Резултати от 1 до 7 от общо 7

Какъв метод за отопление с пелети

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    3
    #1

    Какъв метод за отопление с пелети

    Здравейте на всички. Първо тук се извинявам за неадекватното заглавие, ама не знаех как да го формулирам. Видях че тук има доста хора добре запознати с отоплението на пелети и се реших да се допитам до вас, че съм объркан, много различни мнения просто.

    Кратка предистория, до сега много години сме се отоплявали на въглища но ни писна от мръсотията и решихме да преминем на пелети тази година, като осъзнавахме че ще е по-скъпо, ама за сега идва почти 3но, а това не мисля че е нормално. Лично очаквах от около 50% до макс 2но по-скъпо.

    Къщата е на 3 етажа като няма външна или вътрешна изолация. Дограмата е дървена двоен стъклопакет. Не знам какво точно инфо Ви трябва, та питайте, в момента налучквам. 2рия и 3тия етаж са по 116 квадрата, а първия е може би 90, та общо 300 да ги кажем. Взехме котел Bisolid Komfort с горелка 30 киловата мисля. Инженерите на Ерато казаха че ще ни стопли със сигурност, та не сме се замисляли дали няма да са малко , а и предишния котел беше 32kw и беше супер, по 24 и нагоре градуса поддържахме, а аз лично мисля че и 20-21 са Ок, все пак е зима и не ми пречи да не съм по тениска вкъщи, както примерно става с тези 25 градуса.

    До сега пробвахме примерно да го палим сутринта или по-обяд, но му трябват може би 5-6 часа да дигне 55-60 градуса, което не знам дали е нормално ? И къщата се стопля трудно, а и като се спре много бързо изтиват радиаторите, но нормално. Пробвахме да го оставим цял ден и нощ, ама разхода идва супер много така, на ток ще е по-евтино. Идваха може би 3-4 техници нагласяха неща, ама същата работа. 1 от хората каза, че тези 30kw били малко за нашата къща от което разбираемо не останахме доволни и ако примерно не може да се стоплим като хората, ще има скандали с Ерато и искане за замяна може би.

    Последно идваха днес и ни предложиха да сложим термостат, като примерно го нагласим на 20 градуса и да работи 24 часа, така казаха че ще е най-добре, като стигне тази температура ще намаля и ще харчи малко пелети, само казаха че примерно първите 3-4 дена докато се стоплят стени всичко разхода може да стане много висок, но после ще падне драстично.

    Моите въпроси са, какво е най-удачното решение в нашето положение, как да процедираме ? Тези киловати смятате ли че са достатъчни ? Ако примерно направим вариант с термостата, колко смятате че ще е разхода на денонощие пелети, колко е нормално ?

    Благодаря предварително

    П.п Забравих да спомена че към системата има и бойлер 150 литра. Стълбището не се отоплява.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Отговор: Какъв метод за отопление с пелети

    1. Стаен термостат задължително
    2. Няма нужда от по-голям котел - няма да харчи по-малко, а този ще се справя
    3. Колко е нормалния разход ли? Колкото са топлозагубите, затова:
    4. ИЗОЛАЦИЯ му е майката

  4. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2007
    Мнения
    64
    #3

    Отговор: Какъв метод за отопление с пелети

    То че трябва изолация, трябва. Няма спор, но въпроса на човека е друг и е много резонен. Защо разхода му е троен, при положение, че преди пак без изолация на въглища му е било по-топло. Според мен пелетите които се използват не са достатъчно калорични или просто сметките и настройките ( и/или софтуера/хардуера ) на ерато имат проблем.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #4

    Отговор: Какъв метод за отопление с пелети

    Аз съм си правил експерименти преди да мина на природен газ с котела на твърдо гориво Дакон. Ако през деня го изгася и го запаля чак вечерта, после докато навакса спадналата температура гореше набързо още толкова въглища, колкото ми трябваха ако гори цял ден без да спира. Така че според мен е по-добре котелът да не се спира изцяло, а да се регулира ако е възможно от стаен терморегулатор и да не се дава на помещенията да изстиват.
    Иначе каквото и да се подобрява по системите, то ще даде някакъв, но не особено голям ефект. Може и да паднат леко сметките, но няма да е фрапиращо. Най-важното нещо, което пак достигнах от личен опит (особено за къща, както съм аз), е всичките възможни финансови средства да се насочат към ИЗОЛАЦИЯ - външна и вътрешна на стени и особено тавани, дограма и стъклопакети. Колкото повече, толкова по-добре. Нищо друго не може да даде такъв ярко изразен ефект при тези високи цени на алтернативните на твърдото гориво пелети и природен газ.

  6. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #5

    Отговор: Какъв метод за отопление с пелети

    Знеаш че съм от твоя квартал там са все къщи имам приятел който си сложи котел с пелети и казава че е много по евтино от газта колко нямам идея. Лично аз чувам от хора които са ми казвали колко плащат за газ а дали с пелети е по евтино сигурно знете повече. Ако дадете инфо добре е да знаем.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #6

    Отговор: Какъв метод за отопление с пелети

    Аз за пелети не знам колко излизат сметките. Просто коментирах, че поставяне или подобряване на изолация ще има много по-голям ефект върху сметките от всяко едно подобрение по системата.
    Ще се радвам ако ме свържеш с човека или дадеш някакво инфо. И аз ще проуча из квартала. Иначе и ти знаеш - на природен газ е много комфортно и много скъпо. С програмируемия седмичен стаен терморегулатор не изисква никакви усилия от нас и е точно толкова топло по часове колкото ние искаме - пускаш и забравяш. Но вече почти не издържам на сметките - особено за периода януари-март. В момента нямам обаче и финансов ресурс (дъщерята замина студентка и разходите скочиха яко) за 4-ти поред котел - два на твърдо гориво, сега на газ и предполагаем на пелети.. Ще го обсъдим на ЛС да не спамим темата на човека.

  8.  
     
  9. Junior Member Аватара на warm
    Тук е от
    Sep 2013
    Живее в
    сглобяема къща в Северна България
    Мнения
    54
    #7

    Отговор: Какъв метод за отопление с пелети

    Вижте какъв разход съм описал в моята тема :" пелетна горелка" и другата за разхода на пелети и ще видите потвърждение в това че първо се инвестира в ИЗОЛАЦИЯ а след това във всичко останало, но сте прави че при тези загуби разхода се вдига много докато достигне зададената tº и по-добре ще е да поддържа постоянна температура особенно ако Ератовските горелки работят и по модулация

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Пелети
    От AlexEnchev във форум Отопление
    Отговори: 50
    Последно: 27-10-15, 18:13
  2. Отговори: 4
    Последно: 07-11-13, 12:08
  3. Какъв уред за отопление ще препоръчате за 25м2 стая
    От mirchev във форум Електрическо отопление
    Отговори: 4
    Последно: 09-08-10, 08:41
  4. Какво е Friend метод
    От midjis във форум Програмиране
    Отговори: 1
    Последно: 30-11-06, 02:08
  5. Препоръчайте ми метод за борба със спам
    От glarus във форум Общ - софтуер
    Отговори: 9
    Последно: 21-04-06, 14:55

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе