпо.
Къщата е на 3 етажа като няма външна или вътрешна изолация. Дограмата е дървена двоен стъклопакет. Не знам какво точно инфо Ви трябва, та питайте, в момента налучквам. 2рия и 3тия етаж са по 116 квадрата, а първия е може би 90, та общо 300 да ги кажем. Взехме котел Bisolid Komfort с горелка 30 киловата мисля. Инженерите на Ерато казаха че ще ни стопли със сигурност, та не сме се замисляли дали няма да са малко , а и предишния котел беше 32kw и беше супер, по 24 и нагоре градуса поддържахме, а аз лично мисля че и 20-21 са Ок, все пак е зима и не ми пречи да не съм по тениска вкъщи, както примерно става с тези 25 градуса.
До сега пробвахме примерно да го палим сутринта или по-обяд, но му трябват може би 5-6 часа да дигне 55-60 градуса, което не знам дали е нормално ? И къщата се стопля трудно, а и като се спре много бързо изтиват радиаторите, но нормално. Пробвахме да го оставим цял ден и нощ, ама разхода идва супер много така, на ток ще е по-евтино. Идваха може би 3-4 техници нагласяха неща, ама същата работа. 1 от хората каза, че тези 30kw били малко за нашата къща от което разбираемо не останахме доволни и ако примерно не може да се стоплим като хората, ще има скандали с Ерато и искане за замяна може би.
Последно идваха днес и ни предложиха да сложим термостат, като примерно го нагласим на 20 градуса и да работи 24 часа, така казаха че ще е най-добре, като стигне тази температура ще намаля и ще харчи малко пелети, само казаха че примерно първите 3-4 дена докато се стоплят стени всичко разхода може да стане много висок, но после ще падне драстично.
Моите въпроси са, какво е най-удачното решение в нашето положение, как да процедираме ? Тези киловати смятате ли че са достатъчни ? Ако примерно направим вариант с термостата, колко смятате че ще е разхода на денонощие пелети, колко е нормално ?
Благодаря предварително
П.п Забравих да спомена че към системата има и бойлер 150 литра. Стълбището не се отоплява.