Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 36
Like Tree11Одобрявам

Газов котел и температура на водата

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Feb 2014
    Мнения
    5
    #1

    Газов котел и температура на водата

    Здравейте,
    Нов съм в този форум и бих искал да Ви попитам за моя проблем с газовия котел и решението му.
    Котела ми е SIME 24KW италиански е. Затоплям 2 стай и една лира в банята с термо-глави съм на радиаторите, и за декември месец платих 270 лева като поддържам 22 градуса но ми се струва много, температурата на котлето мога да я регулирам и я държа на 60 градуса. Имам още 2 стай в който не включвам за да не правя разход. Един познат е със същото котле без изолация и топли 5 радиатора и за декември плати 300 лева. Какво да правя за да затоплям 3 радиатора и една лира и малко разход? Колко да ми е водата в котела като температура и да ми е икономично?

  2.  
     
  3. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #2

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Понеже си дал сравнително малко данни, вероятната причина за високия разход, е че мин.мощност на котела е по-висока от топлозагубите на 2-те стаи и използваната в 2-те стаи радиаторна мощност на твоята инсталация. С две думи казано, котелът ти е по-мощен, отколкото ти е необходимо в момента за 2-те стаи.
    На този етап можеш да си купиш и монтираш он/офф стаен терморегулатор /термостат/ и термоглавите - развити докрай.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #3

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    На първо място да прочетеш поне 2-те големи теми в раздела - за избор на котел и колко ви струва отоплението на газ. Подробно и по няколко пъти е обяснено всичко. Този въпрос и тази ситуация са разисквани многократно. Но все пак, тъй като искаш наготово - този котел е с много висока минимална мощност. 2-та радиатора и лирата не могат да я достигнат. Навремето нямаше много избор и се предлагаха само подобни модели, които имат минимална мощност 11-12кв. Те не са подходящи са 1-2 стаи. Хората си мислят, че като не пускат другите радиатори и ще спестяват. Но то не става така. Като прибавим и липсата на стаен терморегулатор и нещата още повече се влошават. По-добре пусни всички радиатори и сложи стаен терморегулататор, който да управлява котела по стайна температура. Комфортът на хората в жилището зависи от стайната температура, а не от температурата на водата в котела. Разходът най-вероятно ще остане същия, но ще топлиш навсякъде. Разходът е в зависимост от изолацията, наличието на топлещи съседи, поддържана температура в стаите, правилно оразмерена и изпълнена инсталация и т.н. Аз топля на 21.5-22.5гр. 5 стаи и 2 бани в еднофамилна къща и за декември имам към 320лв. По-дългосрочно решение е смяна на котела с нов, който има ниска минимална мощност - 2-3кв.

  5. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #4

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Този котел по каталог е с мин.мощ. 7,5 кВТ, което не е чак толкова много спрямо 4-5 радиатора, ако работят всички.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #5

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Това е така, но хората с цел икономии не включват всички радиатори, а тези които нямат и стаен терморегулатор, намаляват инстинктивно и температурата на водата, пак с цел икономии. Изглежда им логично като намаляваш радиатори и температури да пада и разхода. Така мощността на радиаторите пада още и както знаем котелът започва да работи неефективно. Много хора не могат да приемат и им звучи нелогично, че е възможно с 5 радиатора и приемливи температури да имат почти същия разход както с 2 радиатора и ниски температури. Имам колежка, на която много пъти съм и го казвал, но тя си знае нейното. Спира си радиатори и намалява температурата на водата. Дори споделя, че и мъжът й се кара, но тя е категорична, че за нея това единствената възможност за намаляване на непосилните сметки.
    За такива случаи, моето мнение е, че най-доброто решение си остава монтирането на наличните вече по фирмите (защо ги нямаше преди на пазара!!!) котли с много ниска минимална мощност - 2-3кв. Такъв котел би довел до намаляване донякъде на разхода. При оптимизиране на инсталацията спрямо старите котли ще остане същия или незначително намален разход, обаче при по-добър комфорт за ползвателя, което също е плюс де.
    tony34al и erm харесват това.

  7. Novice
    Тук е от
    Feb 2014
    Мнения
    5
    #6

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Тоест казвате че ако си отворя всичките радиатори и разхода ми на газ ще е същия както до сега? А каква температура да е на водата в котлето? Мога да я регулирам и виждам на термометъра на котлето. И другият ми въпрос е какво представлява трипътника на котлето и какво има в него? Казаха ми че ми е развален и трябва да се подмени с нов който е около 400 лева. котлето ми е SIME 25 ZIP

  8.  
     
  9. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #7

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Цитат Първоначално публикувано от aventa Виж публикацията
    Тоест казвате че ако си отворя всичките радиатори и разхода ми на газ ще е същия както до сега? А каква температура да е на водата в котлето? Мога да я регулирам и виждам на термометъра на котлето. ......
    Ако отвориш всички радиатори, разходът ще се повиши като абсолютна стойност / до 8, 9 или дори 10 куб.м. на ден/, но като го изчислиш спрямо отопляемия обем /на 1 куб.м./ разходът ще намалее. Зависи и от това колко стаи използваш - неизползваемите стаи нямат нужда от отопление, но в използваните стаи - получаваш топлина. Отвори първо 1 радиатор и си засичай газомера чак след 2-3 дни, за да има време стаята да акумулира топлина. След това можеш да правиш сравнение и изводи за разхода преди/сега. Относно температурата на водата - най-добре да монтираш он/офф стаен терморегулатор /термостат/ и термоглавите - развити докрай. Няма температура на водата, която да ти препоръчам, най-малко защото външната температура се мени непрекъснато. Следващата седмица например прогнозите достигат +15 гр., което не може да е база за сравнение и изводи. Нищо не си написал за жилището, изолацията, радиаторната мощност и аз не бих искал да гадая повече.
    Успех!

  10. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #8

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Вас като потребители ви интересува температурата на въздуха в стаите, а не каква е температурата на водата в котела. Стаен терморегулатор е задължителен елемент за инсталацията. Дори и най-простия ще свърши работа. Колкото до сметките с повече радиатори, действително е възможно да се постигне почти същата сметка (с малка разлика) с 1-2 стаи повече отопляеми. Един нагледен пример - купил си камион, който е предвиден за 10т. и го товариш само с 1-2т. товар, очаквайки да има разход на гориво колкото малък бус. Няма как да стане. И с 5т. да го натовариш той няма да даде особена голяма разлика в разхода. Вече ако смениш големия камион с бус за максимум 2-3т., то тогава с 1-2т. товар можеш да получиш разлика в разхода.
    Питаш какво да направиш, за да ти е икономично.
    1. Първо на газ не е особено икономично, каквото и да правиш. Цената на газа скочи със 120% за последните 5г. Като искаш икономично или климатици или твърдо гориво. На газ е много комфортно, но на съответната цена.
    2. За да постигнеш поне някакъв оптимален разход трябва котелът като мощност да отговаря на мощността на системата. Сборът от мощностите на инсталираните отоплителни тела (радиатори и лири) да е поне равен на минималната мощност на котела при определена температура на водата.
    3. Следващата стъпка е да сложиш стаен терморегулатор, който да управлява котела спрямо температурата на въздуха, която желаеш да постигнеш.
    След като системата е оптимизирана може да се влияе на разхода и със следните неща:
    1. ИЗОЛАЦИЯТА - това е най-важния елемент, независимо с какво се отопляваш. Външна и вътрешна (особено на таваните). Колкото повече, толкова по-добре.
    2. Подобряване на дограмата - качествена, двойни или тройни по-широки стъклопакети, модерните стъкла, пълнени с инертни газове и т.н.
    3. Ако сметките пак са непосилни, следва намаляване на комфорта чрез поддържана на по-ниска температура в помещенията чрез стайния терморегулатор.
    За намаляване на сметките може да помогнат и някои независещи от теб фактори:
    1. Топлещи те съседи - особено отдолу.
    2. Топло време и слънцегреене, особено при изложение юг-запад на жилището.
    3. Намаление в цената на газа.
    Този пост е редактиран от VanDan; 08-02-14 в 17:16.
    Ivan19, ccankov73 и erm харесват това.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    10
    #9

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Въпреки, че и аз имам тема малко по надолу, с почти същите проблеми и аз бих те посъветвал нещо. Както ти е казал колегата VanDan - трябва да изпълниш всичко което ти е посочил, дори и в различна последователност, но трябва да са налице ВСИЧКИ.
    Първо да си вземеш терморегулатор. На мен той ми спести около 50-70 лева на месец.
    Второ - каквото и да правиш, както и да настройваш водата и колкото и радиатори да пуснеш имаш ли големи топлозагуби, ще береш ядове. Ефекта ще е отново нулев, тъй като котела ще се включва по често поради по бързото падане на стайната температура /говоря при наличие на терморегулатор/.
    И аз си мислех,че като си купя регулатор и като достигна мощността на котела, чрез монтирането на допълнителни и по мощни радиатори всичко ще е наред, но не е. Оказа се че имам големи топлозагуби. Ако се избегне загубата на топлина и постигнеш добра изолация при затопляне на жилището ти, то по бавно ще изстива и регулатора ще вкл/изкл по малко котела, т.е тоъ ще работи по малко време и от там и разхода ще пада. Ако постигнеш това съм сигурен, че за в бъдеще ще топлиш цялото си жилище за същите пари, но трябва ремонт, а парите за него мисля че ще избиеш за два отоплителни сезона.

    При тебе ситуацията е следната:
    Водата в котела ти е на 60 градуса и нямаш терморегулатор. Получава се следното:
    Котела запалва и запозна да грее изключително малкото количество вода, която се намира в посочените от теб радиатори. В следствие на малкото вода, тя се загрява по бързо и при температура на водата от около 65 градуса, горелката спада до минимум за да може температурата в системата да падне. След около 2 минути процеса на затопляне на системата се повтаря. Така цял ден без прекъсване.
    Ако имаш регулатор рано или късно температурата в стаята ще достигне зададената и тогава регулатора ще изключи котела напълно.
    При този вариант ще икономисаш някой лев поради икономиите, които ти прави регулатора, но дори и така отоплението ти за две стаи пак ще е прекалено скъпо.
    До всичко, което ти написах по горе достигнах с много четене, експерименти и съвети от от хора като г-н Ганев и VanDan.
    ДАНО СЪМ БИЛ ПОНЕ МАЛКО ПОЛЕЗЕН.
    orlincho одобрява това.

  12. Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Живее в
    ВТ
    Мнения
    629
    #10

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Доста стара тема, но въпросът ми се покрива със заглавието и затова пиша тук. Котелът е кондензен. Гледах разни инструкции и пише, че кондензните имат максимално КПД при ниски температури на водата (30-40 градуса). Т.е. ако се мъчи да топли до 60 градуса ще работи по-неефективно (откъм оползотворяване на конденза) спрямо температура 40 градуса.. Става дума за 95-105% КПД, т.е. не е двойно, но не е и 1-2% разлика. Така го схващам. Тънкият момент е, че се различава изходяща вода и вода на връщане. Не знам с настройката на котела коя температура задавам - предполагам е еднаква логиката при всички? Съдейки по температурите, които се виждат на дисплея изглежда да е водата на връщане. Ако сложа ниска температура обаче си мисля, че радиаторите доста бързо ще изстиват при спиране на котела и ако не друго, ще се усеща бързо хлад откъм прозорците. Имам стаен термостат, котелът спира достатъчно често. Но има и такова явление, че доста често пали, стопля сравнително бързо, гасне и изстива за не много време. При по-висока или по-ниска температура на водата тези времена ще са по-големи? Искам да минимизирам броя паления на котела. Иначе % от време на горене и престой може да е еднакъв, но едно е да пали и гасне на 2 минути, друго е на 10-15. Термоглави имам и препоръката всички да се отворят максимално не я приемам - температурата по стаите се изравнява точно с термоглави и поне в някои стаи трябва да са настроени.

    По въпроса с твърде мощен котел спрямо радиаторите също ми се струва, че се разминават нещата (конкретно аз нямам оплаквания, става дума за коментарите по-горе). Значи при наличие на стаен термостат, колкото и мощен да е котелът, той си стопля водата и спира горенето. Дали ще топли 1 радиатор или 20, него го интересува да достигне температурата на водата. Ако е само един, а котелът е мощен, ще я стопли за 1 минута или по-малко и ще спре. Водата ще изстине за 10 минути примерно, през което време котелът няма да гори. Сравненията с камиона не са верни, защото голям камион без товар гори много заради обема на двигателя си и собственото тегло. При двигателите големият разход идва от работата на празен ход (бръмчене на място). При газовия котел изгореният газ отделя топлина, която се отдава на водата. Гориш силно, топлиш бързо, термостатът изключва и спира горенето. Вече ако котелът е мощен, а радиаторите са недостатъчни, тогава ще гори много газ, но радиаторът няма да успява да стопли помещението - тогава наистина ще има голям разход, но не защото котелът е прекалено мощен, а защото радиаторите са недостатъчни.
    Този пост е редактиран от i486; 09-12-21 в 17:53.

  13. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    265
    #11

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Според мен за да ти спира често котела или температурата на вода ти е прекалено висока или минималната му мощност е над необходимото, т.е. преоразмерен котел. За момента имам инстлирани 12 радиатора, една лира и един конвектор, от които два малки радиатори са спрени (един в коридор и втори в помещение, където има още едн радиатор), конвектора топли друга сграда и се включва рядко, но водата е оставена да циркуляра),в бъдще има да се добавят още 10 радиатора. Котела го държа между 35-38градуса 99% от времео и работи без да спира докато не го спря вечер. А го спирам вечер, защото не може (или аз не знам от къде) да работи под 35гр и през ноща ни е топло за спане. Пробвах с термоглавите да ги намалям вечер и да ги увеличавам сутрин, но ми е по-лесно просто да пусна отоплението сутрин като се събудя, отколкото да обикаля да си играя с термоглавите всеки ден. Като застудее времето ще ползвам двете програми от приложението с котела. Нямам вътрешен или външен термостат.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,772
    #12

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Сложи си вътрешен термостат за да спрат безумните цикли пали гаси.

  16. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    265
    #13

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Цитат Първоначално публикувано от bobivg Виж публикацията
    Сложи си вътрешен термостат за да спрат безумните цикли пали гаси.
    Ако това се отнася за мен съм написал, че моя котел работи 100% без да спира, а пускането на отоплението е с едно натискане на телефона.

  17. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,772
    #14

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Видях какво си и писал и разбрах, защо го гасиш.

  18. Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Живее в
    ВТ
    Мнения
    629
    #15

    Отговор: Газов котел и температура на водата

    Интересни (оптимистично-идеалистки) съвети за постоянно работещ котел и прекалено голяма мощност като обяснение за разход. Може ли да разгледате данните на предлаганите на пазара модели Wolf и да кажете кой по-слаб от най-слабия може да се вземе за да работи постоянно с минимална мощност. Вариантите са Wolf FGB-K-24, FGB-K-28, FGB-K-35. Масово за домашни цели се монтира моделът K-28 и разликата с по-слабия K-24 е около 16% по-нисък разход на най-слабата мощност. С други думи колкото и по-ниски нужди да имаш, трябва да сложиш все 24kW модел. Е, има и такива с минимална мощност 2kW, но струват 4000лв и нагоре. Това, което казвам е, че съществуващите котли не са толкова разнообразни и с възможна съвсем ниска мощност, че да може да гори постоянно. Паленето и гасенето е неизбежно и не мисля, че е толкова голяма драма - какво се случва като пуснеш топлата вода? Гасне (отопление), пали, после пак гасне. Ако след 30 секунди пуснеш отново - пак пали, гасне. Ако вземеш да си избираш сграда за отопляване според котела, тогава може и да се уцели оптимален вариант, но обикновено имаш мястото за топлене и слагаш котел и изборът не е от 500 възможни.
    Цитат Първоначално публикувано от pip00 Виж публикацията
    Според мен за да ти спира често котела или температурата на вода ти е прекалено висока...
    Тук не съм много убеден, че е вярно. Казваш, че ако е настроен на висока температура ще спира често, а ако е ниска - по-рядко? Поради каква логика? За да спира на по-големи интервали би трябвало температурата на водата да е нагласена висока, да гори по-дълго докато я вдигне и после да чака по-дълго да изстине. Ако я затопля на ниска температура и мощността е висока, работата ще става за кратко време и следва спиране.
    Този пост е редактиран от i486; 10-12-21 в 09:49.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. UPS за газов котел
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 06-06-16, 21:09
  2. Отговори: 2
    Последно: 05-03-14, 15:53
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 20:51
  4. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 21:17
  5. Отговори: 3
    Последно: 18-08-09, 19:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе